Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε υβριδικό Μνημόνιο οδηγούν την Ελλάδα οι δανειστές μετά τον Αύγουστο 2018

Σε υβριδικό Μνημόνιο οδηγούν την Ελλάδα οι δανειστές μετά τον Αύγουστο 2018
Σύνδεση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Αποκαλυπτικός για την «επόμενη μέρα» των Μνημονίων, ήταν ο «γνωστός - άγνωστος» αξιωματούχος της ευρωζώνης στην τελευταία του ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.
Όλα τα λεφτά ήταν η απάντηση στην ερώτηση για το «αν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου»;
«Αν και δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης - επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης - θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη εποπτεία από τους πιστωτές» είπε ο αξιωματούχος.
Και επειδή αυξημένη εποπτεία χωρίς πιστωτική γραμμή (ενισχυμένη ή μη) ή κάποιο νέο Πρόγραμμα όχι απαραίτητα Μνημόνιο, δεν γίνεται μάλλον τα ελληνικά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πιουν νέο «πικρό ποτήρι».
Το νέο Πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019 θα συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Και αυτό προκειμένου να υπάρχει εφησυχασμός στις αγορές ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να βαδίζει στον ενάρετο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης επιτυγχάνοντας υψηλά πρωτογενή  πλεονάσματα και όχι ελλείμματα όπως την περίοδο πριν από τα Μνημόνια.
Μόνο έτσι θα εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού που θα καταστήσουν «βιώσιμη» την έξοδο στις αγορές.  
Σε ότι αφορά το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, το οποίο έβαλαν από νωρίς πάνω στο τραπέζι οι δανειστές φαίνεται να μην προχωρεί διότι και δύο γραμμές πίστωσης (προληπτικών προϋποθέσεων (Precautionary Conditional Credit Line - PCCL και ενισχυμένων προϋποθέσεων (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL), είναι διαθέσιμες για χρονικό διάστημα μόλις ενός έτους, ενώ μπορούν να ανανεωθούν το πολύ δύο φορές.
Με δεδομένο ότι τα ελληνικά αξιόχρεα χρειάζονται τουλάχιστον πέντε αναβαθμίσεις από την κατηγορία στην οποία βρίσκονται σήμερα για να διατηρηθεί το πτωτικό κανάλι στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται χρονικό διάστημα  μεγαλύτερο του ενός έτους - μάλλον οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από ένα Πρόγραμμα (Υβριδικό Μνημόνιο) και όχι στο σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Σύμφωνα με το υβριδικό Μνημόνιο ο ΕSM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ  θα εξακολουθούν να ελέγχουν εάν η Αθήνα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει. Για το σκοπό αυτό, θα υπάρχει αποστολή αναθεώρησης του Προγράμματος με εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμικών οργάνων που θα συνεδριάζουν περιοδικά με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο νέο Πρόγραμμα είναι λίγο πολύ γνωστές:  

1. Να παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση για την εκτέλεση των δανειακών της υποχρεώσεων και τα σχετικά μέτρα διαχείρισης κινδύνων, όπως μηνιαία πληροφορία για την χρηματοοικονομική της κατάσταση, το ταμειακό απόθεμα και άλλες κρίσιμες πληροφορίες.

2. Να χορηγεί στην ΕΕ, την ΕΚΤ και τις εποπτικές αρχές πλήρη αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με τη συχνότητα που εκείνοι θα ζητήσουν.

3. Να πραγματοποιεί stress tests και ανάλυση ευαισθησίας (sensitivity analysis) ώστε να αξιολογείται η αντοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα σε μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά σοκ, με βάση τις οδηγίες και υπό την επίβλεψη των εποπτικών αρχών.

4. Να  υπόκειται σε τακτικές αξιολογήσεις των εποπτικών του ικανοτήτων στον τραπεζικό του τομέα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης