Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ένα shutdown της κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» των ΗΠΑ

tags :
Fitch: Ένα shutdown της κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» των ΗΠΑ
Ανεπηρέαστη η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, ακόμη και σε περίπτωση «shutdown», σύμφωνα με τη Fitch
Ένα ενδεχόμενο «shutdown» της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει την ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου Fitch.
Από το 1990 υπήρξαν μόλις τέσσερα κρατικά shutdowns στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο τερματισμός λειτουργίας το 1990 διήρκεσε τρεις ημέρες και συνέβη κυρίως κατά το Σαββατοκύριακο.
Το 1995, η αμερικανική κυβέρνηση απείχε από τις δραστηριότητές από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου και μετέπειτα από τις 16 Δεκεμβρίου 1995 έως τις 6 Ιανουαρίου 1996, για συνολικά 27 ημέρες.
Ο πιο πρόσφατος τερματισμός πραγματοποιήθηκε από τη 1 Οκτωβρίου έως τις 17 Οκτωβρίου, το 2013.
Ένα νέο shutdown είναι δυνατό σήμερα, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (19 Ιανουαρίου 2018).
Ένας έτερος αμερικανικός οίκος, η Moody's, ανέφερε νωρίτερα πως ένα ενδεχόμενο shutdown, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν εγκρίνει εκ νέου την προσωρινή –ή οριστική– αύξηση του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους, θα κοστίσει από 0,1% έως 0,2% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η δυνητική απώλεια θα προέκυπτε από τις χαμένες ώρες εργασίας και την αποζημίωση για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, η συνεισφορά των οποίων υπολογίζεται στο ΑΕΠ, επισημαίνεται.
Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη πιθανότατα θα κατέρρεε προσωρινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση βραχυπρόθεσμα στις δαπάνες.
Το μεγαλύτερο δυνητικό ζήτημα είναι ότι η διακοπή λειτουργίας θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική και συνεχόμενη αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης