Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Στους ενεργούς επενδυτές τα …κλειδιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Κων. Φέγγος (πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Στους ενεργούς επενδυτές τα …κλειδιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αν όλα πάνε «κατ’ευχήν» η άνοδος θα συνεχιστεί
Τελικά δεν καταφέραμε να περάσουμε τις 858 μονάδες του Γενικού Δείκτη που αποτελούσαν το προηγούμενο υψηλό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και προχωρήσαμε σε διόρθωση.
Μέχρι στιγμής η διόρθωση δεν απείλησε σημαντικές στηρίξεις όπως αυτή στις 818 μονάδες, οπότε είναι εύκολα αναστρέψιμη.
Κατά τη διάρκεια της διόρθωσης, λάβαμε ορισμένα σημαντικά μηνύματα.  
Οι μη τραπεζικές μετοχές που όλο αυτό το διάστημα συντηρούν την άνοδο, ξαφνικά σταμάτησαν.
Οι τραπεζικές μετοχές διόρθωσαν απότομα αλλά χωρίς να πανικοβάλλουν τους μετόχους, φροντίζοντας να κλείνουν σε ψηλά επίπεδα.
Το σημαντικότερο όμως, έγινε διάχυση τζίρου στις πιο μικρές και συνεπώς πιο περιφερειακές μετοχές, δίνοντας δυσθεώρητα κέρδη σε όσους τις έχουν εμπιστευτεί.
Η παραπάνω συμπεριφορά έχει κάποια χαρακτηριστικά, που επιβεβαιώνουν ότι μικρός αριθμός σημαντικών συμμετεχόντων καθορίζει την τύχη της Ελληνικής αγοράς.
Οι τραπεζικές μετοχές ακόμη δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους συμμετέχοντες και οι κινήσεις τους είναι πιο απότομες.
Τέλος φαίνεται να γίνονται επιλεκτικές τοποθετήσεις σε κλάδους της οικονομίας που ήταν εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος για μεγάλο διάστημα.
Η συμπεριφορά αυτή, κάποιες φορές είναι ένδειξη τελειώματος του κύκλου ανόδου.
Στη συγκεκριμένη όμως περίοδο, μετά από 9 χρόνια κρίσης, σε συνδυασμό με την προσπάθεια επίλυσης των κόκκινων δανείων και των αλλαγών στις διοικήσεις που αυτές θα επιφέρουν, θα μπορούσε να σημαίνει την έναρξη πιο μακροπρόθεσμών και στοχευμένων τοποθετήσεων από μεριάς των ενεργών επενδυτών.
Στο επίκεντρο οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους.
Τη Δευτέρα έχουμε Eurogroup για να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.  
Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε ομολογιακή έκδοση, για να αρχίσουμε να εντυπωσιάζουμε τις αγορές και να δημιουργήσουμε το απαραίτητο μαξιλάρι για το καλοκαίρι.
Με όλα αυτά μπροστά μας, θα είναι κρίμα να υποκύψουμε στον πειρασμό κάποιου ανούσιου μικρο-κομματικού παιχνιδιού και να μην συνεχίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που ακόμα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι είναι απαραίτητες.
Αν όλα πάνε «κατ’ευχήν» η άνοδος θα συνεχιστεί.
Αλλιώς θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε ριζικά τις προβλέψεις για το 2018, γιατί παραμονή στα παρόντα επίπεδα για λίγο ακόμη, θα μας επαναφέρει στο πτωτικό κανάλι που μας ταλανίζει τα τελευταία πολλά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης