Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεντρική Επιτροπή ομαδικής ψυχοθεραπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παρασκευή (19/1) και Σάββατο (20/1)

Κεντρική Επιτροπή ομαδικής ψυχοθεραπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παρασκευή (19/1) και Σάββατο (20/1)
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα αρχίσουν στις 6 το απόγευμα, με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα
Ευκαιρία για ομαδική ψυχοθεραπεία αναμένεται ότι θα δώσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 19/1 και αύριο Σάββατο 20/1 στη σκιά των εξελίξεων στο Σκοπιανό και στον απόηχο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης -που αναμένεται να επισφραγιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Θέμα της συνεδρίασης είναι: Πολιτικές εξελίξεις-Σχεδιασμός πρωτοβουλιών και δράσεων για την επόμενη περίοδο.
Η ΚΕ συνέρχεται μετά από αναβολή από τον περασμένο Νοέμβριο καθώς η ηγεσία του κόμματος έκρινε ότι δεν θα ήταν παραγωγική μία σύγκληση του οργάνου μεσούσης της τρίτης αξιολόγησης.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα αρχίσουν στις 6 το απόγευμα, με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Το Σάββατο οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και προβλέπεται να διαρκέσουν ως τις 8 το βράδυ, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κ.Ε. θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του κόμματος.
Τον τόνο θα δώσει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα υπεραμυνθεί της συμφωνίας με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που αποκρυσταλώθηκε στο πολυνομοσχέδιο. Βασικό επιχείρημα του προέδρου του κόμματος είναι ότι αν και δεν είναι η συμφωνία που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις μετά από διαπραγμάτευση πέτυχε μία συμφωνία που περιέχει περισσότερα θετικά από αρνητικά. Κυρίως όμως θα αναφερθεί στον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, η οποία θα διευρύνει τα περιθώρια άσκησης πολιτικής με αριστερό πρόσημο. Φυσικά θα επιτεθεί στους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι όπως ανέφερε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, «εργάζονται για την αποτυχία της κυβέρνησης, αδιαφορώντας εάν αυτό στοιχίσει και στην χώρα». Επιπροσθέτως θα τονίσει τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές κυριώς με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όσον αφορά το Σκοπιανό αναμένεται να τηρήσει χαμηλούς τόνους και να υπογραμμίσει ότι δίνεται –με τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια-, η ευκαιρία να λυθεί ένα πρόβλημα που κληρονόμησε η κυβέρνηση και το οποίο ταλανίζει την χώρα εδώ και 25 χρόνια. Στην Πολιτική Γραμματεία είπε ότι θα πρέπει να νικηθούν οι εθνικιστικές φωνές και ότι το κόμμα θα πρέπει να πρωταγωνιστίσει στην ενημέρωση του κόσμου και στην διαμόρφωση θετικού κλίματος για μία αμοιβαία επωφελή συμβιβαστική λύση.
Η ηγεσία του κόμματος δεν κινδυνεύει από «εθνικιστικές φωνές», αλλά το αντίθετο, από στελέχη που στο παρελθόν είχαν δηλώσει δημοσίως ότι δεν έχουν πρόβλημα ακόμη κι αν ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία». Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα θα είναι να συγκρατήσει τους οπαδούς της ιστορικής και εθνικής αποδόμησης που δεν αντιλαμβάνονται τις διαθέσεις της κοινωνίας. Σε μία συγκυρία μάλιστα που η ηγεσία της ΝΔ ακολουθεί σκληρή γραμμή προκειμένου να υποδεχθεί την εν γένει κοινωνική δυσαρέσκεια που μπορεί να διοχετευθεί μέσα από το εθνικό ζήτημα.
Πέραν αυτών ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να σφυγμομετρήσει το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει και τις δυσκολίες που έχει μπροστά. Από την πλευρά των στελεχών αναμένεται να εκφραστούν ανησυχίες για επιμέρους πτυχές της οικονομικής πολιτικής όπως οι πλειστηριασμοί, τα επιδόματα των τρίτεκνων, οι μειώσεις σε επιδόματα και συντάξεις. Στο επίκεντρο της κριτικής πάντως αναμένεται να βρεθεί το οικονομικό επιτελείο και δη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αφένος χρεώνεται τα επαχθή μέτρα και αφετέρου –όπως λένε οι παροικούντες την Κουμουνδούρου-, έχει αποκτήσει «βασιλική συμπεριφορά».
Ενδιαφέρον έχει αν θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι «53».Το θέμα που έχουν ψηλά στην δική τους ατζέντα είναι οι πλειστηριασμοί με τον Νίκο Φίλη να επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την περαιτέρω προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν λίγα τα στελέχη πάντως που λένε ότι θα πρέπει να υπάρξει εκτεταμένη συζήτηση για την έξοδο από το πρόγραμμα και συγκεκριμένα όπως έλεγε κομματικό στέλεχος «τι έξοδος θα είναι αυτή, ποια επιτήρηση θα υπάρξει, τι διεκδικούμε και τι μπορούμε να πάρουμε».
Γκρίνια πάντως υπάρχει στο παρασκήνιο για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό παρά την εκτίμηση που υπάρχει στο ηγετικό επιτελείο ότι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα. Οι περισσότεροι συμμερίζονται ότι επιχειρεί να συγκρατήσει ένα ακραίο συντηρητικό κοινό που αποτελεί την εκλογική του πελατεία και το οποίο κινδυνεύει να χάσει από την σκλήρυνση της στάσης της ΝΔ. Ένιοι πάντως σημειώνουν ότι ο κ. Καμμένος είναι επιβαρυμένος και με άλλα θέματα.

Σπύρος Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης