Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup 22/01 - Σε περισσότερες από μία δόσεις η εκταμίευση των 6-7 δισ. ευρώ

Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup 22/01 -  Σε περισσότερες από μία δόσεις η εκταμίευση των 6-7 δισ. ευρώ
Στην ατζέντα του Eurogroup η πρόοδος της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
(upd) Για την πρόοδο που σημειώθηκε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ενημερωθεί το Eurogroup στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου 2018, όπως αναφέρει η ατζέντα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα να είναι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί.
Ποσό των 6-7 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου σε περισσότερες από μια δόσεις, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.
«Στην τελευταία συνάντηση, το Eurogroup είχε καλωσορίσει την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.
Οι υπουργοί είχαν επίσης χαιρετίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την καλή συνεργασία με την Αθήνα.
Μετά την τεχνική συμφωνία, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα», αναφέρεται.
Η προσοχή θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν, όπως τονίζεται.Επίσης στη συνεδρίαση θα οριστεί και επίσημα ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν και τα αποτελέσματα της 7ης αποστολής επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στην Πορτογαλία, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου 2017.
Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ.
Οι αποστολές συντονίζονται συνήθως από το ΔΝΤ και τον ESM.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο για να αλλάξει σελίδα και να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης», δήλωσε χθες ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
Όμως «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να σταθούν μόνοι στα πόδια τους και να έχουν βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος», τόνισε.
Φρόντισε ακόμη να προσθέσει ότι «κατά την επόμενη ημέρα (σ.σ. μετά το τέλος του προγράμματος) η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τα κίνητρα για να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα έχουν και «εθνικό» χρώμα και ορθό τρόπο εφαρμογής».

Εκκρεμούν 10 προαπαιτούμενα, δεν αποτελούν εμπόδιο

Σε εκκρεμότητα θα παραμείνουν 10 προαπαιτούμενα από τα 110 συνολικά που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση ως τις 22 Ιανουαρίου του 2018, ενώ στα «συν» είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2017 μπορεί να κλείσει και με πλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμη και από το 2,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr
Τα εκκρεμή προαπαιτούμενα δεν αποτελούν εμπόδιο στο να κλείσει η 3η αξιολόγηση στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς, από τη στιγμή που οι δανειστές είναι ήδη ενήμεροι γι’ αυτό και δεν συνιστά καμία ανατροπή στο «deadline» για πολιτική συμφωνία που οι ήδιοι έχουν ορίσει.
Σύμφωνα καλά ενημερωμένες πηγές η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει «πίστωση χρόνου» 10 - 12 ημερών από τις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση και αυτών των δράσεων παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι μέχρι την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ από τον ESM, αρχές Φεβρουαρίου 2018, θα έχει περαιωθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων.
Μεταξύ αυτών που εκκρεμούν είναι  το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) στις 29 Ιανουαρίου         
Σε ότι αφορά την δόση πρέπει να σημειωθεί ότι ένα τμήμα αυτής ήτοι 1,9 δισ. θα κατευθυνθεί στον «κουμπαρά» για το αποθεματικό ασφαλείας ενώ άλλα  7,1 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό θα λάβει η Αθήνα με την τελευταία δόση της αξιολόγησης.
Ο ΕSΜ θα μας δώσει 9 δισ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό από το «μαξιλάρι» θα συμπληρωθεί από τα ποσά που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο με τις επόμενες εξόδους του στην αγορά προκειμένου αυτό να φτάσει τα 18 -19 δις. ευρώ συνολικά- όπως έχει ήδη μεταδώσει  το bankingnews - ώστε το ελληνικό δημόσιο να δανείζετε με φθηνότερα επιτόκια από τις αγορές.    
Την ίδια ώρα κάθε άλλο παρά ανησυχία προκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2017 που δείχνουν συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 1,967 δισ. ευρώ (από 4,647 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο) μετά το «πακέτο» των παροχών που διένειμε τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση.
«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι σε ταμειακή βάση και όχι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης (περιλαμβάνει και την «άσπρη τρύπα» του ΕΦΚΑ ή άλλων φορέων) που παρακολουθούν οι θεσμοί» αναφέρουν αξιωματούχοι του Γενικού Λογιστηρίου.     
Επίσης με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός εκάστου έτους κλείνει τον Φεβρουάριο δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί τα στοιχεία με τις εισπράξεις του πρώτου διμήνου για να μπορέσουν οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης.
Περιμένουν δηλαδή τα στοιχεία των εισπράξεων από την 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017, τον ΦΠΑ (4ο τρίμηνο 2017) τον οποίο θα αποδώσουν επιχειρήσεις-ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι το τέλος του μήνα και φυσικά τα έσοδα από την παράταση των τελών κυκλοφορίας που εξοφλήθηκαν τις πρώτες μέρες του 2018.
Με αυτές τις εισπράξεις υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» ύψους 710 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του Δεκεμβρίου, ενώ τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα με τις δαπάνες και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι και η καλύτερη… Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, σε 978 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες εσόδων από τα έσοδα του ΠΔΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες αυτές περιορίστηκαν σε 5,95 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 6,750 δισ. ευρώ.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η τελική υστέρηση στο ΠΔΕ θα περιοριστεί κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2017 το οποίο μετά τις παροχές των Χριστουγέννων ο πήχης τοποθετήθηκε στο 2,4% του ΑΕΠ ή στα 4,36 δισ. ευρώ πολύ πιο πάνω δηλαδή από τον μνημονιακό στόχο του 1,75% του ΑΕΠ.


Αξιωματούχος ΕΕ: Σε περισσότερες από μία δόσεις, η εκταμίευση των 6-7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup (22/1/2018).
Ειδικότερα, ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας.
«Ποσό των 6-7 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου σε περισσότερες από μια δόσεις» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η τρίτη αξιολόγηση προχώρησε πολύ ομαλά, επιτεύχθηκε μια SLA με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, ενώ υψηλός ήταν και ο βαθμός συνεργασίας.
«Εάν συνέβαινε το ίδιο τα τελευταία 8 χρόνια δεν θα ήμασταν εδώ» φέρεται να δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προληπτικού προγράμματος στήριξης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχους δήλωσε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την εκάστοτε χώρα.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν είναι πρόθυμη να ζητήσει κάτι τέτοιο.
«Οπότε δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτη ενημέρωση: 10:30, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS