Έρευνα: Η πρόοδος της Αφρικής σε οικονομικά και υγειονομικά ζητήματα τις τελευταίες δεκαετίες

Έρευνα: Η πρόοδος της Αφρικής σε οικονομικά και υγειονομικά ζητήματα τις τελευταίες δεκαετίες
Τα σχόλια του Donald Trump προκάλεσαν τον οργανισμό Our World in Data να καταγράψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Αφρική τις τελευταίες δεκαετίες 
Τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump για χώρες-«απόπατους» («shitholes»), την περασμένη Πέμπτη (11 Ιανουαρίου 2018), προκάλεσαν τον οργανισμό «Our World in Data» να καταγράψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Αφρική τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. αναφερόταν στην Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ και τις αφρικανικές χώρες, πιέζοντας για όρια στη μετανάστευση από αυτά τα μέρη.
Παραθέτοντας τα παρακάτω διαγράμματα και χάρτες, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν πως, τα τελευταία 35 χρόνια, το ποσοστό θανάτων παιδιών στα αφρικανικά έθνη έχει συρρικνωθεί ραγδαία, χάρη στις παρεμβάσεις στον υγειονομικό τομέα.Τη στιγμή που τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν περισσότερο, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση έχουν αυξηθεί.
Πολλά περισσότερα παιδιά το 2010 «κέρδιζαν» μια δεκαετία ή και περισσότερο σχολικής φοίτησης, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 60 χρόνια.Επίσης, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ διαθέτουν την ικανότητα να διαβάζουν.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, το ποσοστό έχει εκτοξευθεί, από το 10%, στο 100%!Το 1985 δεν υπήρχαν δημοκρατικές χώρες.
Σήμερα υπάρχουν 10 χώρες που θεωρούνται «ελεύθερες», σύμφωνα με το ινστιτούτο Brookings.Τα τελευταία 20 χρόνια, τα ποσοστά ακραίας φτώχειας μειώθηκαν σε 50%, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και σε σχεδόν 40% μέχρι το 2013.Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη δημόσια υγεία αποτελεί η μείωση των θανάτων από την ελονοσία.Σε 15 χρόνια, η φιλανθρωπική εργασία και τα προληπτικά μέτρα έχουν προκαλέσει τη μείωση των θανάτων σχεδόν κατά το ήμισυ.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εξάλειψη της ευλογιάς.Η μείωση της χρόνιας πείνας υπήρξε επίσης μια σημαντική νίκη, αλλά εξακολουθεί να είναι μια παρατεταμένη πρόκληση.
Ο μισός πληθυσμός σε πολλές χώρες παρουσιάζει υποσιτισμό.
Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα μπορούσε να διορθώσει πολλά άλλα ζητήματα μακροπρόθεσμα, αναφέρεται στην έκθεση.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS