Δύο γυναίκες προετοιμάζονται για τη θέση της Merkel - Σε δύσκολη θέση η Καγκελάριος

Δύο γυναίκες προετοιμάζονται για τη θέση της Merkel - Σε δύσκολη θέση η Καγκελάριος
Δύο γυναίκες προετοιμάζονται για τη θέση της Merkel - Σε δύσκολη θέση η Καγκελάριος
Εντείνεται η φημολογία για τη διαδοχή της Merkel, ενδεχόμενο «όχι» του έκτακτου συνεδρίου του SPD στη συγκρότηση ενός νέου μεγάλου συνασπισμού με την CDU/CSU αναμένεται να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό των μεγάλων κομμάτων.
Όταν στις αρχές Οκτωβρίου 2017 επιχειρούσε να μετριάσει την απογοήτευση και την οργή της κομματικής νεολαίας για τον εκλογικό κόλαφο του Σεπτεμβρίου, η αρχηγός του CDU A. Merkel υποσχόταν ότι στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα λάβει υπόψη και «νέα πρόσωπα».
Μολονότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δεν είναι ακόμη βέβαιος -καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κομματικό συνέδριο του SPD- δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μεγάλα τμήματα της χριαστιανοδημοκρατικής βάσης περιμένουν την ανανέωση του κόμματος με φρέσκα, νέα σε ηλικία πρόσωπα και, κυρίως, μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση.
Η Α. Merkel γνωρίζει πολύ καλά ότι ο χρόνος πιέζει.
Στόχος της η νέα κυβέρνηση με το SPD να έχει σχηματιστεί πριν από το Πάσχα.
Γι' αυτό και εντείνεται ήδη η φημολογία για τα πιθανά πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που τελικώς το SPD ταχθεί κατά του μεγάλου συνασπισμού και δεν υπάρξει άμεσα νέα κυβέρνηση;
Και κυρίως, τι θα γίνει στην περίπτωση πρόωρων εκλογών;
Θα είναι η Merkel εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία;
Γύρω από αυτό το ερώτημα καλλιεργείται τελευταία μια έντονη φημολογία.Κύκλοι των Χριστιανοδημοκρατών απαντούν ότι η νυν καγκελάριος θα εξετάσει πολύ προσεκτικά όλα τα πιθανά σενάρια και τις επιλογές της.
Σε περίπτωση αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία του CDU με συνοπτικές διαδικασίες ακούγεται κυρίως ένα όνομα: αυτό της Ursula von der Leyen.
Η υπηρεσιακή υπουργός Άμυνας δεν είναι μεν ιδιαίτερα δημοφιλής ούτε στους πολίτες, αλλά ούτε και εντός του κόμματός της όπως δείχνουν τα ποσοστά που αποσπά συνήθως σε εσωκομματικές ψηφοφορίες.
Στην παρούσα φάση όμως φαίνεται να είναι η μοναδική υψηλόβαθμη πολιτικός του κόμματος που να έχει τόσο υψηλές φιλοδοξίες, όπως γράφει η deutsche Welle.
Σε περίπτωση που δεν χρειαστεί μια βεβιασμένη αλλαγή ηγεσίας και υπάρξει αρκετός χρόνος για τη μετάβαση στη μετά-Merkel εποχή, τότε τις μεγαλύτερες πιθανότητες έχει μάλλον η πρωθυπουργός του κρατιδίου του Annegret Kramp-Karrenbauer.
Πολλοί συντηρητικοί πρωθυπουργοί κρατιδίων φαίνεται να τη στηρίζουν.
Το μειονέκτημά της είναι ότι παρότι συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές, έχει μικρό βαθμό αναγνωρισιμότητας στους πολίτες πέραν του κρατιδίου της.
Ένα ενδιάμεσο βήμα λοιπόν -αυτό της τυχόν υπουργοποίησής της σε έναν μεγάλο συνασπισμό- θα βοηθούσε στην ομαλή μετάβαση και αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του κόμματος.wwww.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS