Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η φορολογική μεταρρύθμιση «πλήγωσε» τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες το δ’ 3μηνο 2017

tags :
Η φορολογική μεταρρύθμιση «πλήγωσε» τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες το δ’ 3μηνο 2017
Η φορολογική μεταρρύθμιση συρρίκνωσε δραστικά τα κέρδη και οδήγησε σε ζημίες τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες το δ’ 3μηνο 2017 – Μεγάλη χαμένη η Citigroup
Ισχυρό πλήγμα στα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου 2017 για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες επέφερε η φορολογική μεταρρύθμιση που πέτυχαν οι Ρεπουμπλικάνοι του Donald Trump, με τις χρεώσεις ωστόσο, να είναι εφάπαξ.
Η πτώση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις μέχρι πρότινος καθαρές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, οι οποίες πρέπει να αναπροσαρμοστούν για να τεθούν στο νέο φορολογικό καθεστώς (ο εταιρικός συντελεστής μειώθηκε στο 21%, από 35%).
Αυτό θα ωφελήσει κατά την επόμενη δεκαετία τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Ενδεικτικά, μόνο για το 2018, η PNC Financial αναμένει συνολική ώθηση -από τη μεταρρύθμιση- άνω των 7 δισεκ. δολαρίων στα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών στις Η.Π.Α..

Τα καθαρά κέρδη της J.P. Morgan το δ’ τρίμηνο του 2017, συρρικνώθηκαν στα 4,23 δισ. δολ. ή 1,07 ανά μετοχή, από 6,73 δισ. δολ. ή 1,71 δολ. ανά μετοχή στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, καθώς η τράπεζα δέχθηκε πλήγμα 2,4 δισεκ. δολαρίων από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Donald Trump.
Εξαιρουμένης της επίδρασης από τη φορολογία και άλλα στοιχεία, με τα καθαρά κέρδη ανέρχονται σε 6,7 δισ. δολ. ή 1,76 δολ. ανά μετοχή.
Ωστόσο, τα κέρδη της J.P. Morgan ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Jamie Dimon τόνισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική και θετική για τις Η.Π.Α..
Ο CEO τόνισε οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα καταστούν πιο ανταγωνιστικές, γεγονός που θα ωφελήσει τελικά όλους τους πολίτες των ΗΠΑ.
Oι μετοχές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας κατέγραψαν άνοδο κατά 24% το 2017 υπερ-αποδίδοντας του S&P 500, ο οποίος ενισχύθηκε 19%.

Κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε για το δ' τρίμηνο του 2017 η Wells Fargo, ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος των Η.Π.Α. από πλευράς ενεργητικού.
Η τράπεζα ήταν εκ των μοναδικών που ευνοήθηκαν από τη μεταρρύθμιση, με ώθηση 3,4 δισεκ. δολαρίων.
Τα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 6,2 δισ. δολάρια ή 1,16 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδά του έφθασαν στα 22,05 δισ. δολάρια.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι τα κέρδη θα έφθαναν στα 1,07 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 22,38 δισ. δολάρια.

Τις πρώτες της τριμηνιαίες ζημίες σε διάστημα έξι ετών παρουσίασε για το δ’ τρίμηνο του 2017 η Goldman Sachs, καθώς η τράπεζα επλήγη από μια έκτακτη χρέωση 4,4 δισ. δολ. λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs ανέφερε ζημίες 2,14 δισ. δολ. ή 5,51 δολ. ανά μετοχή, από κέρδη 2,15 δισ. δολ. ή 5,08 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Η τράπεζα ανέφερε έσοδα 7,83 δισ. δολ., έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για 7,61 δισ. δολ.
Η έκτακτη χρέωση από τη φορολογική μεταρρύθμιση απάλειψε το σύνολο των τριμηνιαίων κερδών της εταιρείας, καθώς και μεγάλο μέρος των ετήσιων της κερδών.
Εξαιρουμένης της χρέωσης, η Goldman κέρδισε 5,68 δολ. ανά μετοχή, υψηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 4,91 δολ. ανά μετοχή.
Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε πως τα έσοδά της από trading «βούλιαξαν» κατά 50%.

Ζημιές 18,3 δισ. δολ. ανακοίνωσε η Citigroup για το δ΄τρίμηνο του 2017, λόγω επιβάρυνσης-μαμούθ, ήτοι 22 δισ. δολαρίων, από τη φορολογική μεταρρύθμιση Trump.
Η Citigroup θα κατέγραφε κέρδη 3,7 δισ. δολ. από 1,28 δολ. ανά μετοχή, χωρίς την επιβάρυνση από τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη 1,19 δολ. ανά μετοχή σύμφωνα με το Thomson Reuters, από 1,14 δολ. ανά μετοχή στο δ΄΄ τρίμηνο του 2016.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 17,26 δισ. δολ. από 17,01 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Κέρδη άνω των προσδοκιών παρουσίασε για το δ’ τρίμηνο του 2017 η Bank of America, ενώ η αμερικανική τράπεζα ανέφερε μια χρέωση ύψους 2,9 δισ. δολ. λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η Bank of America ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 5,3 δισ. δολ. ή 47 σεντς ανά μετοχή, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών, που έκαναν λόγο για κέρδη 44 σεντς.
Συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας υποχώρησαν στα 2,37 δισ. δολ. ή 20 σεντς ανά μετοχή, από 4,54 δισ. δολ. ή 39 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα προσαρμοσμένα έσοδα της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 21,4 δισ. δολ., κατώτερα των εκτιμήσεων για 21,531 δισ. δολ.
Η Bank of America ανέφερε επίσης ότι τα έσοδά της από trading σταθερού εισοδήματος υποχώρησαν κατά 13% στο δ’ τρίμηνο.

Πλήγμα 1,25 δισ. δολ. θα υποστούν τα κέρδη της Morgan Stanley κατά το δ’ τρίμηνο 2017, λόγω της μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η οποία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, το καθαρό πλήγμα της μεταρρύθμισης θα περιλαμβάνει περίπου μια καθαρή διακριτή φορολογική πρόβλεψη ύψους 1,4 δισ. δολ., κυρίως λόγω της επανεξέτασης συγκεκριμένων καθαρών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων με τη χρήση του μειωμένου εταιρικού φορολογικού συντελεστή.
Όπως πρόσθεσε, η ζημία θα αντισταθμιστεί από 160 εκατ. δολ. σε άλλα θετικά αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης