Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: Όνομα που θα διακρίνει σαφώς την ιστορική, ελληνική Μακεδονία από την ΠΓΔΜ

Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: Όνομα που θα διακρίνει σαφώς την ιστορική, ελληνική Μακεδονία από την ΠΓΔΜ
Για να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις, δεν προχωρούμε σε ονοματολογία είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ
Την θέση πως η κυβέρνηση έχει θέσει με σαφήνεια πως το όνομα της ΠΓΔΜ δεν θα μπορεί να είναι όχημα αλυτρωτισμού και πως θα διακρίνει την ιστορική, ελληνική Μακεδονία από το γειτονικό κράτος διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος στον απόηχο των επαφών που είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, M. Nimetz με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
«Αίσθηση του πού βρισκόμαστε υπάρχει ήδη.
Το θέμα είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την άλλη πλευρά», είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.
«Έχουμε αποφασίσει ως κυβέρνηση, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, να μην προχωρούμε σε ονοματολογία.
Έχουμε απλώς θέσει τον εθνικό στόχο με σαφήνεια για όνομα που δεν θα μπορεί να είναι όχημα αλυτρωτισμού και να διακρίνει με σαφήνεια την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το γειτονικό κράτος.
Επίσης, ότι θα πρέπει να πάρουμε υπόψιν τα νόμιμα συμφέροντα της άλλης πλευράς, που αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να απεμπολήσουμε τα δικά μας» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.
 «Το χρονικό πλαίσιο που θέτει ο κ. Νίμιτς φαντάζομαι ότι ανάγεται στην εκτίμησή του για την απόφαση που πρέπει να ληφθεί, μέχρις ότου υπάρχουν άλλα χρονικά ορόσημα, όπως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.
Δεν θέλω να προκαταλάβω το χρονικό εύρος της διαπραγμάτευσης.
Φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, κάτι που δικαιολογείται από δύο κυρίως παράγοντες: η νέα κυβέρνηση Ζάεφ φαίνεται να έχει εγκαταλείψει, τουλάχιστον μέχρι τώρα και σε επίπεδο δηλώσεων, την εθνικιστική ρητορική του ακραίου αλυτρωτισμού των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ από την άλλη εμείς ως κυβέρνηση σε όλα τα θέματα δεν θέλουμε να βασιλεύει το τέλμα και η αδράνεια, αλλά να βρίσκουμε λύσεις» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, δείχνει ότι μπορεί να οδηγήσει στο να υπάρξει λύση, όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη».
«Η εθνική ενότητα σε αυτά τα θέματα είναι ζητούμενο» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «μετά από δυόμιση δεκαετίες που μας απασχολεί το ζήτημα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τη λογική και όχι με το συναίσθημα, κυρίως, με αίσθηση πατριωτικής ευθύνης και όχι κομματικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης