Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταλονία: Συνεδριάζει το Κοινοβούλιο, αναπάντητο εάν θα προχωρήσει σε απόσχιση από την Ισπανία

Καταλονία: Συνεδριάζει το Κοινοβούλιο, αναπάντητο εάν θα προχωρήσει σε απόσχιση από την Ισπανία
Κλειδί για τις εξελίξεις θεωρείται για ακόμα μια φορά ο αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες, Carles Puigdemont
Συνεδριάζει σήμερα 17/1 για πρώτη φορά μετά τις εκλογές στην Καταλονία το Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και ενώ παραμένει περισσότερο από ασαφές το εάν παραμένει ή όχι το αίτημα για απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.
Οι εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου απέτυχαν να δώσουν λύση στην χειρότερη πολιτική κρίση που βίωσε η Ισπανία τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αν και τα αυτονομιστικά κόμματα εξασφάλισαν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεν κατάφεραν να πάρουν και τις περισσότερες ψήφους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το «κλειδί» για τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα είναι εάν θα επιτραπεί στον πρώην ηγέτη της Καταλονίας, Carles Puigdemont, ο οποίος έχει «αυτοεξοριστεί» στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη λόγω των εις βάρος του κατηγοριών, να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Puigdemont και το υπουργικό του συμβούλιο καθαιρέθηκαν από τη Μαδρίτη ύστερα από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κατόπιν του σχετικού δημοψηφίσματος που είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο.
Σήμερα το κοινοβούλιο της Καταλονίας καλείται να εκλέξει την κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα επιφορτιστεί να αποφανθεί με το εάν θα επιτραπεί στον Puigdemont να συμμετάσχει στην κοινοβουλευτική δράση από τις Βρυξέλλες.
Πάντως χθες τα δύο κύρια αυτονομιστικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον Puigdemont ως υποψήφιο για την προεδρία, αν και η νομική υπηρεσία του καταλανικού κοινοβουλίου αποφάνθηκε ότι ο Puigdemont, εφόσον εκλεγεί, δεν θα μπορέσει να ορκιστεί επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης εάν δεν είναι φυσικά παρών στη διαδικασία.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy έχει απορρίψει ως παράλογο το ενδεχόμενο να ηγηθεί της Καταλονίας ο Puigdemont, όντας στις Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτήν την περίπτωση η Μαδρίτη θα διατηρήσει τον άμεσο έλεγχο της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης