Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Μειώνονται τα NPLs στις τράπεζες της ΕΕ, αλλά χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια

Κομισιόν: Μειώνονται τα NPLs στις τράπεζες της ΕΕ, αλλά χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια
Μειώνεται η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε μη NPLs, ωστόσο παραμένει υψηλή, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Μειώνεται η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ωστόσο παραμένει υψηλή, ανακοίνωσε σήμερα (18/01/2018) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς προετοιμάζει μέτρα για την επιβολή υψηλότερων προβλέψεων έναντι μελλοντικών επισφαλών χρεών.
Όπως αναφέρει το «Reuters», η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2008-09 «είδε» τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επιβαρύνονται με σωρούς μη NPLs, από προβληματικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ωστόσο, καθώς η οικονομία του μπλοκ ανακάμπτει, το ποσό των «κόκκινων» δανείων μειώνεται σταδιακά, όπως προκύπτει από σημερινή έκθεση της Κομισιόν.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Κομισιόν ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσώπευαν το 4,6% των συνολικών δανείων των τραπεζών κατά την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2017, σημειώνοντας μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Παρά την πτωτική τάση, τα επισφαλή δάνεια ανέρχονται ακόμη σε 950 δισ. ευρώ στις 28 χώρες της ΕΕ και αντιπροσωπεύουν το 5,4% των συνολικών δανείων στην Ευρωζώνη.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Επιτροπή σχεδιάζει νέα νομοθετικά μέτρα, τα οποία πιθανώς θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, για να επιταχύνει τη μείωση των επισφαλών δανείων των τραπεζών και να αποτρέψει μια μελλοντική συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η αναθεώρηση των κανόνων περί αφερεγγυότητας και η ενδυνάμωση της δευτερογενούς αγοράς για τα επισφαλή δάνεια συγκαταλέγονται στα μέτρα που προβλέπονται για τη μείωση του υφιστάμενου αποθέματος μη εξυπηρετούμενου χρέους.
Ενάντια σε μια μελλοντική αύξηση των NPLs, η Κομισιόν σχεδιάζει να εισαγάγει «θεσμοθετημένα προληπτικά “μαξιλάρια” με στόχο την αποφυγή του κινδύνου μειωμένης πρόβλεψης NPLs», αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν, τονίζοντας ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για τα «νέα δάνεια που μετατρέπονται αργότερα σε μη εξυπηρετούμενα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής του Ιουνίου του 2017, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία είναι οι τρεις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (46,9%, 33,4% και 15,5% σε σχέση με 46,2%, 37,6% και 17,6% τον Ιούνιο του 2016 αντίστοιχα).
Τέλος, η μεγαλύτερη μείωση στα κόκκινα δάνεια μεταξύ 2016 και 2017 καταγράφηκε στη Σλοβενία (-30,4%), στην Ιταλία (-24,6%) και στην Ιρλανδία (-20,6%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης