Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Μισό βήμα εμπρός… και δύο πίσω η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Bank of America Merrill Lynch: Μισό βήμα εμπρός… και δύο πίσω η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης
Τα έκτακτα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και η οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας, κατάφεραν να περιορίσουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών μελών στην Ευρωζώνης
Επιφυλακτική παραμένει η Bank of America Merrill Lynch για την μεταρρυθμιστική πορεία της Ευρωζώνης, αν και έχει ανοίξει ένα παράθυρο αισιοδοξίας μετά τις θετικές εξελίξεις στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την BofA, η διαφορά μεταξύ των προσεγγίσεων της πειθαρχίας και της αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη παραμένει, γι' αυτό οι αναλυτές, στη σημερινή έκθεσή τους αναφέρουν ότι η θεσμική μεταρρύθμιση στην περιοχή είναι σαν να γίνεται μισό βήμα μπροστά και δύο πίσω.
Όπως επισημαίνει η BofA, υπάρχουν σημαντικά θετικά γεγονότα στην περιοχή.
Η εκλογή Macron στη γαλλική προεδρεία, αλλά και η προσπάθεια στη Γερμανία για τη δημιουργία του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό στην Ευρώπη για τη μεγάλη μεταρρύθμιση των θεσμών.
Αλλά αυτό το παράθυρο βρίσκεται στην Ευρωζώνη, και όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα έκτακτα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και η οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας, κατάφεραν να περιορίσουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών μελών στην Ευρωζώνης.
Ωστόσο, αν και μέχρι τις γερμανικές εκλογές η προσοχή ήταν στραμμένη στα ευρωπαϊκά ζητήματα, πλέον οι εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης, έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Η BofA θίγει και το ζήτημα της αναβάθμισης του ρόλου του ESM, ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αξιοπρεπές βήμα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Γερμανία θα προτιμούσε να μετατραπεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF), το οποίο θα μπορεί να επέμβει σε περίπτωση κάποιας κρίσης.
Για να επέμβει όμως θα πρέπει να διασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία και η τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων.
Το συμπέρασμα είναι ότι ένα μελλοντικό ΕΝΤ θα πρέπει να κατοχυρωθεί στην ΕΕ.
Οι Συνθήκες είναι σημαντικές - ένα "ομοσπονδιακό" εργαλείο θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ στο να σηματοδοτήσει ένα κοινό μέλλον.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις δομές και τα όργανα του ΕΝΤ παραμένουν ασαφείς, αλλά ένα "πειθαρχικό" εργαλείο θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην κρίση (αντί να προκαταλάβει).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης