Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναίτια η συνέχιση του ράλι σε ελληνικές μετοχές, ομόλογα δεν στηρίζεται σε θεμελιώδη αλλά σε αμερικανούς που ρέουν στην ΕΕ

Αναίτια η συνέχιση του ράλι σε ελληνικές μετοχές, ομόλογα δεν στηρίζεται σε θεμελιώδη αλλά σε αμερικανούς που ρέουν στην ΕΕ
Πάντως οι τιμές των ΑΜΚ του 2015 για τις ελληνικές τράπεζες για το ορατό μέλλον είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας των δίκαιων αξιών των τραπεζών.
Ανεξαρτήτως της διόρθωσης των τελευταίων ημερών στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η αγορά μετοχών και ανέκαμψε στηριζόμενο στους αμερικανούς που ρέουν στην Ευρώπη και αναζητούν αποδόσεις και όχι στα ισχυρά θεμελιώδη της Ελλάδος.
Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς και ποντάρει στην βελτίωση του κλίματος στα ελληνικά ομόλογα και στις ελληνικές μετοχές ώστε μέσω ενός αυτοτροφοδοτούμενου μηχανισμού να στηρίξει το πολιτικό επιχείρημα…ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.
Το βασικό πρόβλημα αυτής της ανόδου ωστόσο είναι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα θεμελιώδη.
Για να τεθεί πιο απλά, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έφθασε από τις 750 στις 850 μονάδες και τα ελληνικά ομόλογα δεν υποχώρησαν από το 5,5% στο 3,76% επειδή ξαφνικά οι επενδυτές ανακάλυψαν τον χαμένο ελληνικό θησαυρό.
Τα ελληνικά assets, όπως αποδεικνύεται και από το ETF GREK έχουν «αναβαθμιστεί» στα μάτια κυρίως των αμερικανών επενδυτών που ούτως ή άλλως εισρέουν στην Ευρώπη.
Οι αμερικανοί βλέποντας τα συνεχή ράλι της Wall Street κατανοούν ότι η διασπορά κινδύνου είναι η ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική και έτσι σταδιακά επενδύουν και στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα προσφέρει χαρακτηριστικά αναδυόμενης αγοράς σε ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα είναι τα μόνα σε ευρώ που θεωρούνται emerging markets αναδυόμενη αγορά.
Εάν δεν είχαν υπάρξει κάποια σημαντικά γεγονότα όπως το swap στα ελληνικά ομόλογα που έδωσαν βάθος σε μια εξωφρενικά ρηχή αγορά και εάν δεν υπήρχε η τάση – μετατόπιση των αμερικανών σε ευρωπαϊκά assets προς αναζήτηση αποδόσεων….τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι μετοχές θα είχαν βαλτώσει στην μετριότητα.
Το ETF GREK όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά από το bankingnews αποκαλύπτει ότι σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται επενδύσεις από αμερικανούς σε ελληνικά assets, όγκοι και τζίροι αποδεικνύουν το αληθές.
Όμως μέσω αυτής της ροής κεφαλαίων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη τα ελληνικά assets επανατιμολογήθηκαν και εύλογα γεννάται το ερώτημα, το ράλι θα συνεχιστεί;
Η απάντηση είναι ότι το ράλι δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, όπως και δεν δικαιολογείται από τα βασικά θεμελιώδη για την οικονομία.
Οι παράγοντες που εντείνουν την αβεβαιότητα όπως stress tests, πορεία της Ελλάδος μετά το 3ο μνημόνιο, χρέος και άλλα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, οπότε οι τράπεζες έφθασαν κοντά στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και οι τιμές αυτές προσδιορίζουν το fair value.
Κάτι ανάλογο μπορεί να ειπωθεί και για τα ομόλογα όπου έχουν σημειώσει ένα ράλι ιστορικών διαστάσεων με αποδόσεις στην 5ετία 2,81% και στην 10ετία στο 3,74%.
Ήδη το spread έχει κλείσει εντυπωσιακά με το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο που εμφανίζει απόδοση 2,01%.
Έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι από τα 11 δισεκ. που κατέχουν οι ξένοι επενδυτές ελληνικών ομολόγων το ράλι το έστησαν funds με ομόλογα 3-4 δισεκ. ευρώ.

…και το σενάριο συνωμοσίας

Κυκλοφορεί ένα σενάριο «συνομωσίας» που δεν μπορούμε να το εξακριβώσουμε αλλά το παρουσιάζουμε ως έχει…
Οι ΗΠΑ θέλουν να στηρίξουν τον Τσίπρα για να κλείσει πολλά ανοικτά μέτωπα και του παρέχουν μεταξύ άλλων και επενδυτικές βοήθειες σε χρηματιστήριο και ομόλογα.
Εάν η αγορά έχει ανακάμψει – ανεξάρτητα από τις διορθώσεις – λόγω δημιουργίας κλίματος….τότε το ανοδικό story θα ξεθωριάσει στο πρώτο εμπόδιο.
Πάντως οι τιμές των ΑΜΚ του 2015 για τις ελληνικές τράπεζες για το ορατό μέλλον είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας των δίκαιων αξιών των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης