Τελευταία Νέα
Διεθνή

Poloz (BoC): Το τέλος της NAFTA θα λειτουργήσει αρνητικά για τον Καναδά αλλά και τις ΗΠΑ

tags :
Poloz (BoC): Το τέλος της NAFTA θα λειτουργήσει αρνητικά για τον Καναδά αλλά και τις ΗΠΑ
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις γύρω από την εμπορική συμφωνία NAFTA, εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης του Καναδά
Οι εξελίξεις γύρω από την εμπορική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών Βορείου Αμερικής (North American Free Trade Agreement, NAFTA) αποτελούν αυτή τη στιγμή την κύρια πηγή αβεβαιότητας για την καναδική οικονομία, σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζα του Καναδά (Bank of Canada, BoC), κ. Stephen Poloz.
«Το τέλος της NAFTA θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τον Καναδά, όσο και για τις Η.Π.Α.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής, τόνισε πως η ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη της καναδικής οικονομίας θα σηματοδοτήσει περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη νέα μεγάλη κρίση στις αγορές.
Ο κ. Poloz αποτίμησε θετικά την ενίσχυση των εξαγωγών από τον Καναδά, ωστόσο υπογράμμισε πως οι επιδόσεις «είναι υποδεέστερες από αυτές που υποδεικνύει το μοντέλο της BoC».
Νωρίτερα, η Bank of Canada αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (repo), στο 1,25%.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής, «υψηλότερα επιτόκια αναμένονται σε βάθος χρόνου».
Η Bank of Canada σχολίασε πως οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου δε θα ωφελήσουν στο μέγιστο τον Καναδά, ενώ προβλέπει, επίσης, ο πληθωρισμός να παραμείνει κοντά στο στόχο του 2% -σε ετήσια σύγκριση- σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Η BoC εκτιμά πως η μεγέθυνση του καναδικού ΑΕΠ θα ανέλθει σε 2,2% το 2018 και 1,6% το 2019 (μετά από επί τα βελτίω αναθεώρηση), ενώ, για την παγκόσμια οικονομία, η αντίστοιχη πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 3,5%.
Η Τράπεζα υπολογίζει στο 3,1% την οικονομική ανάπτυξη για το 2017.
Η καναδική οικονομία αναπτύχθηκε 3,5% -σε ετήσια βάση- το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Σε τριμηνιαία βάση, ωστόσο, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,1%.
Η μεγέθυνση του καναδικού ΑΕΠ το β' 3μηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε στο 4,5% -σε ετήσια βάση-, επίδοση που είναι η υψηλότερη από το 2002!
Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη 3,7% το α' 3μηνο 2017, η καναδική οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 3,6% το α' 6μηνο, επίδοση επίσης υψηλό 15ετίας!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης