Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «Α-» η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το outlook

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «Α-» η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το outlook
Η Fitch Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε «A-» από «BBB +»
Η Fitch Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε «A-», από «BBB+», διατηρώντας παράλληλα το outlook (προοπτικές) σε σταθερό.
Η αναβάθμιση του αμερικανικού οίκου αντικατοπτρίζει τα εξής βασικά σημεία:
Η Ισπανία συνεχίζει να επωφελείται από τη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, η οποία βασίζεται σε μια ισχυρή και σχετικά ευρεία οικονομική ανάκαμψη.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1% για ολόκληρο το έτος και κατά μέσο όρο 3,3% από το 2015-2017.
Η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται από τη συνεχιζόμενη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 16,7% το Νοέμβριο από 18,7% το προηγούμενο έτος.
Οι προβλέψεις της Fitch κάνουν λόγο για επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ στο 2,5% το 2018 και 2,2% το 2019.
Υπήρξε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να φθάσει το στόχο του 3,1% του ΑΕΠ το 2017, από 4,5% το 2016 και 5,3% το 2015, υποστηριζόμενο από την αύξηση του ΑΕΠ.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του 2017 αφορούσε τις δαπάνες, όπου υπήρξε γενική συγκράτηση και μείωση των δαπανών για την ανεργία, το κεφάλαιο και το χρέος.
Η Fitch προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,0% του ΑΕΠ το 2019 και μείωση κατά 2,6% του γενικού δημόσιου χρέους / ΑΕΠ κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο ισολογισμός του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει πλεονασματικός και εκτιμάται σε 1,7% του ΑΕΠ το 2017, με τον πενταετή μέσο όρο σε πλεόνασμα 1,5%, σε σύγκριση με μέσο έλλειμμα 4,2% τα προηγούμενα πέντε έτη.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υποστηρίχθηκε από τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό της βιομηχανίας, από την ανακατανομή των πιστώσεων προς πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και από την πτώση κατά 15% του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος για την περίοδο 2009-2014.
Η Fitch προβλέπει σταθερά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών το 1,8% και 1,7% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.
Το καθαρό εξωτερικό χρέος / ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6 περίπου εκατοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2015, αλλά παραμένει πολύ υψηλό σε ποσοστό σχεδόν 86%.
Τα γεγονότα γύρω από τη δήλωση ανεξαρτησίας της κυβέρνησης της Καταλονίας έχουν υπογραμμίσει τον πολιτικό κίνδυνο, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής.
Τα κυριότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη της καταλανικής οικονομίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, από 0,9% το γ΄ 3μηνο 2017 σε περίπου 0,7% το δ΄ 3μηνο 2017.
Η Fitch θεωρεί την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία ως απίθανη και η βασική υπόθεση παραμένει ότι τελικά θα υπάρξει μια διευθέτηση για την περιφερειακή χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση και μεγαλύτερη αυτονομία για την Καταλονία εντός της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης