Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Davos το επόμενο «επεισόδιο» για την ονομασία της πΓΔΜ - Συνάντηση Τσίπρα και Zaev

Στο Davos το επόμενο «επεισόδιο» για την ονομασία της πΓΔΜ - Συνάντηση Τσίπρα και Zaev
Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ
Νέα τροπή μπορεί να λάβουν οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Zoran Zaev στις 24 Ιανουαρίου 2018 στο Davos, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Για το γεγονός αυτό φρόντισε να ενημερώσει ο κ. Zaev σε δηλώσεις του, ο οποίος, μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών».
Ωστόσο, ο κ. Zaev επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.
Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις εξελίξεις, εν όψει και των συλλαλητηρίων κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» που έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Κυριακή.
Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά εθνική ομοψυχία, ρίχνοντας έτσι τους τόνους.
H συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

Dimitrov (ΥΠΕΞ πΓΔΜ): Για εσωτερική κατανάλωση οι δηλώσεις Naumovski - Είμαστε Μακεδόνες

Την έκπληξή του για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Vasko Naumovski, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Nikola Dimitrov, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές και εκτίμησε ότι αυτές έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».
Πάντως, σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές δημιουργείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.
Ο Naumovski τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Ο Dimitrov ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.
Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.
Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Dimitrov, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.
Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η πΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Dimitrov ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της πΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».

Τα 5 ονόματα που πρότεινε ο Nimetz για τη FYROM - Όλα περιέχουν τον όρο «Μακεδονία»

Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, κατά τη χθεσινή (17/1/2018) συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας (Αδαμάντιο Βασιλάκη) και της πΓΔΜ (Vasko Naumovski) αποκαλύπτει η ιστοσελίδα των Σκοπίων, www.MKD.mk.
Ειδικότερα, τα ονόματα είναι στα σλαβικά, περιέχουν όλα τον όρο «Μακεδονία» και πρόκειται για τα εξής:
1. Republika Nova Makedonija - Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας,
2. Republika Severna Makedonija - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας,
3. Republika Gorna Makedonija - Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας,
4. Republika Vardarska Makedonija - Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και
5. Republika Makedonija (Skopje) - Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).
Όσον αφορά τη σύντομη γραφή των ονομάτων προτάθηκαν τα εξής:
1. Nova Makedonija,
2. Severna Makedonija,
3. Gorna Makedonija,
4. Vardarska Makedonija και
5. Makedonija (Skopje).
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα ονόματα, όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά τη συνάντηση, είναι ένας συνδυασμός των παλιών του ιδεών που ούτως ή άλλως είναι γνωστές στο κοινό ενώ τόνισε ότι περιμένει και οι δυο πλευρές να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Σχετικά με τη γλώσσα αυτό που προτάθηκε να είναι η γραφή «makedonski» ή επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή Nova, Vardarska, Gorna, ενώ προβλέπεται η πιθανότητα οι άλλες χώρες να διαλέξουν το εάν θα τη μεταφράζουν ή όχι.
Για το θέμα της υποκοότητας προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika on Nova Makedonija».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης