Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Να ηττηθούν οι εθνικιστικές φωνές στο Σκοπιανό - Να τοποθετηθεί με σαφή τρόπο η αντιπολίτευση

Τσίπρας: Να ηττηθούν οι εθνικιστικές φωνές στο Σκοπιανό - Να τοποθετηθεί με σαφή τρόπο η αντιπολίτευση
Επίθεση σε «πολιτικούς κύκλους» που δεν θέλουν την επιτυχία της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό
Η πορεία της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με προοπτική την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και το Σκοπιανό, συζήτηθηκαν στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που προετοίμασε την Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ενημέρωση για τις συζητήσεις για την επίλυση του Σκοπιανού και έδωσε έμφαση στην εσωτερική πτυχή του ζητήματος λέγοντας ότι «Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δημιουργηθεί  μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ονοματολογικού».
Είπε ακόμη ότι το κόμμα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση ευνοικού κλίματος: «Να πάρει το κόμμα πρωτοβουλίες για να ενημερωθεί  λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δίνοντας στίγμα των προθέσεών του άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια και χωρίς να παίζει  κρυφτούλι».
Στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής είπαν ότι  «πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί και να ηττηθούν οι εθνικιστικές φωνές».    
Στην συνεδρίαση αποτιμήθηκε θετικά η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της αξιολογησης αν και από ορισμένα στελέχη εκφράστηκε αμηχανία για την επόμενη ήμερα της εξόδου από το Μνημόνιο.  
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι  όταν βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα δεν θα είναι όλα δυνατά, δηλαδή  ότι η έξοδος δεν θα προσδώσει στην κυβέρνηση πλήρης ελευθερία κινήσεων. Η διαπίστωση αυτή προκαλεί προβληματισμό για τον πολιτικό και επικοινωνιακό χειρισμό. Φυσικά συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί ή επανάληψη του suces story του Αντώνη Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι “πρέπει  να είμαστε μετρημένοι, σοβαροί και προετοιμασμένοι ενόψει της φάση της διαπραγμάτευσης  και να οικοδομήσουμε συμμαχίες”.
Ο πρωθυπουργός και στα θέματα της οικονομίας άφησε αιχμές λέγοντας ότι “υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν αυτή την κυβέρνηση να πετύχει, ωστόσο έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε σημαντικές συμμαχίες στο πλαίσιο της Ευρώπης που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε την οριστική έξοδο της χώρα από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

Συμμαχίες κατά της κυβέρνησης

Τα στελέχη της πολιτικής γραμματείας συμφωνούν ότι υπάρχουν συμμαχίες κυρίως στην Ελλάδα που δεν θέλουν να δουν μια θετική  εξέλιξη στην ολοκλήρωση του προγράμματος και ειδικά η ΝΔ, η οποία έχει λόγους να μην πετύχει αυτή η κυβέρνηση. Υπογραμμίστηκε ότι μπαίνουμε σε ένα εξάμηνο που θα χαρακτηριστεί από την προετοιμασία για την έξοδο από το πρόγραμμα. Εκφράστηκαν προβληματισμοί και απόψεις για το ποιες πρέπει να είναι οι κεντρικές επιδιώξεις για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και για το χρέος. Πηγές αναφέρουν ότι προβληματισμοί εστίασαν στο ότι αν και θα υπάρχει μια θεμελίωδης αλλαγή όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά όχι ότι θα είναι όλα δυνατά.

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης