Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τέρνα Ενεργειακή: Ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση, μέσω πακέτων, του placement των 12 εκατ. μετοχών σε ξένους θεσμικούς

Τέρνα Ενεργειακή: Ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση, μέσω πακέτων, του placement των 12 εκατ. μετοχών σε ξένους θεσμικούς
Η μεταβίβαση έγινε στην τιμή των 4,35 ευρώ, συνολικής αξίας 52,2 εκατ. ευρώ
Στα πρώτα λεπτά της σημερινής (19/1) συνεδρίασης ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση των 12 εκατ. μετοχών που διατέθηκαν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Η μεταβίβαση έγινε στην τιμή των 4,35 ευρώ, συνολικής αξίας 52,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Τέρνα Ενεργειακή έλαβε επιστολή - γνωστοποίηση την 19/1/2018 από την εταιρεία York Capital Management Global Advisors, LLC, την οποία η τελευταία υπέβαλε για λογαριασμό της εταιρείας York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., για τον δανεισμό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου εκδόσεως ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
Σύμφωνα με την ως άνω επιστολή – γνωστοποίηση, η εταιρεία York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., είναι κατά ποσοστό 100% θυγατρικής της York Global Finance Offshore BDH LLC, της οποίας ο βασικός διοικών μέτοχος είναι η εταιρεία York Global Finance Μanager LLC, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από την York Capital Management Global Advisors, LLC.
Πλέον συγκεκριμένα η γνωστοποιούσα εταιρεία ενημέρωσε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ότι η York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., δάνεισε την 16/1/18, εννέα εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (9.500.000) μετοχές οι οποίες ενσωματώνουν ισάριθμα δικαιώματα ψήφου εκδόσεως ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και επήλθε μεταβολή στα ποσοστά δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει, ως εξής:
Ημερομηνία συναλλαγής κατά την οποία το ποσοστό συμμετοχής κατήλθε του 5%: 16/1/12018.
Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν τη συναλλαγή: 9,3965% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου μετά τη συναλλαγή: 0,7060% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
Ταυτόχρονα η York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., απέκτησε χρηματοπιστωτικό μέσο (δικαίωμα επιστροφής των δανεισμένων μετοχών) που μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση των 9.500.000 μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,6905%, εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών από την ημερομηνία (16/1/2018) δανεισμού.
Το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου του μετόχου York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., που αντιστοιχούν στις μετοχές και τα χρηματοπιστωτικά μέσα που κατέχει παραμένει αμετάβλητο, ήτοι ποσοστό 9,3965%.
Η Τέρνα Ενεργειακή, αναμένεται να έχει πολλαπλά κέρδη από την ολοκλήρωση του σχεδίου αύξησης της διασποράς της μετοχής, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του μετοχολογίου και της κεφαλαικής ενίσχυσης της εταιρίας.
Η επιτυχημένη διάθεση 12 εκατ. μετοχών σημαντικό ποσοστό των οποίων διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές ενισχύει το free float προσδοκώντας σε βελτίωση της εμπορευσιμότητας, κριτήριo όπου παίζει ρόλο στις αξιολογήσεις της MSCI αλλά και στους δείκτες FTSE- ASE.
Επισημαίνεται ότι η μετοχή συμμετέχει στον FTSE ASE 25.
Ταυτόχρονα η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύει τη ρευστότητά της καθώς θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου με έκδοση 9,5 εκατ. νέων μετοχών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης.  
Εφόσον η αύξηση διενεργηθεί σε τιμή τουλάχιστον ίση με αυτή της διάθεσης μετοχών θα μπουν στα ταμεία της εταιρείας 41 εκατ. ευρώ.
Κεφάλαια που μαζί με τη μόχλευση, που δικαιολογούν, θα της επιτρέψουν να χρηματοδοτήσει με μεγαλύτερη ευχέρεια το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα.
Ουσιαστικά η Τέρνα Ενεργειακή με τις κινήσεις αυτές επιταχύνει την ολοκλήρωση των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει και οι οποίες λόγω του αντικειμένου που δραστηριοποιείται (αιολική ενέργεια) αλλά και της ποιότητας των πάρκων για τα οποία έχει αδειοδοτηθεί παρουσιάζουν υψηλή αποδοτικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το dilution που θα υποστούν οι μέτοχοι λόγω της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει το placement  περιορίζεται, εφόσον ληφθεί, όπως δεσμεύονται οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, απόφαση για ακύρωση 4.895.464 ιδίων μετοχών.
Το μέγιστο ποσοστό της αραίωση μετοχών μπορεί να ανέλθει σε 4,21%.  

Ο Όμιλος LXM από κοινού συντονιστής της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών για την ολοκλήρωση της διάθεσης 12.000.000 μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή

Ο Όμιλος LXM ενήργησε ως από κοινού συντονιστής στην πρόσφατη ολοκλήρωση της διάθεσης μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 12.000.000 μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε., στην τιμή των 4,35 ευρώ ανά μετοχή.
Ο κ. Πέτρος Μυλωνάς, Επικεφαλής της LXM για τη Νότια Ευρώπη, δήλωσε: «Η LXM είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που συμμετείχε σε αυτή τη συναλλαγή με το δίκτυο και τις γνώσεις που διαθέτει για την αγορά.
Είναι σαφές ότι βελτιώνεται το κλίμα που επικρατεί στην αγορά όσον αφορά στην Ελλάδα, ενώ η εκτενής συμμετοχή διεθνών επενδυτών υπογραμμίζει την ποιότητα της Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε. ως εταιρείας, αλλά και γενικότερα τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμούμε ότι κατά το επόμενο έτος η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα επιδείξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα».
Η συμμετοχή της LXM σε αυτή τη συναλλαγή και την επιτυχή ολοκλήρωσή της, καταδεικνύουν την πλήρη δέσμευση του Ομίλου απέναντι στην Ελλάδα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Η LXM θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο ανάδειξης του διεθνούς προφίλ τους, κατά το επόμενο έτος.
Η Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε., η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 941 MW, ενώ έργα συνολικής ισχύος 208 MW βρίσκονται σε εξέλιξη.
Δεδομένου ότι περίπου το 85% του συνόλου των μετοχών διατέθηκαν σε διεθνείς επενδυτές, η συναλλαγή ενισχύει την ελεύθερη διασπορά και την εμπορευσιμότητα των μετοχών, ενώ παράλληλα παρέχει επιπρόσθετα ίδια κεφάλαια προς επένδυση σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (με στόχο τα 2.000 MW σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης