Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με αυστηρότερους όρους η χορήγηση άδειας για την προμήθεια φυσικού αερίου

Με αυστηρότερους όρους η χορήγηση άδειας για την προμήθεια φυσικού αερίου
Οι εταιρίες που θα δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο θα υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία και στοιχεία
Αυστηροποίηση των προδιαγραφών των εταιρειών που μπορούν να αιτούνται για άδεια δραστηριοποίησης στην αγορά του φυσικού αερίου, ώστε να αποφευχθούν τυχόν «παρενέργειες» από την πλήρη απελευθέρωσή της από την 1η Ιανουαρίου 2018, θέτει η τροπολογία που υπερψηφίστηκε χθες (17/1) στη Βουλή, μαζί με το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία περιορίζει στις Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ), τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ιδιωτικές Κεφαλαιούχες Εταιρείες (ΙΚΕ) τους τύπους των νομικών προσώπων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδειες διανομής αερίου, διαχείρισης ΑΣΦΑ, διαχείρισης δικτύου διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου.
Παράλληλα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαθέτουν ένα ελάχιστο κεφάλαιο για τη χορήγηση αδειών, κατά παρέκκλιση μάλιστα των γενικών διατάξεων για το ελάχιστο κεφάλαιο των ΑΕ και των ΙΚΕ.
Το ποσό αυτό θα είναι διαφορετικό, ανάλογα  με το είδος της άδειας.
Ειδικά πάντως στην περίπτωση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια προμήθειας φυσικού αερίου στην περίπτωση που το συνεταιριστικό τους κεφάλαιο είναι κατ’ ελάχιστο 60.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά όσους κατέχουν ήδη άδεια, με βάση τις προϋποθέσεις που έθετε έως τώρα ο σχετικός κανονισμός, θα εισαχθεί ειδική μεταβατική διάταξη η οποία θα ορίζει ένα χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να ικανοποιήσουν το κριτήριο για το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο.

Εναρμόνιση με την αγορά ηλεκτρισμού

Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό, άδεια διανομής και προμήθειας μπορούσαν να αποκτήσουν και φυσικά πρόσωπα, πέρα από νομικά.
Επίσης, δεν υπήρχε όρος για την ύπαρξη μίνιμουμ κεφαλαίου.
Έτσι, με τις αλλαγές που εισάγει η τροπολογία, η δραστηριοποίηση στην αγορά φυσικού αερίου εναρμονίζεται με όσα ισχύουν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου δικαίωμα υποβολής άδειας για προμήθεια και εμπορία έχουν Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ, με εταιρικό κεφάλαιο κατ’ ελάχιστο 60.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η απόφαση υπαγορεύθηκε από λόγους διαφάνειας και πιο αποτελεσματικής εποπτείας, αφού οι εν λόγω εταιρείες υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία και στοιχεία, αλλά και να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα σε ετήσια βάση.
Επίσης, ο ορισμός ενός ελάχιστου κεφαλαίου αποτελεί μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για τη χρηματοοικονομική δραστηριότητα των εταιρειών.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης