Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το μέλλον του Σκοπιανού είναι αβέβαιο... το ζήτημα τείνει να πάρει άσχημη τροπή για την κυβέρνηση

Το μέλλον του Σκοπιανού είναι αβέβαιο... το ζήτημα τείνει να πάρει άσχημη τροπή για την κυβέρνηση
Ακόμη και πτώση της κυβέρνησης εξαιτίας της διαφωνίας των ΑΝΕΛ προβλέπουν στελέχη της αντιπολίτευσης
Ενώ το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό είναι αβέβαιο, το ζήτημα τείνει να πάρει άσχημη τροπή για την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας καθώς, η διάσταση μεταξύ των δύο εταίρων παραμένει και ενισχύεται, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση σκληραίνει την στάση της.
Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην χθεσινή (17/1) πρώτη του συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων κατέθεσε την πρότασή του που όσον αφορά στο όνομα είναι σαφές ότι θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
Έκανε λόγο για μη ρεαλιστική λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία», τονίζοντας ότι παρουσίασε μία δέσμη προτάσεων στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.
Φυσικά, αν και στον εσωτερικό διάλογο στην Ελλάδα υποβαθμίζεται, το ζήτημα δεν αφορά μόνο το όνομα αλλά και μία σειρά ενργειών τα τελευταία χρόνια από την πλευρά των Σκοπίων που υποκρύπτουν αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της χώρας μας.
Από την πλευρά των Σκοπίων το δικό τους πλαίσιο έβαλε ο υπουργός των Εξωτερικών τους Νίκολα Δημητρόφ σε δηλώσεις του στο Balkaninsight - BIRN, σύμφωνα με τις οποίες «η λύση πρέπει να καλύψει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δυο χώρες: να μην πλήττει την εθνική μας ταυτότητα, να ανταποκρίνεται στην ελληνική απαίτηση να έχει μια καθαρότερη διάκριση μεταξύ της χώρας «Μακεδονία» και της περιοχής της Μακεδονία.
Επίσης θα είναι ευρωπαϊκό εάν δεν υπήρχε μονοπώληση του όρου «Μακεδονία», εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στην χρήση του όρου, για καμιά από τις δυο πλευρές».
Επανέλαβε ότι στο τέλος θα γίνει δημοψήφισμα εξηγώντας ότι «Φυσικά δεν θα παρουσιάσουμε στον λαό μια λύση την οποία δεν θα στηρίζουμε.
Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για την βιωσιμότητα της λύσης. Φυσικά ο λαός έχει τον τελικό λόγο και εναπόκειται σε εμάς να το εξηγήσουμε επαρκώς...».
Όσον αφορά όμως τις επιδιώξεις των Σκοπίων το πλαίσιο έβαλε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ που επισκέφθηκε την χώρα λέγοντας ότι «To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος».
Αλλά και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ, δήλωσε αισιόδοξος και πρόθυμος να συνδράμει τους Τσίπρα και Ζάεφ.

Ισχυρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Στο εσωτερικό της χώρας όμως το θέμα τείνει να πάρει διαστάσεις σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πρόβλημα αφού αρκετοί που είναι υπέρ της ιστορικής αποδόμησης και του μεταμοντέρνου διεθνισμού δεν θα είχαν πρόβλημα αν τα Σκόπια ονομάζονταν Μακεδονία.
Οι περισσότεροι καλύπτονται από το «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων», ενώ σχεδόν όλοι υποτιμούν το αλυτρωτικό πλαίσιο που έχουν οικοδομήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι ηγεσίες της γείτονος. Το πρόβλημα όμως δημιουργούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου.
Ο υπουργός Άμυνας δύσκολα θα υπαναχωρήσει από την θέση για μη χρήση του Μακεδονία, κάτι που προκαλεί δυσαρέσκεια σε πλειάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε σκληρή στάση, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει στο θέμα αυτό να βρεθεί μόνος του και χωρίς συμμάχους. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει υποτιμήσει την διάσταση του θέματος στην κοινωνία.
Το Σκοπιανό μπορεί να εξελιχθεί στο πεδίο που θα εκφραστεί η συνολικότερη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία λόγω της οικονομικής πολιτικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι επιθυμεί να οικοδομήσει κεντρώο και φιλελεύθερο προφίλ, σύρθηκε στην σκληρή θέση, αφενός γιατί πείστηκε ότι το θέμα μπορεί να ρίξει ή έστω να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην κυβέρνηση, και αφετέρου γιατί αυτή την στάση προκρίνουν οι δύο ισχυροί παράγοντες του κόμματος Καραμανλής και Σαμαράς, οι οποίοι πρόσφατα συναντήθηκαν με εκπροσώπους των παμακεδονικών ενώσεων.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα φαίνεται ότι το παιχνίδι κάνει ο Κώστας Καρμανλής μετά από μακρύ πολιτικό λήθαργο.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τηρώντας την αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και προκειμένου να επηρεάσει, καίτοι δεν έχει επιφυλάξεις για την σύνθετη ονομασία, φρόντισε να δηλώσει ότι στο παρασκήνιο προετοιμάζεται μία ακόμη εθνική ήττα.
Η επιφύλαξη που βάζουν όλα τα κόμματα ότι θα εξαρτήσουν την στάση τους από την συνολική συμφωνία και από την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών μέσω επίσημων κειμένων τους επιτρέπει ευελιξία κινήσεων μέχρι την τελευταία στιγμή εάν και εφόσον το θέμα έλθει στην Βουλή προς ψήφιση. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι απομονωμένη με σκληρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης για τον τρόπο της διαπραγμάτευση.
Το ζήτημα κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο των πολιτικών κομμάτων. Ενδέχεται να έλθει μία συμβιβαστική συμφωνία την οποία αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ –που έτσι θα πρέπει να αυτοκτονήσουν-, να μην πάρει ούτε τις ψήφους των άλλων κομμάτων. Στο ακραίο αυτό ενδεχόμενο η κυβέρνηση μπορεί να πέσει όπως προβλέπουν ένιοι στη ΝΔ και στην κεντρο-αντί-αριστερά, αλλά η επόμενη κυβέρνηση θα κληρονομήσει έναν εθνικό διχασμό και ένα επιβαρυμένο πρόβλημα με τον διεθνή παράγοντα αντίθετο.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης