Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Θετικό πρόσημο για τον πληθωρισμό πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια

tags :
Eurobank: Θετικό πρόσημο για τον πληθωρισμό πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια
Eurobank: Θετικό πρόσημο για τον πληθωρισμό πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 0,7% τον Δεκέμβριο 2017 από 1,1% και 0,0% τον Νοέμβριο 2017 και τον Δεκέμβριο 2016 αντίστοιχα αναφέρει η Euorbank στην έκθεσή της Επτά ημέρες Οικονομία.
Για το σύνολο του έτους η μέση ετήσια μεταβολή του εθνικού ΔΤΚ ήταν 1,1% από -0,8% το 2016. Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 1Α, το 2017 αποτέλεσε το πρώτο έτος με θετικό πληθωρισμό από το 2012.   
Η αύξηση του εθνικού ΔΤΚ κατά 1,1% το 2017 προήλθε από την ενίσχυση των επί μέρους ΔΤΚ στις παρακάτω ομάδες αγαθών και υπηρεσιών (βλέπε Σχήμα 1Β): μεταφορές (ετήσια μεταβολή 6,3%), αλκοολούχα ποτά και καπνός (6,0%), στέγαση (2,2%), ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια (1,6%), επικοινωνίες (1,6%) και διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (0,3%).  Στους ΔΤΚ των υπολοίπων ομάδων αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκε πτώση.
Ως εκ τούτου η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του εθνικού ΔΤΚ ήταν αρνητική.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΚ της ομάδος των διαρκών αγαθών, ειδών νοικοκυριού και υπηρεσιών συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά -2,9%, στην υγεία -2,2%, στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες -2,1%, στην αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες -1,4% στην ένδυση και υπόδηση -1,2% και στην εκπαίδευση -0,1%.



Όπως αναφέραμε στην αρχή της παρούσης ενότητας, ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία πέρασε σε θετικό έδαφος το 2017 για πρώτη φορά έπειτα από 5 χρόνια.
Ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια των ετών 2013, 2014, 2015 και 2016 σημειώθηκε αποπληθωρισμός με τη σωρευτική πτώση του εθνικού ΔΤΚ να διαμορφώνεται στο -4,7%.
Στην ομάδα άλλων αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκε η μεγαλύτερη σωρευτική μείωση (-11,7%) και ακολούθησαν: εκπαίδευση (-10,8%), μεταφορές (-10,2%), ένδυση και υπόδηση (-8,8%), αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (-8,1%), διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (-7,7%), στέγαση (-6,6%), επικοινωνίες (-3,9%), ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια (-1,0%), υγεία (-0,5%) και διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (-0,1%).



Η μοναδική κατηγορία στην οποία σημειώθηκε αύξηση του ΔΤΚ ήταν αυτή των αλκοολούχων ποτών και του καπνού (9,1%).
Το εν λόγω ποιοτικό χαρακτηριστικό ερμηνεύεται από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας η οποία αντιστάθμισε την αρνητική επίδραση από τη μείωση της ζήτησης.


Δύναται να υποστηριχτεί ότι η ενίσχυση του γενικού επίπεδου των τιμών το 2017 αντικατοπτρίζει κυρίως την αύξηση των τιμών της ενέργειας και της έμμεσης φορολογίας.
Επί παραδείγματι, ο πληθωρισμός βάσει του πυρήνα του εθνικού ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 0,0% το 2017 και το αντίστοιχο μέγεθος βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή με σταθερούς φόρους (ΕνΔΤΚ-ΣΦ) ανήλθε στο 0,3% (βλέπε Σχήμα 3).
Εν κατακλείδι, στο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα η πορεία του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα κλείσει το υπάρχον παραγωγικό κενό (η διαφορά ανάμεσα στο δυνητικό και στο τρέχον πραγματικό ΑΕΠ). Για όσο χρονικό διάστημα ο βαθμός εκμετάλλευσης των παραγωγικών πόρων είναι χαμηλός και η οικονομική δραστηριότητα είναι σχετικά ισχνή, η πιθανότητα εμφάνισης υψηλών πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία θα παραμένει μικρή.


wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης