Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «BB+» η αξιολόγηση της Τουρκίας - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «BB+» η αξιολόγηση της Τουρκίας - Σταθερό το outlook
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «BB+» η αξιολόγηση της Τουρκίας - Σταθερό το outlook
H Fitch επιβεβαίωσε σε «BB+» την αξιολόγηση της Τουρκίας, παραμένει σταθερό το outlook.  
Η Τουρκία αντιμετωπίζει υψηλή ευπάθεια στο θέμα της εξωτερικής χρηματοδότησης, έντονους πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και μακροοικονομικής μεταβλητότητας έναντι του χαμηλού δείκτη δημόσιου χρέους, που υποστηρίζεται από τη δέσμευση για δημοσιονομική σταθερότητα και ισχυρή ανάπτυξη.
Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Τουρκίας επιδεινώθηκαν το 2017 λόγω διαφόρων αντικυκλικών μέτρων (αξίας 0,34% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης), ενώ το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται επίσημα στο 2% του ΑΕΠ, από 1,6% το 2016.
Ο περιορισμός της οικονομικής πολιτικής προβλέπεται για το 2018, με την αύξηση των φόρων και την αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, η Fitch αναμένει ότι αυτό θα αντιστραφεί το 2019 καθώς είναι έτος εκλογών.
Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους παραμένουν πολύ χαμηλότερα παρά τη διεύρυνση του ελλείμματος.
Το λόγος χρέους/ΑΕΠ εκτιμάται στο 28,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017, σε σύγκριση με μέσο όρο 47,8%.
Ο λόγος  χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 30%.
Οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Τουρκίας.
Η εγχώρια πολιτική σκηνή παραμένει επικεντρωμένη στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, η πρώτη σύμφωνα με το σύνταγμα που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2017.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για άλλους τρεις μήνες τον Ιανουάριο.
Οι περίοδοι έντονης ρητορικής με βασικούς διμερείς εταίρους δημιουργούν εντάσεις στις σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και προκαλούν οικονομικούς κινδύνους.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι μεγάλο.
Η Fitch εκτιμά ότι η Τουρκία το 2017 θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 5,3% του ΑΕΠ, που θα ωθηθεί από τις υψηλότερες εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων από 3,8% το 2016.
Το έλλειμμα θα παραμείνει σε ανοδική τάση, παρά την ανάκαμψη του τουρισμού, αντανακλώντας την αύξηση των εισαγωγών.
Με τις ΑΞΕ να παραμείνουν περίπου στο 1% του ΑΕΠ, το έλλειμμα θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενο από το χρέος.
Το καθαρό εξωτερικό χρέος προβλέπεται να αυξηθεί στο 34% του ΑΕΠ έως το 2019, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 14,1%.
Οι εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μεγάλες, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, και αποτελούν σημαντική αδυναμία του πιστωτικού προφίλ των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας.
Η απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης (συμπεριλαμβανομένου του βραχυπρόθεσμου χρέους) αναμένεται να ανέλθει σε 214 δισ. δολάρια το 2018, ήτοι το 226% των προβλεπόμενων συναλλαγματικών αποθεμάτων στα τέλη του 2017.
Η νομισματική πολιτική έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο και ένα πολύπλοκο πλαίσιο πολιτικής υπονομεύει τους μηχανισμούς σύμφωνα με τη Fitch.
Ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 11,1% το 2017.
 Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν και η Fitch αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε διψήφια επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του 2018.
Η οικονομική ανάπτυξη ήταν έντονη το 2017, με εκτιμώμενο 6,8% και η μέση αύξηση πενταετίας στο 5,6% υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο 3,5%.
Η ανάπτυξη ενισχύθηκε με μέτρα τόνωσης το 2017, υποστηριζόμενη από τη σταθερή ανάπτυξη των κυριότερων εμπορικών εταίρων και τη σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε 4,1% αναμένεται το 2018 λόγω της αυστηρότερης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και της μειωμένης διαθεσιμότητας πιστώσεων.
Η ανάπτυξη πρέπει να ανακάμψει το 2019 στο 4,7%, αντανακλώντας την προσδοκία της Fitch για ανανεωμένο ερέθισμα πριν από τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης