Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street – Νέο ιστορικό υψηλό για το Dow Jones στις 26.116,82 μονάδες

tags :
Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street – Νέο ιστορικό υψηλό για το Dow Jones στις 26.116,82 μονάδες
Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street – Νέο ιστορικό υψηλό για το Dow Jones στις 26.116,82 μονάδες
Το επίπεδο των 26.000 μονάδων ανέκτησε σήμερα (17/01/2018) ο Dow Jones, καθώς οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν σημαντικά κέρδη, βρίσκοντας στήριξη σε ορισμένα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ.
Η περίοδος δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει αρκετά καλά μέχρι στιγμής.
Από τις εταιρείες του δείκτη S&P 500 που έχουν ήδη αναφέρει κέρδη, το 69% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στις αμερικανικές μετοχές προσέφεραν και τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, που έδειξαν μια αύξηση 0,9% για τον Δεκέμβριο του 2017.
Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών, που ανέμεναν ότι η αύξηση δεν θα ξεπερνούσε, σε μηνιαία βάση, το 0,4%.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν τα στοιχεία της «Beige Book» της Fed και τα σχόλια του επικεφαλής της Federal Reserve του Ντάλας, Robert Kaplan
Αναλυτικότερα μέτρια ενίσχυση στο επίπεδο των τιμών και των μισθών διαπιστώνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Η.Π.Α. στην έρευνα «Beige Book» για τον Δεκέμβριο 2017, αντισταθμίζοντας τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα που είχαν παρατηρηθεί στην αντίστοιχη έρευνα για τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι εκθέσεις των 12 περιοχών στις οποίες εδρεύει η Fed, υποδεικνύουν ότι η οικονομία εξακολούθησε να αναπτύσσεται από τα τέλη Νοεμβρίου έως το τέλος του έτους, με το Ντάλλας να αναφέρει ισχυρότερες επιδόσεις.
Οι προοπτικές για το 2018 παραμένουν αισιόδοξες, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε πολλές περιφέρειες αναφέρθηκε ότι οι πωλήσεις λιανικής -εκτός των αυτοκινήτων- επεκτάθηκαν από την τελευταία έκθεση, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων ναν είναι μικτές. Ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης τόνισαν ότι οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες.
Οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν μικρή αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών, λόγω της περιορισμένης προσφοράς κατοικιών, ενώ, από την πλευρά των κατασκευαστών, υπήρξε μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών.
Ο όγκος της χορήγησης δανείων, παράμεινε σταθερός, επισημαίνεται.
Η απασχόληση εξακολούθησε να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό, με ορισμένες εταιρειών να αναφέρουν πως δυσκολεύονται να βρουν ειδικευμένους εργαζόμενους σε διάφορες δεξιότητες και τομείς.
Οι μισθοί αυξήθηκαν, γενικότερα, με μέτριο ρυθμό.
Κλείνοντας, σε ότι αφορά στον πληθωρισμό, οι περισσότερες περιφέρειες παρουσίασαν μία μέτρια αύξηση των τιμών.
Εξαίρεση είναι το Σικάγο, με υψηλότερη ενίσχυση, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, στο Σαν Φρανσίσκο σημειώθηκε πτώση του πληθωρισμού.



Το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο 2018 τόνισε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «υπερθέρμανσης» της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, «η οικονομία θα είναι ισχυρή φέτος, καθώς το ποσοστό ανεργίας θα βρεθεί στο εύρος του 3% μέχρι το τέλος του έτους και ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί».
«Η ισχυρότερη επέκταση, σε συνδιασμό με τις φορολογικές περικοπές που εγκρίθηκαν πέρσυ από την Ουάσιγκτον, θα στηρίξει τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων», τόνισε ο Kaplan, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι πιθανώς να χρειαστούν περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά το 2018.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Fed να παρακολουθούν τις αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.
Οι κίνδυνοι υπερθέρμανσης της οικονομίας, καθώς και οι οικονομικές ανισορροπίες θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν το ποσοστό ανεργίας υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο που οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Σημειώνεται ότι σύμφων με το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό ανεργίας για τον Δεκέμβριο του 2017 ανερχόταν στο 4,1%.
«Η ιστορία της υπέρβασης της πλήρους απασχόλησης δεν ήταν ευχάριστη και πιστεύω ότι η καλύτερη ευκαιρία για εμάς ώστε να επεκτείνουμε την ανάπτυξη είναι να προχωρήσουμε σταδιακά αλλά παράλληλα εσκεμμένα», καταλήγει ο πρόεδρος της Dallas Fed.
Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα επηρεαστεί αρνητικά σε περίπτωση που η Κίνα βάλει τέλος στις αγορές των κρατικών αμερικανικών ομολόγων (Treasuries), δήλωσε σήμερα (17 Ιανουαρίου 2018) ο Πρόεδρος Donald Trump, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
«Όλοι επιθυμούν να αγοράσουν Treasuries», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg -επικαλούμενο πηγές- είχε μεταδώσει πως το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση ή ακόμη και διακοπή στις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Όπως αναφερόταν, κορυφαία στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης εξετάζουν την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στις τοποθετήσεις της χώρας, οι οποίες γίνονται με «χρήση» των τεράστιων συναλλαγματικών της αποθεμάτων.
Βέβαια, στη συνέχεια οι Κινέζοι αξιωματούχοι απάντησαν δημοσίως πως δεν υπάρχει κάποιο σχετικό σχέδιο.
Σε ό,τι αφορά στην εμπορική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών Βορείου Αμερικής (North American Free Trade Agreement, NAFTA), ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο εξόδου των Η.Π.Α. από τη Συμφωνία, «κάτι που δε θα αρέσει σε πολλούς».
Ο D.Trump αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός shutdown (διακοπή) της κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους από το Κογκρέσο, σχολιάζοντας πως, «σε περίπτωση που αυτό συμβεί, κατηγορήστε τους Δημοκρατικούς».

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία
 
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αύξηση της τάξης του 0,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2017, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις.
Οι αναλυτές περίμεναν ότι η αύξηση δεν θα ξεπερνούσε, σε μηνιαία βάση, το 0,4%.
Παράλληλα στο δ' τρίμηνο 2017 η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής ήταν εντυπωσιακή καθώς ενισχύθηκε 8,2% σε ετήσια βάση, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2010.
 
Επιχειρήσεις
 
Στα εταιρικά νέα τις πρώτες της τριμηνιαίες ζημίες σε διάστημα έξι ετών ανέφερε σήμερα (17/01/2018) για το δ’ τρίμηνο του 2017 η Goldman Sachs Group, καθώς η αμερικανική τράπεζα επλήγη από μια έκτακτη χρέωση 4,4 δισ. δολ. λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs ανέφερε ζημίες 2,14 δισ. δολ. ή 5,51 δολ. ανά μετοχή, από κέρδη 2,15 δισ. δολ. ή 5,08 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Η τράπεζα ανέφερε έσοδα 7,83 δισ. δολ., έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για 7,61 δισ. δολ.
Η έκτακτη χρέωση από τη φορολογική μεταρρύθμιση απάλειψε το σύνολο των τριμηνιαίων κερδών της εταιρείας, καθώς και μεγάλο μέρος των ετήσιων της κερδών.
Εξαιρουμένης της χρέωσης, η Goldman κέρδισε 5,68 δολ. ανά μετοχή, υψηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 4,91 δολ. ανά μετοχή.
Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε πως τα έσοδά της από trading «βούλιαξαν» κατά 50%.
Κέρδη άνω των προσδοκιών ανέφερε σήμερα (17/01/2018) για το δ’ τρίμηνο του 2017 η Bank of America, ενώ η αμερικανική τράπεζα ανέφερε μια χρέωση ύψους 2,9 δισ. δολ. λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η Bank of America ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 5,3 δισ. δολ. ή 47 σεντς ανά μετοχή, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών, που έκαναν λόγο για κέρδη 44 σεντς.
Συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας υποχώρησαν στα 2,37 δισ. δολ. ή 20 σεντς ανά μετοχή, από 4,54 δισ. δολ. ή 39 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα προσαρμοσμένα έσοδα της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 21,4 δισ. δολ., κατώτερα των εκτιμήσεων για 21,531 δισ. δολ.
Η Bank of America ανέφερε επίσης ότι τα έσοδά της από trading σταθερού εισοδήματος υποχώρησαν κατά 13% στο δ’ τρίμηνο.
Η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται κατά 0,7% προσυνεδριακά, στον απόηχο των αποτελεσμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της καταγράφουν κέρδη σχεδόν 36% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
 Η US Bancorp ανακοίνωσε αύξηση 16% των κερδών τριμήνου καθώς εμφάνισε όφελος 910 εκατ. δολαρίων λόγω των νέων φορολογικών νόμων στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ με βάση τα assets, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους, αυξήθηκαν στα 1,61 δισ. δολάρια ή 97 σεντς ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο, από τα 1,39 δισ. δολάρια ή 82 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της US Bancorp αυξήθηκαν 6,4% στα 3,14 δισ. δολάρια.
Την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 350 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ εντός της επόμενης 5ετίας προκειμένου να δημιουργηθούν τουλάχιστον 20.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε ο κορυφαίος τεχνολογικός όμιλος Apple.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η εταιρεία θα φροντίσει μέσω του επενδυτικού προγράμματος να προχωρήσει τόσο η ίδια σε νέες προσλήψεις όσο και να προωθήσει τη δημιουργία νέων θέσεων στις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται.
Παράλληλα αναφέρεται ότι το εργατικό δυναμικό του ομίλου ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα δύο εκατ. και θεωρείται.
«Εάν συνδυαστούν οι νέες επενδύσεις αλλά και το τρέχον πρόγραμμα δαπανών σε συνεργασία με τους προμηθευτές αλλά και τους κατασκευαστές μας θα φθάσουν στα 55 δισ. δολάρια το 2018.
Αποτέλεσμα η άμεση συνεισφορά της Apple στην αμερικανική οικονομία να φθάσει στα 350 δις. δολάρια εντός της επόμενης 5ετίας, συμπεριλαμβανομένων των φόρων που θα καταβάλλει ο όμιλος αλλά και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούνται τόσο από τους μισθούς των εργαζομένων όσο και από τις πωλήσεις των προϊόντων της εταιρείας», υπογραμμίζεται, χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση.
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα ετήσια κέρδη προχώρησε η αλυσίδα καταστημάτων κοσμημάτων Tiffany & CO, μετά από τις ισχυρές πωλήσεις στη διάρκεια των εορτών. 
Η Tiffany δήλωσε πως αναμένει τα κέρδη ανά μετοχή της τρέχουσας χρήσης να αυξήθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό σε σχέση με το περασμένο έτος.  Η εταιρεία αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον ένα υψηλό μονοψήφιο ποσοστό στη χρήση που λήγει στις 31 Ιανουαρίου.
Οι καθαρές πωλήσεις παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν κατά 4%.
Οι εκτιμήσεις της εταιρείας δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιδράσεις από το νέο φορολογικό νόμο στις ΗΠΑ, για τον οποίο αναμένεται να καταγράψει χρεώσεις 115-165 εκατ. δολαρίων στο δ΄ τρίμηνο.
Για τη χρήση 2018, η Tiffany ανακοίνωσε ότι αναμένει οι πωλήσεις παγκοσμίως να αυξηθούν κατά μεσαίο-μονοψήφιο ποσοστό και εκτιμά ότι τα κέρδη του έτους θα είναι από αμετάβλητα έως και μικρή πτώση, καθώς η εταιρεία δαπανά πολλά στην τεχνολογία και σε επικοινωνίες marketing.
Η εταιρεία κοσμημάτων ανακοίνωσε ακόμη ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις παγκοσμίως το Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 5%.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 3% σε σταθερή συναλλαγματική βάση.
 
 
Αναλύσεις

Σε 7,5 τρισ. δολάρια υπολογίζεται το εταιρικό χρέος στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τέλη του Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία των αξιολογούμενων εταιρειών από τη Standard & Poor’s, που επεξεργάστηκε η FactSet.
Όπως αναφέρει η εταιρεία αναλύσεων, η επίδοση είναι ενισχυμένη κατά 230% σε σύγκριση με την αντίστοιχη στο τέλος του 2007, όταν και ξέσπασε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται, ο κίνδυνος δεν κρίνεται υψηλός, καθώς μόνο το 1,9 τρισεκ. αφορά εταιρείες εκτός επενδυτικής κλίμακας (σσ: ως επενδυτική κλίμακα ορίζονται οι αξιολογήσεις άνω του «ΒΒ+»), δηλαδή ομόλογα υψηλής απόδοσης, γνωστά ως «σκουπίδια» (junk).
Στο όριο της επενδυτικής κλίμακας, ομόλογα συνολικής αξίας 900 δισεκ. αφορούσαν εταιρείες με μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα «BB», με το αντίστοιχο ποσό για την αξιολόγηση «ΒΒΒ» να ανέρχεται σε 3 τρισεκ. δολάρια.
Στα τέλη του 2007, τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα που ανέρχονταν σε 3,3 τρισεκ. δολάρια, με το 1 τρισ. να αφορά επιχειρήσεις εκτός επενδυτικής κλίμακας, επισημαίνεται.
Ομόλογα συνολικής αξίας 350 δισεκ. αφορούσαν εταιρείες με μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα «BB», με το ποσό για την αξιολόγηση «ΒΒΒ» να ανέρχεται σε 880 δισ. δολάρια.
Την εκτίμηση της για την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed εντός του 2018 ανaθεωρεί η UBS, που πλέον «βλέπει» τρεις αυξήσεις, έναντι δύο που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
«Αλλάζουμε την εκτίμηση μας για τη Fed το 2018 και το 2019, προβλέποντας τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 και δύο το 2019.
Αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, τον Ιούνιου και τον Δεκέμβριου του 2018 και τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2019» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της UBS.
«Αρχικά πιστεύαμε ότι η Fed θα παραλείψει μια αύξηση στη συνεδρίαση του Μαρτίου διότι η χαλάρωση του πληθωρισμού το 2017 έχει δημιουργήσει μια συζήτηση εντός της FOMC» επισημαίνεται.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης