Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Η Αθήνα και τα Σκόπια πιο κοντά στην επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ

tags :
Euractiv: Η Αθήνα και τα Σκόπια πιο κοντά στην επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Η Ελλάδα αντιτίθεται στη μονομερή ονομασία «Μακεδονία» επειδή η δική της περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα έχει το ίδιο όνομα
Η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην επίλυση της διαμάχης για την ονομασία των Σκοπίων, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τo 2018 και ενδεχομένως να εξαλείψει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ένταξή τους στην ΕΕ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euractiv.
Η διπλωματία βρίσκεται σε πλήρης ανάπτυξη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να παραμένει στα Σκόπια την Τετάρτη και την Πέμπτη (17-18 Ιανουαρίου) και τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη για ένα νέο γύρο συνομιλιών με διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.
Πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Matthew Nimetz, δήλωσε την Τρίτη ότι η πρότασή του για την επίλυση της διαφωνίας δεκαετιών, θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία".
Η Ελλάδα αντιτίθεται στη μονομερή ονομασία «Μακεδονία» επειδή η δική της περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα έχει το ίδιο όνομα και επιμένει σε ένα σύνθετο όνομα.
Αντ 'αυτού, πιέζει για ένα σύνθετο όνομα πριν από τη λέξη "Μακεδονία", η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε σχέση με όλους (erga omnes).
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1, ο Nimetz είπε ότι δεν υπάρχουν μαγικές κινήσεις και ότι είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο μετά από χρόνια προσπαθειών.
"Αν υπήρχε κάτι εντελώς νέο, θα το βρίσκαμε τα τελευταία 25 χρόνια", τόνισε, προσθέτοντας ότι θα καταλήξει σε νέα πρόταση.
"Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα δύο μέρη θα εξετάσουν διαφορετικές λύσεις με νέο τρόπο και αυτό προσπαθώ να κάνω", πρόσθεσε.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων έχουν αναθερμανθεί μετά την εκλογή του Σοσιαλδημοκράτη Zoran Zaev στα Σκόπια, ο οποίος αναγκάστηκε να ανατρέψει την κληρονομιά των εθνικιστών προγόνων του.
Ο Nimetz ανέφερε ότι το όνομα «Μακεδονία» περιλαμβάνεται ήδη στο τρέχον όνομα της χώρας FYROM.
"Ο όρος Μακεδονία είναι στο όνομα στον ΟΗΕ και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα με αυτό το όνομα [ΠΓΔΜ].
Έτσι, το όνομα Μακεδονία συνδέεται με αυτή τη χώρα και πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση, που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ελληνικές απαιτήσεις και επίσης να ικανοποιήσει τα Σκόπια", εξήγησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, ο τότε δεξιός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αντιτάχθηκε στην προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία της ΠΓΔΜ.
Η ένταξή στην ΕΕ έχει επίσης σταματήσει, εν μέρει λόγω της διαφωνίας της ονομασίας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση ήταν ανοιχτή και άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας,
"Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ληφθεί ως δεδομένο το αποτέλεσμα και πάνω απ 'όλα δεν υπάρχει αποτέλεσμα προς το παρόν.
Όταν σημειωθεί πρόοδος, η Βουλή θα είναι προφανώς ενημερωμένη καθώς και ο ελληνικός λαός", ανέφερε, αναφερόμενος στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σε άλλη συνέντευξη στην ελληνική δημόσια τηλεόραση τη Δευτέρα (15 Ιανουαρίου), ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ, τόνισε τη θετική συμβολή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, καθώς και την «πολύ εποικοδομητική» αντίδραση των Σκοπίων.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» από τα Σκόπια

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Nikola Dimitrov ήταν επίσης προσεκτικά αισιόδοξος.
"Αναμένω ότι την Τετάρτη θα τεθούν οι ιδέες και οι προτάσεις του Nimetz στο τραπέζι - ένα αρχικό πλαίσιο που θα επιτρέψει ουσιαστική πρόοδο και διαπραγματεύσεις.
Μετά από αυτό, θα ασχοληθούμε πιο άμεσα και εμείς (οι δύο υπουργοί Εξωτερικών), θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων και από τις δύο χώρες ", δήλωσε ο Dimitrov στο BIRN, αλλά πρόσθεσε:
"Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να τη διατηρήσουμε μέχρι να το κάνουμε".

Η Ρωσία βλέπει την πίεση των ΗΠΑ

Στα Σκόπια, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο George Ivanov, τον υπουργό Εξωτερικών Nikola Dimitrov και την υπουργό Άμυνας Radmila Sekerinska
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι αναμένεται να ενθαρρύνει τη δημοκρατική πρόοδο της πΓΔΜ και να επαινέσει τις προσπάθειές της για επίλυση της διαφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για λύση στη διαφωνία της ονομασίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ - μια κίνηση που εξυπηρετεί στρατηγικά τη φιλοδοξία της Ρωσίας για την επιρροή της στα Βαλκάνια.
Ο Lavrov δήλωσε ότι το θέμα είχε παραμείνει αδρανές για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναδύεται και πάλι ,«όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».
Μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov, η χώρα του οποίου κατέχει σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, παρουσίασε τις σχέσεις της Βουλγαρίας με τα Σκόπια ως παράδειγμα για τα Δυτικά Βαλκάνια συνολικά.
Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε τη Μακεδονία και την αναγνώρισε με το συνταγματικό της όνομα.
Το κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη Δευτέρα (15 Ιανουαρίου) μια διμερή συνθήκη ορόσημο με τη Βουλγαρία, που υπεγράφη τον Αύγουστο 2018.
Το έγγραφο αναμένεται να διευθετήσει τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο Βαλκανικών χωρών.
Ο κ. Borissov δήλωσε ότι το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο θα επικυρώσει σύντομα τη συνθήκη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης