Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Η αγορά πετρελαίου οδεύει προς εξισορρόπηση - Αυξημένη παραμένει η ζήτηση και το 2018

ΟΠΕΚ: Η αγορά πετρελαίου οδεύει προς εξισορρόπηση - Αυξημένη παραμένει η ζήτηση και το 2018
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αγγίξει τα 98,51 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το τρέχον έτος
Ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με την αγορά πετρελαίου το 2018 εμφανίστηκε σήμερα (18/1) ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του Οργανισμού, τονίζοντας ότι η αγορά κινείται σταθερά προς την επίτευξη μίας υγιούς ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι υπάρχουν «αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αγορά πετρελαίου κινείται ομαλά προς την κατεύθυνση της επανεξισορρόπησης», καθώς οι τιμές ενισχύθηκαν από τα χαμηλότερα αποθέματα αργού πετρελαίου, την υγιή ζήτηση και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, μετά τη συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για επέκταση στις περικοπές παραγωγής τον περασμένο Νοέμβριο, με το Brent πλέον να διαπραγματεύεται εντός της ζώνης των 70 δολ. ανά βαρέλι.
«Τον Δεκέμβριο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου βελτιώθηκαν περαιτέρω σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τα τέλη του 2014», αναφέρει Οργανισμός, επικαλούμενος και τις αναταραχές του εφοδιασμού στη Βόρεια Θάλασσα ως λόγο για την άνοδο του πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Forties στη Βόρεια Θάλασσα οδήγησε στη μείωση της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μεγάλης Βρετανίας κατά -40%.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, εκτιμώντας ότι αυτή θα συνεχιστεί και κατά το τρέχον έτος, και συγκεκριμένα ότι θα αυξηθεί κατά 1,53 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,51 εκατ. βαρελιών των προηγούμενων εκτιμήσεων.
Μάλιστα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αγγίξει τα 98,51 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το τρέχον έτος, ενώ αύξηση αναμένεται να υπάρξει και στην προσφορά πετρελαίου, η οποία θα διαμορφωθεί στα 58,94 δολ. ανά βαρέλι κατά μέσο όρο, έναντι 57,79 εκατ. βαρελιών ημερησίως κατά το 2017.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της προμήθειας πετρελαίου για τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, καθώς οι παραγωγοί σχιστολιθικού στις ΗΠΑ αυξάνουν τις εξαγωγές τους», σχολιάζει ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης