ΠΓΔΜ: Το ΥΠΕΞ αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία

ΠΓΔΜ: Το ΥΠΕΞ αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία
ΠΓΔΜ: Το ΥΠΕΞ αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία 
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε δήλωσή τους προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "MIA", ανέφεραν ότι σύμφωνα με τις πρακτικές της διπλωματίας, οι ιδέες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μ. Nimetz δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια, πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν η ηγεσία της χώρας οικοδομήσει θέση επί αυτών.
Το σχόλιο αυτό των πηγών του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αφορά στη χθεσινή (17/1)  επίμαχη δήλωση του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για το όνομα, V. Naumovski, μετά τη συνάντηση του M. Nimetz με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.
"Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.
Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση", πρόσθεσαν οι πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν επίσης ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ "δεν έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη".
Ο V. Naumovski, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Nimetz "αποκλίνει από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" (αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ) και "απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση".
Τη δήλωση του V. Naumovski σχολίασαν σήμερα και κάποια πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, V. Giortsev, χαρακτήρισε "ανησυχητική" τη δήλωση V. Naumovski επειδή, όπως είπε, πρόκειται για έναν ικανό διαπραγματευτή, που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στις συνομιλίες για το όνομα. "Νομίζω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία", είπε ο Giortsev.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, A. Axmeti, χαρακτήρισε τη δήλωση Naumovski ως "επίμαχη" επειδή, όπως είπε, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση και συνεννόηση με την κυβέρνηση.

wwww.bankingnews.gr

Νίκος Κονδυλόπουλος

BREAKING NEWS