Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εξαγορές συμμετοχών από υπερδανεισμένες εταιρείες – Γνωρίζουν κάτι ή μήπως δεν είναι τόσο δανεισμένες

Εξαγορές συμμετοχών από υπερδανεισμένες εταιρείες – Γνωρίζουν κάτι ή μήπως δεν είναι τόσο δανεισμένες
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις εξαγορών ή οι προθέσεις για εξαγορές έχουν γίνει σχεδόν στο σύνολό τους από εταιρείες που δεν διαθέτουν χαμηλό βαθμό μόχλευσης
Εντύπωση, τουλάχιστον, προκαλούν κάποιες ανακοινώσεις εταιρειών αλλά και αρκετά δημοσιεύματα που φέρνουν στο φως προτάσεις εξαγοράς εταιρειών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν εκείνες οι ανακοινώσεις που μοχλευμένες ήδη εταιρείες ζητούν να αγοράσουν άλλες εταιρείες, ή αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία εταιρειών, οι οποίες αναγκάζονται να πουλήσουν για να μειώσουν δανεισμό.  
Το πρώτο που εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος είναι πως υπάρχει ένας γενικότερος αναβρασμός και μάλλον όλοι μιλάνε με όλους, ή οι τράπεζες έχουν να πουλήσουν τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να χτυπάνε όλες τις πόρτες.
Επιχειρήσεις βγαίνουν στο σφυρί και αγοράζονται από εταιρείες που έχουν αυξημένα δάνεια και μάλιστα με δανεικά.
Ουσιαστικά δηλαδή τι συμβαίνει: Η τράπεζα αλλάζει ιδιοκτήτη στο δάνειο και από μη ενήμερο γίνεται ενήμερο.
Αλλά αυτό που οδηγεί;
Σε μία ανάσα προσωρινή, μέχρι να πέσουν τα νέα δάνεια και να πλακώσουν τον νέο ιδιοκτήτη και να μην μπορεί να τα εξυπηρετήσει και η τράπεζα να αποκτήσει ξανά ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο;
Μήπως θα έπρεπε να φροντίζει τα περιουσιακά στοιχεία να αγοράζονται με ζεστό χρήμα και μικρό δανεισμό;
Από την άλλη επιχειρήσεις υπερδανεισμένες που τα EBITDA δεν φτάνουν να πληρώσουν τόκους και να μείνει κάτι στον μέτοχο, κάνουν εξαγορές ή δημοσιεύουν ότι έχουν καταθέσεις προτάσεις για εξαγορά.
Για παράδειγμα στον κλάδο υγείας επικρατεί αναβρασμός.
Το Ιατρικό Αθηνών θέλει να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν, ο βασικός μέτοχος μέσω εταιρείας του επιθυμεί να αγοράσει το 30% του Υγεία, ενώ το ίδιο το Ιατρικό έχει αξιόλογο ύψος δανείων, τα οποία βέβαια ρυθμίστηκαν χωρίς αύξηση κεφαλαίου.
Η Ιντραλότ πήρε το μισό της εταιρείας που πούλησε η Ελλάκτωρ και η οποία ελέγχει το 51% του καζίνου της Πάρνηθας.
Η Ιντραλότ ως γνωστόν, δεν έχει μικρό αριθμό δανείων, αλλά πρέπει να τονιστεί πως η εξαγορά δεν είναι και τόσο σημαντική για τα μεγέθη της.
Μέχρι και η ΔΕΗ εμφανίζεται να συζητά και να αναζητά επενδύσεις στο εξωτερικό, για την οποία πριν λίγο καιρό γραφόταν ότι έχει θέματα ρευστότητας.
Πριν λίγες επίσης εβδομάδες η Σφακιανάκης πήρε το υπόλοιπο ποσοστό στην Speedex, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει τίμημα, ενώ σχεδιάζει μικρή αύξηση κεφαλαίου που δεν θα πάει για μείωση του υψηλού δανεισμού αλλά για κεφάλαιο κίνησης.
Την ίδια ώρα για πολλές εταιρείες με αρνητικό καθαρό δανεισμό δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για εξαγορές.
Μένει να φανεί, αν αυτές που αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία με δανεικά γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης