Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η κατάρρευση της Carillion αποδεικνύει το υψηλό ρίσκο στον κατασκευαστικό κλάδο

tags :
Fitch: Η κατάρρευση της Carillion αποδεικνύει το υψηλό ρίσκο στον κατασκευαστικό κλάδο
Η Fitch υπογραμμίζει τους κινδύνους στον κατασκευαστικό κλάδο, μετά την κατάρρευση της βρετανικής Carillion
Η κατάρρευση της βρετανικής Carillion υπογραμμίζει τη σημασία της διαχείρισης του κινδύνου στις συμβάσεις και της διατήρησης των περιθωρίων κέρδους για τις επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρώπης, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, επισημαίνοντας πως οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας -η Fitch δεν αξιολογεί την Carillion- για την πλειοψηφία των εταιρειών, είναι υποδεέστερες της επενδυτικής βαθμίδας («ΒΒ+» και άνω).
Σε ό,τι αφορά στην Carillion, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως οι ζημίες αντανακλούν εν μέρει τις καθυστερήσεις στις κατασκευές, αλλά υποδεικνύουν επίσης κακή αξιολόγηση κινδύνου όσον αφορά την υποβολή προσφορών.
Η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων περιλαμβάνει την ικανότητα εκτίμησης του κινδύνου στη φάση υποβολής προσφορών, αλλά και την προσεκτική παρακολούθηση των έργων για την αποφυγή μεγάλων, απροσδόκητων εκροών κεφαλαίων εάν αυξηθεί το κόστος, αναφέρει ο οίκος.
Οι συνέπειες της κατάρρευσης του Carillion για τον κλάδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ποικίλλουν.
Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την Carillion σε μεμονωμένα έργα, αλλά όφελος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των αμοιβών και το πόσο προηγμένες είναι οι κατασκευές.
«Η Carillion διέθετε αρκετές κοινοπραξίες με λοιπές εδραιωμένες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τον κίνδυνο, σε περίπτωση που συνεχίσουν τα έργα που είχε αναλάβει».
Στις 15 Ιανουαρίου 2018 η Carillion κατέρρευσε, μετά την άρνηση των βρετανικών τραπεζών την περασμένη Παρασκευή, να παράσχουν περαιτέρω οικονομική στήριξη.
H Carillion βρισκόταν σε αναζήτηση λύσης σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους πιστωτές της, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα, το Σαββατοκύριακο.
Η εταιρεία ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη διατήρηση των δημόσιων υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από το προσωπικό της.
Η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της εταιρείας ανεστάλη στις 14,2 πένες μετά από πτώση 28,95%.
Η -εδρεύουσα στο Γουλβερχάμπτον- εταιρεία απασχολεί 43.000 εργαζομένους παγκοσμίως (οι 19.000 στη Μεγάλη Βρετανία) και ταλαιπωρείται από χρέη άνω των 1,5 δισεκ. στερλινών, γεγονός που οδήγησε τις μεγάλες τράπεζες του νησιού να απευθυνθούν στη Downing Street.
Οι Barclays, Santander, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland και HSBC, είχαν προτρέψει την βρετανική κυβέρνηση να λάβει δράση, ζητώντας την εγγύηση μέρους των χρεών της εταιρείας, ενώ, παράλληλα, ζήτησαν την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας προκειμένου η Carillion να συνεχίσει να πληρώνει τους προμηθευτές.
Οι τράπεζες απαιτούσαν, επίσης, από την κυβέρνηση της κας Theresa May να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Carillion θα μπορέσει να ανταγωνιστεί μελλοντικά τις συμβάσεις για τα δημόσια έργα.
Ωστόσο, υπουργοί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκαθάρισαν πως οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν γίνεται να πληρώσουν τη διάσωση της Carillion, υπεραμυνόμενοι της απόφασης να μην υπάρξει κρατική διάσωση της γιγαντιαίας κατασκευαστικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης