Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

“Θα πολεμήσουμε κατά της τουρκικής μάστιγας”!

“Θα πολεμήσουμε κατά της τουρκικής μάστιγας”!
Ο ηγέτης των Κούρδων YPG, Sipan Hemo, στέλνει μήνυμα στον Erdogan...
Ο ηγέτης μιας ισχυρής κουρδικής ένοπλης οργάνωσης της Συρίας αντέδρασε στις απειλές της Τουρκίας να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των δυνάμεών του στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, τονίζοντας ότι θα φροντίσει να «εκκαθαριστεί» η περιοχή από την τουρκική «μάστιγα».
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayip Erdogan, διεμήνυε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εξαπολύσουν μια επιχείρηση εναντίον των συριακών πόλεων που ελέγχουν οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), μια οργάνωση που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».
Το Σαββατοκύριακο, ο διεθνής συνασπισμός που δρα εναντίον του ΙΚ ανακοίνωσε ότι εργάζεται για τη δημιουργία μιας δύναμης 30.000 ανδρών –εν μέρει αποτελούμενη από μέλη των YPG– για να «εμποδίσει την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών» στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.
Οι YPG, σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών της ISIS, ελέγχουν σημαντικά αστικά κέντρα σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας, όπως οι πόλεις Mainbiz και Afrin.
Με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Washington, οι YPG κατάφεραν να εκδιώξουν το ΙΚ από μεγάλα τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας, όπου εγκαθίδρυσαν μια «ομοσπονδιακή περιοχή» με αυτονομία de facto.
Η Άγκυρα, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι YPG να αποκτήσουν διαρκή παρουσία στα σύνορά της, εναντιώθηκε αμέσως σε οποιαδήποτε κίνηση τέτοιου είδους. Κατήγγειλε για άλλη μια φορά ότι η οργάνωση αυτή είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην Τουρκία από το 1984.
Χθες Τρίτη, ο Erdogan δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα καθαρίσει τις «φωλιές των τρομοκρατών» στις περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από κουρδικές οργανώσεις. Ο τούρκος πρόεδρος είπε σιβυλλικά πως η επιχείρηση του τουρκικού στρατού μπορεί να γίνει «αύριο, μία ημέρα αργότερα, ή το προσεχές διάστημα».
Σε μια συνέντευξή του-απάντηση, που μεταδόθηκε  από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, ο ηγέτης των YPG Sipan Hemo, τόνισε ότι οι δυνάμεις των Κούρδων είναι «έτοιμες» να υπερασπιστούν τις πόλεις τους εάν δεχθούν τουρκική επίθεση.
«Οι δυνάμεις μας είναι ικανές να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τη μάστιγα του Erdogan όπως ήταν ικανές να τις καθαρίσουν από το DAESH», δήλωσε, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο στα αραβικά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
«Θα αποτρέψουμε τα βρόμικα σχέδια του Erdogan και θα μετατρέψουμε αυτά τα σχέδια σε μεγάλες νίκες για τους λαούς της περιοχής, τους Κούρδους, τους Σύρους και τους Τούρκους», αντέτεινε ο Hemo στις τουρκικές απειλές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης