Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mint Partners: Οι 3 λόγοι που θα προκαλέσουν κατάρρευση στην αγορά ομολόγων διεθνώς

tags :
Mint Partners: Οι 3 λόγοι που θα προκαλέσουν κατάρρευση στην αγορά ομολόγων διεθνώς
Απαισιόδοξη η Mint Partners για το μέλλον των διεθνών κεφαλαιαγορών 
Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής, με την απόδοση στα κρατικά ομόλογα των Η.Π.Α. να πραγματοποιεί «άλμα», άνω του 2,6%, ελέω φόβων για επικείμενο «shutdown» της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Mint Partners, παραμονεύουν έτεροι κίνδυνοι στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων και, ιδιαίτερα, στις Η.Π.Α..
Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος είναι μία ενδεχόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού, μετά από χρόνια πολύ χαλαρών νομισματικών πολιτικών –με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης- που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ταχύτερη του αναμενομένου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Επιπλέον, αναφέρει η Mint Partners, μεγάλο κίνδυνο αποτελούν οι λεγόμενες εταιρείες-«ζόμπι», οι οποίες ακμάζουν, κυρίως, στην Κίνα.
Η εταιρεία «τρέμει» ένα μπαράζ αθετήσεων πληρωμών ομολόγων από τις εν λόγω εταιρείες, που θα οδηγήσει σε κατάρρευση των αγορών.
Ως εταιρεία-«ζόμπι» ορίζεται μία επιχείρηση που δεν είναι σε θέση να καταβάλει τόκους στην πληρωμή χρέους με βάση τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.
Σε ό,τι αφορά στα κρατικά αμερικανικά ομόλογα («Treasurys»), τα οποία επηρεάζουν κατά πολύ τις παγκόσμιες αγορές, να υπενθυμιστεί πως η Deutsche Bank αναμένει το συνολικό ποσό που θα επιδιώξει να αντλήσει η αμερικανική κυβέρνηση από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εντός του 2018, να ανέλθει στα 1,15 τρισεκ. Δολάρια.
Η γερμανική τράπεζα επικαλείται τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (αυξημένα επιτόκια και συρρίκνωση του ισολογισμού) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) και τα δημοσιονομικά ελλείμματα Πολιτειών.
Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του 2017, ήτοι 559 δισεκ. δολάρια.
Οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας σημειώνουν πως αν η ζήτηση για τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα («Treasurys») δεν διπλασιαστεί τατων Ηνωμένων επόμενα χρόνια, οι αποδόσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, ενώ το δολάριο θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία.
Τα παραπάνω ενδέχεται να βάλουν «στοπ» στο «ράλι» των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών, εκτιμάται.
Τα Treasurys έχουν βιώσει μία σημαντική άνοδο στις αποδόσεις τους τελευταίους μήνες, με το 10ετές, μάλιστα, να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 2,50% πριν από λίγες ημέρες.
Επισημαίνεται ότι το κρατικό χρέος των Η.Π.Α. έχει ξεπεράσει από το 2017, τα 20 τρισεκ. δολάρια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης