Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αρνητικό το outlook των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής το 2018 - Δημοσιονομικές προκλήσεις και αυξημένος πολιτικός κίνδυνος

tags :
Moody's: Αρνητικό το outlook των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής το 2018 -  Δημοσιονομικές προκλήσεις και αυξημένος πολιτικός κίνδυνος
Moody's: Αρνητικό το outlook των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής το 2018 -  Δημοσιονομικές προκλήσεις και αυξημένος πολιτικός κίνδυνος
Αρνητικό είναι το outlook των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής το 2018, λόγω της υποτονικής και εύθραυστης ανάκαμψης της οικονομίας της περιοχής, η οποία επίσης επηρεάζει τις προοπτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης του χρέους, σύμφωνα με έκθεση της Moody's.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του με τίτλο "Sovereigns Sub-Saharan Africa, 2018 outlook negative amid subdued growth, elevated debt and political risks" το αρνητικό outlook των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής αντικατοπτρίζει την υποτονική ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, τις δημοσιονομικές προκλήσεις και τους αυξημένους πολιτικούς κινδύνους.
Η υψηλότερη και πιο σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη θα προσφέρει περιορισμένη άνοδο στην ανάπτυξη της Αφρικής, επειδή οι τιμές των βασικών προϊόντων είναι ακόμα χαμηλές και υπάρχουν εσωτερικά διαρθρωτικά εμπόδια.
Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις πιέσεις των δημοσιονομικών στοιχείων, το άγχος της ρευστότητας καθώς και οι εξωτερικές ανισορροπίες παραμένουν αυξημένοι, ενώ οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αυξάνουν την πολιτική αβεβαιότητα και εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις.
Η Moody's αναμένει ότι η ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική θα επιταχυνθεί στο 3,5% το 2018 από περίπου 2,6% το 2017, με την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας και τη μέτρια άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.
Ωστόσο, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και ανομοιογενής.
Η πτώση της παραγωγικότητας, αντανακλά τις σχετικά χαμηλές επενδύσεις και το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Το 2018, οι περισσότερες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που αξιολογεί η Moody's αναμένεται να σταθεροποιήσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν παρατηρηθεί πριν από το σοκ των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.
Συνεπώς, η υποσαχάρια Αφρική είναι απίθανο να δει μια αποφασιστική αναστροφή στα υψηλά επίπεδα χρέους, δεδομένων των προκλήσεων σταθεροποίησης των χωρών, του αυξημένου κόστους των τόκων και της υποτονικής ανάπτυξης.
Η συσσώρευση του χρέους είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2018 και πέρα λόγω των βελτιωμένων (αλλά ακόμη σχετικά χαμηλών) τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά η επιστροφή στα επίπεδα του χρέους προς το ΑΕΠ το 2013 θα είναι πρόκληση σε μια εποχή μέτριας ανάπτυξης στην περιοχή.
Οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι θα παραμείνουν αυξημένοι ειδικά για χώρες με μεγάλο εξωτερικό χρέος τιμολογημένο σε ξένο νόμισμα.
Καθώς τα ομόλογα των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής θα πλησιάζουν στην κορυφή της ωρίμανσης τους το 2020, οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Το κρατικό έλλειμμα εξακολουθεί να αυξάνεται ιδιαίτερα μεταξύ των εξαρτημένων χωρών από τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Εξακολουθεί να οφείλεται σε αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και σε δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης, όπου η μεγαλύτερη εξάρτηση από την εγχώρια χρηματοδότηση έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού.
Τα επίπεδα των εισοδημάτων έχουν επιδεινωθεί σε ορισμένες χώρες της περιοχής, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις για την επέκταση των επιδοτήσεων ή περιορίζοντας την ικανότητα των κυβερνήσεων να καταργήσουν τις επιδοτήσεις όπως είχε προβλεφθεί.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης