Τελευταία Νέα
Διεθνή

EUobserver: Η εκταμίευση της δόσης, η ελάφρυνση χρέους και η επόμενη μέρα στην Ελλάδα

EUobserver: Η εκταμίευση της δόσης, η ελάφρυνση χρέους και η επόμενη μέρα στην Ελλάδα
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι θα συμβεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα Αυγούστου του 2018
Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την «καθαρή έξοδο» σχολιάζει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος EUobserver.
Το Eurogroup της Δευτέρας (22/1/2018) αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την επόμενη δόση των 6-7 δισ. ευρώ.
Αν και ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, οι Θεσμοί περιμένουν μια αναφορά από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές πριν το Σαββατοκύριακο.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος δήλωσε «μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ικανοποιηθεί πλήρως», ενώ πρόσθεσε ότι υπήρχε «μεγάλη προθυμία για να πούμε ότι σχεδόν τα πάντα έχουν γίνει».
«Τεράστια βήματα έχουν γίνει και έχουν σχεδόν φτάσει σε αυτό το σημείο» δήλωσε ο ίδιος.
Όσον αφορά στην επόμενη εκταμίευση, που κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να γίνει τον Φεβρουάριο, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή οφειλών και τη δημιουργία cash buffer για τη μετά το μνημόνιο εποχή.
«Ενώ οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών φαίνεται να έχουν βελτιωθεί κατά τις τελευταίες αξιολογήσεις, το ερώτημα τι θα συμβεί μετά τη λήξη του προγράμματος παραμένει αναπάντητο» σχολιάζει ο EUobserver.
Σε αυτό το σημείο στο δημοσίευμα αναφέρεται η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα περί «καθαρής εξόδου» αλλά και επιστροφής στις αγορές.
Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος του EuroWorking Group, Thomas Wieser, υποβάθμισε αυτές τις προσδοκίες.
«Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε μόνο είναι λογικό ότι θα υπάρξει κάποιου είδους πρόσθετων συμφωνιών» είπε πρόσφατα ο Wieser.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους θα περιλαμβάνει τους Ευρωπαίους δανειστές όπως και το ΔΝΤ.
Βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης αποφασίστηκαν πέρυσι, αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στο τέλος του προγράμματος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης