Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο βωμό της πολιτικής κόντρας o ESM για την εξουσία της ΕΚΤ – Ο ρόλος του Πορτογάλου Constancio και το ΔΝΤ

Στο βωμό της πολιτικής κόντρας o ESM για την εξουσία της ΕΚΤ – Ο ρόλος του Πορτογάλου Constancio και το ΔΝΤ
Ο Constancio είναι ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που διαφωνεί (;) στη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι δηλώσεις του απερχόμενου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, V. Constancio, ο οποίος διαφωνεί με την μετατροπή του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, σε ένα αντίστοιχο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όργανο.
Όπως δήλωσε ο (Πορτογάλος) Constancio «δεν έχω ακούσει πειστικά επιχειρήματα υπέρ της μετατροπής του ESM στο αποκαλούμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
«Θα διατηρούσα τον ESM ως έχει, καθώς δεν υπάρχει λόγο να διαμορφωθεί μια νέα θεσμική κατάσταση μέσω της δημιουργίας μιας νέας οντότητας, η οποία θα οδηγούσε σε περιορισμό του ρόλου της Κομισιόν», εξήγησε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Οι δηλώσεις Constancio στην ιταλική Repubblica για τον ESM προκαλούν τριγμούς σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο.
Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία αναφέρουν ότι επιθυμούν τον μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Επί της ουσίας, πάντως, το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει προκύψει από τις διεργασίες για τη θεσμική αναβάθμιση του ρόλου του ESM είναι ότι αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αξιοπρεπές βήμα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, καθώς ο ESM, ως ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF), θα μπορεί να επέμβει σε περίπτωση κάποιας κρίσης.
Για να επέμβει όμως θα πρέπει να διασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία και η τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων.
Πάντως, μπορεί αρκετοί να ζητούν ο ESM όντως να αναλάβει περισσότερο βάρος στην επίβλεψη των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών, πλην όμως στις Βρυξέλλες κανείς δεν είναι και τόσο ένθερμος έναντι των αξιώσεων αυτών, ίσως και για τον λόγο ότι το Ταμείο - ως όργανο των κρατών - μελών - θα οδηγείτο σε αντίστοιχες προβλήματα όπως και η Κομισιόν, εάν καλείτο να εποπτεύσει τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών- μελών.
Επίσης, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να έχει πια τόσο σημαντικό ρόλο όπως στο παρελθόν και η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να αποσυρθεί από την μελλοντική εποπτεία χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα.
Εάν άρα ένα κράτος- μέλος της ευρωζώνης βρεθεί στο κοντινό ή απώτερο μέλλον σε χρηματοδοτικές δυσκολίες, δύο θα ήταν πλέον οι αρμόδιοι δρώντες: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM από κοινού για την εποπτεία των προγραμμάτων και ο ESM μόνο για τη διάθεση των δανείων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, ο ρόλος του θα αυξηθεί σε μελλοντικά δανειακά προγράμματα και προγράμματα μεταρρυθμίσεων, καθότι το κατασκεύασμα της τρόικας των πιστωτών, που δημιουργήθηκε βιαστικά εντός της ευρω- κρίσης, δεν έχει μέλλον πια στην αρχική μορφή του.

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες με τελικό στόχο την… καρέκλα της ΕΚΤ

Τον Μάιο του 2018 ο V. Constancio θα πρέπει να αντικατασταθεί, καθώς λήγει η θητεία της στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ, με την πλήρωση αυτής της θέσης, όπως και εκείνη του Draghi (η θητεία του είναι έως τον Οκτώβριο του 2019) έχει ιδιαίτερη πολιτική χροιά στην Ευρώπη.
Χώρες με διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης θα ανταγωνιστούν για την εξουσία, σε μια εποχή μάλιστα που αναμένονται σημαντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η αντικατάσταση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική κίνηση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αντιπροσωπεύουν συνήθως ένα συνδυασμό μιας μεγάλης χώρας και μιας μικρότερης, ποτέ δύο μικρών ή δύο μεγάλων χωρών.
Παράλληλα, υπάρχει παρόμοια τάση για εξισορρόπηση των υποστηρικτών και των σκεπτικιστών σχετικά με τα κίνητρα τόνωσης της οικονομίας, δηλαδή των νότιων χωρών, που τείνουν να τα χρειάζονται και τα υποστηρίζουν, έναντι των βόρειων χωρών, όπου οι προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας δημιουργούν φόβους για αδικαιολόγητα προγράμματα διάσωσης προς τις κυβερνήσεις του Club Med, οι οποίες, σε αντίθεση, θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης