Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οι εναλλακτικές λύσεις εάν το SPD καταψηφίσει την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

tags :
Γερμανία: Οι εναλλακτικές λύσεις εάν το SPD καταψηφίσει την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
Νέες εκλογές ή κυβέρνηση μειοψηφίας οι επιλογές για τη Merkel εάν το SPD δεν δεχθεί την κυβέρνηση συνασπισμού
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή (21/1) εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν ή όχι σε μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Angela Merkel.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz έσπευσε να προειδοποιήσει ότι σε ενδεχόμενες νέες εκλογές το ποσοστό του κόμματος μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω.
Το ποσοστό του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1949, με αρκετά μέλη του SPD να εκφράζουν, όμως, φόβους ότι η συγκυβέρνηση με τη Merkel δεν πρόκειται να τους βοηθήσει να ανακάμψουν.
Τι θα συμβεί σε περίπτωση που τελικά το SPD αποφασίσει ότι δεν θέλει μία νέα συγκατοίκηση με την Merkel;
To Reuters καταγράφει σε εκτενές άρθρο του τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν σε αυτήν την περίπτωση:

- Η «μπάλα» πηγαίνει στο «γήπεδο» του προέδρου της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier ο οποίο θα πρέπει να αποφασίσει τι θα συμβεί.
Η πρώτη κίνηση είναι να καλέσει εκ νέου τη Merkel και να ασκήσει πιέσεις στους Φιλελεύθερους (FDP) και στους Πράσινους να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Όμως, όπως απέδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, μάλλον θα υπάρξει νέο αδιέξοδο.

- Η Merkel ή κάποιος άλλος επικεφαλής (σε περίπτωση που υπάρξει η έκπληξη και τα μέλη του CDU διώξουν τη «Μεγάλη Κυρία» της γερμανικής πολιτικής σκηνής) του κόμματος μπορεί να αποφασίσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Πάντως η Merkel έχει δηλώσει ότι προτιμά να γίνουν νέες εκλογές.

Εάν, όμως, το αποφασίσει τότε:

α. ο Steinmeier θα ανακοινώσει μία ημερομηνία κατά την οποία η Bundestag θα κληθεί να εκλέξει τον νέο καγκελάριο. Ο υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

β. Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη μετά από 14 ημέρες.

γ. Μπορεί να υπάρξει και τρίτη ψηφοφορία. Εάν κερδίσει έστω και με σχετική πλειοψηφία τότε ο Steinmeier οφείλει να την διορίσει ως νέα καγκελάριο εντός επτά ημερών. Εάν δεν την συγκεντρώσει εκ νέου ο Steinmeier καλείται να αποφασίσει εάν θα τη διορίσει καγκελάριο ή εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και όλα αυτά σε διάστημα επτά ημερών.

δ. Εάν υπάρξει κήρυξη νέων εκλογών, αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 60 ημερών. Όλα δείχνουν ότι η Merkel θα συνεχίσει να ηγείται του CDU.

ε. Εάν η Merkel επιλεχθεί για καγκελάριος μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Μπορεί, πάντως, να προκαλέσει και νέες εκλογές εάν απαιτήσει απ’ όλους να… μην τη ψηφίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης