Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχοινάς (Κομισιόν): Δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά τη λήξη του μνημονίου

Σχοινάς (Κομισιόν): Δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά τη λήξη του μνημονίου
Προληπτική βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο αν την αιτηθεί το κράτος – μέλος του ESM υποστήριξε ο κ.Σχοινάς
Την θέση πως ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά τη λήξη του μνημονίου διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς επισημαίνοντας πως όλα τα ενδεχόμενα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και ερωτηθείς αν οι Βρυξέλλες στηρίζουν την υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης ο κ.Σχοινάς είπε ότι «η προληπτική βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο εάν την αιτηθεί ένα κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».
«Συνεπώς οι αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση» είπε ο κ.Σχοινάς, ο οποίος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να προκαταβάλλει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη μετα-μνημονιακή περίοδο θα πρέπει να ικανοποιούν ορισμένες σταθερές, δηλαδή να διασφαλίζουν ότι η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
«Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος από το Μνημόνιο θα πρέπει να εξασφαλίζει πως δεν θα υπάρξει διολίσθηση στις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του κράτους και την ανεξαρτησία των φορολογικών υπηρεσιών, και να συνοδεύεται από θωράκιση της χώρας στις αγορές χρέους» είπε ο κ.Σχοινάς αναφέροντας πως «για πρώτη φορά όλες οι οικονομίες της ΕΕ είναι σε ανάπτυξη».

Η τρίτη αξιολόγηση

Εξάλλου, ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε «υπόδειγμα» την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος επισημαίνοντας ότι «πηγαίνει πολύ καλά».
«Όλος ο κόσμος θέλει η Ελλάδα να πατήσει γερά στα πόδια της, αυτό θα άρει τις αμφιβολίες και θα δώσει ένα κλίμα βεβαιότητας, θα βάλει απαγορευτικό στους κερδοσκόπους.
Σε αυτό το κλίμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας πρέπει και στο εσωτερικό της χώρας να στηριχθούν οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια» σημείωσε.

Οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να καταλαβαίνει κάτι μάλλον απλό, ότι στα Βαλκάνια δεν υπάρχει χώρος για εθνικισμούς, πατριδοκαπηλία και αλυτρωτισμούς και όποιος προσβλέπει σε ευρωπαϊκό μέλλον πρέπει αυτά να τα αφήσει πίσω του».
«Τα Σκόπια πρόσφατα υπέγραψαν συνθήκη φιλίας με Βουλγαρία, είναι ώρα να κάνουν κάτι αντίστοιχο και με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ.Σχοινάς.
Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αλλά δική της δουλειά είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να καταστεί σαφές ότι κάθε χώρα που έχει ως φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να το κάνει χωρίς να έχει λύσει θεμελιώδη θέματα που την χωρίζουν από τα κράτη μέλη μας.

Το προσφυγικό

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η κριτική προς την ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν είναι δικαιολογημένη.
«Έχουμε χτίσει ένα σύστημα προστασίας στα εξωτερικά σύνορα, μπορούμε να διαχωρίζουμε αυτούς που χρειάζονται προστασία ασύλου από αυτούς που είναι παράνομοι και πρέπει να επιστραφούν.
Έχουμε την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή που επιχειρεί και στα εξωτερικά σύνορά μας αλλά και κοντά στις ακτές της Λιβύης.
Έχουμε τη συμφωνία με την Τουρκία που έβαλε πάτο στο βαρέλι.
Και έχουμε και πολύ υψηλές χρηματοδοτήσεις στις χώρες της πρώτης γραμμής.
Μόνο στην Ελλάδα εγκρίναμε περίπου μισό δισεκατομμύριο» είπε και πρόσθεσε «έχουμε και άλλα να κάνουμε.
Μερικά κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Δεν μπορεί να μην επιμερίζονται ισότιμα τα βάρη στην ΕΕ.
Δουλεύουμε, ώστε ως τον Ιούνιο να έχουμε μια νέα συμφωνία που θα λύνει τις τελευταίες εκκρεμότητες στη διαχείριση του προσφυγικού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης