Το 27% των Ελλήνων θεωρούν καλή επένδυση ένα ακίνητο

Το 27% των Ελλήνων θεωρούν καλή επένδυση ένα ακίνητο
Τι λέει η Έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων
Οι Έλληνες ανακαλύπτουν το ακίνητο ως επένδυση μέσα στην κρίση ενώ μέχρι πρότινος η αγορά ακινήτου ήταν μόνο για ιδιόχρηση δηλαδή για κατοικία.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων.
Ο πρόεδρος  της Ένωσης Νίκος Μανομενίδης  είπε σtο bankingnews ότι το 27% των ακινήτων που αγοράστηκαν τη χρονιά που πέρασε ήταν για επένδυση και το υπόλοιπο 73% έγινε για ιδιοκατοίκηση.
Τα ευρήματα της  έρευνας αποκαλύπτουν ότι σε ποσοστό 87% τα ακίνητα αποκτήσαν με ίδια κεφάλαια των αγοραστών ενώ η χρηματοδότηση από τις τράπεζες ανήλθε στο 13%.
Ο κ. Νίκος Μανομενίδης λέει ότι στις «καλές» εποχές η αγορά ακινήτου ήταν σε ποσοστό 86% με τραπεζική χρηματοδότηση.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων υποστηρίζει ότι στο ενδεχόμενο το ποσοστό της  τραπεζικής χρηματοδότησης, ανέλθει στο 26% από 13% που είναι σήμερα, οι πωλήσεις ακινήτων μπορεί να τετραπλασιασθούν.
Ο κ. Μανομενίδης εκτιμά ότι οι 20.000 αγοραπωλησίες ακινήτων που ήταν το χαμηλότερο σημείο της αγοράς μέσα στην κρίση μπορεί να τετραπλασιασθούν φθάνοντας σε 80.000 ακίνητα.
Πάντως η έρευνα της Ένωσης Μεσιτών με τη συμμετοχή περίπου 200 μεσιτών που έκαναν περισσότερες από 120 αγοραπωλησίες πέρυσι, φέρνει στο προσκήνιο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συναλλαγών όπως και τις προτιμήσεις των αγοραστών.
Τη χρονιά που πέρασε οι νέοι αγοραστές απέκτησαν ακίνητο σε ποσοστό 75,2% έχοντας ως κριτήριο την κατοικία.
Το 14,9% διέθεσε τα χρήματά του για την απόκτηση γης και το υπόλοιπο 10% αγόρασε γραφείο, κατάστημα και βιομηχανική αποθήκη.
Το 62% των κεφαλαίων που δαπανήθηκαν αφορούσε ακίνητα αξίας  έως  100.000ευρώ. Το 7% της αξίας των συναλλαγών αντιστοιχούν σε ακίνητα αξίας από 200.000 έως 250.000 ευρώ.
Το 4% των συνολικών χρημάτων που διατέθηκαν για την αγορά ακινήτου η αξία τους ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ και έφθανε το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Με βάση την έρευνα των Μεσιτών μόνο μία συναλλαγή καταγράφτηκε και ήταν μεγαλύτερης αξίας του 1 εκατ. ευρώ.
Το 85,8%  αγοράστηκε με ζεστό χρήμα που διέθετε ο ενδιαφερόμενος ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση έφθανε το 13,3% και μόλις το 0,9% χρηματοδοτήθηκε από τον πωλητή.
Το 58,3% των αγοραστών επέλεξε να αγοράσει ακίνητο στο κέντρο της πόλης, το 25,8% προτίμησε το ακίνητο να βρίσκετε στο προάστιο της πόλης και το 15,6% διέθεσε τα χρήματά του στην απόκτηση  εξοχικού.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr     

www.bankingnews.gr

Νίκος Θεοδωρόπουλος

BREAKING NEWS