Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ίμια: Οι Τούρκοι τεστάρουν την ψυχραιμία και την ετοιμότητα της Ελλάδας (video)

Ίμια: Οι Τούρκοι τεστάρουν την ψυχραιμία και την ετοιμότητα της Ελλάδας (video)
Με ψυχραιμία κι επαγγελματισμό η ελληνική αντίδραση.
Κάθε Ιανουάριο, σχεδόν,  οι Τούρκοι δεν ξεχνούν να μας υπενθυμίζουν τη διπλωματική-επιχειρησιακή νίκη τους στα Ίμια το 1996. Πέρυσι είχαμε την προκλητική «κρουαζιέρα» των Στρατηγών γύρω από τα Ίμια, φέτος οι Τούρκοι προκάλεσαν ένα παρολίγον ναυτικό ατύχημα. Ευτυχώς χωρίς σοβαρότερες εξελίξεις.
Είναι πολύ πιθανό πως οι Τούρκοι δεν πάνε στην τύχη σε ότι αφορά την ένταση στα Ίμια. Αντίθετα μας «ζυγίζουν» σε κάθε ευκαιρία. Θέλουμε δε θέλουμε, το Αιγαίο εξελίσσεται σε ένα από τα φλέγοντα πεδία αντιπαράθεσης με τη γείτονα. Ακόμη δε περισσότερο, όσο ο Τούρκος Πρόεδρος στριμώχνεται στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα που έχει. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα φαντάζει στα μάτια του -όχι και άδικα- αλλά και του υπόλοιπου τουρκικού πολιτικού συστήματος, ως ο "αδύναμος κρίκος".
Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα είναι σχεδιασμένες γιατί, πέρα από τις επιχειρήσεις προπαγάνδας και της επίδειξης "δυναμισμού", θέλουν να διαπιστώσουν μέχρι πού έχουν εξουσιοδότηση να φτάσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο "πόλεμος της τσιπούρας"

Κάθε τέτοια εποχή διεξάγεται στο Αιγαίο ο γνωστός "πόλεμος της τσιπούρας" μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, που δίνει την ευκαιρία στις τουρκικές ακταιωρούς και άλλα μεγαλύτερα πλοία να δημιουργούν διαφόρων τύπων επεισόδια. Έτσι και χτες, με απόλυτη ψυχραιμία, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα αντιμετώπισε μία αντίστοιχη κατάσταση στα Ίμια ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της κανονιοφόρου "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" (κλάσσης "ΜΑΧΗΤΗΣ" HSY56- τύπου Osprey 55). Η κανονιοφόρος που έπλεε για περιπολία στην περιοχή πήρε σήμα να σπεύσει στα Ίμια όπου οι Τούρκοι είχαν ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας, έναντι των Ελλήνων ψαράδων.


Οι εγκληματικοί ελιγμοί του Τούρκου κυβερνήτη κατά της Κ/Φ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"

Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις του τούρκου κυβερνήτη να προκαλέσει "ανάφλεξη" στα Ίμια με τους επικίνδυνους ελιγμούς του προς την κανιοφόρο "Νικηφόρος" του Πολεμικού μας Ναυτικού, είναι το video που ήρθε στη δημοσιότητα από από την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Ο δε τίτλος είναι εξίσου προκλητικός, καθώς, κάνει λόγο για παρενόχληση τουρκικού πλοίου από ελληνικό στα Ίμια!
Όπως φαίνεται από το video, ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ", την στιγμή που η τουρκική ακταιωρός, “ανεβάζει” στροφές στις μηχανές και ο Τούρκος κυριολεκτικά “τρώει τα μούτρα” του πάνω στην ελληνική κανονιοφόρο που δεν μετακινείται ούτε …πόντο από τη πορεία της! Οι Τούρκοι “κόβουν” το video, τη στιγμή που η ακταιωρός “φουλάρει” για να απομακρυνθεί και στην πρύμνη του προσεγγίζει…απειλητικά η ελληνική κανονιοφόρος.
Ακόμη και ο χαρακτηρισμός των επιτελών του ελληνικού Πενταγώνου "άστοχος ελιγμός" αποδεικνύεται επιεικής, καθώς στο video φαίνεται ξεκάθαρα η εγκληματική πορεία που διαγράφει η τουρκική ακταιωρός προς την αριστερή πλευρά της κανονιοφόρου "Νικηφόρος", την ώρα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Ιμίων.
Στο τελευταίο δευτερόλεπτο του video (51''), ξεκάθαρα φαίνεται το πρώτο στάδιο της επακούμβησης, όπως είναι ο ναυτικός όρος, του τουρκικού πλοίου με την πλώρη της κανονιοφόρου, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την εγκληματική συμπεριφορά του Τούρκου κυβερνήτη.
Πηγές του ελληνικού πενταγώνου τόνιζαν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Τόσο εκείνο που θέλει να αποτελούσε ένα στημένο επεισόδιο, όσο και εκείνο να επρόκειτο για ελιμό απειρίας ή ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου να υπερεκτίμησε τις δυνατότητες που του παρεχει το μέγεθος του πλοίου.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης παρακολουθούσε το επεισόδιο από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο οποίος ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης