Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Επιβραδύνθηκε ο δανεισμός στον τομέα των ακινήτων το 2017

tags :
Κίνα: Επιβραδύνθηκε ο δανεισμός στον τομέα των ακινήτων το 2017
Κίνα: Επιβραδύνθηκε ο δανεισμός στον τομέα των ακινήτων το 2017
Η πιστωτική επέκταση προς τον κινεζικό τομέα ακινήτων επιβραδύνθηκε το 2017, εν μέσω αυστηρών περιορισμών για τις αγορές τους, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας (PBOC).
Στο τέλος του 2017, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων στον τομέα ανήλθε σε 3,2 τρισ. γιουάν (περίπου 5 τρισ. δολάρια), αυξημένος κατά 20,9% σε ετήσια βάση.
Η αύξηση αυτή ήταν κατά 6,1 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη από αυτή στο τέλος του 2016.
Τα δάνεια στον τομέα αυξήθηκαν κατά 5,6 τρισ. γιουάν το 2017, κατά 108,7 δισ. γιουάν λιγότερα σε σχέση με την αύξηση το 2016.
Τα ανεξόφλητα δάνεια για ατομικές αγορές ανήλθαν σε 21,9 τρισ. γιουάν, αυξημένα κατά 22,2% έναντι αύξησης 36,7% το 2016.
Η επιβράδυνση ήρθε μετά τις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης πέρυσι να περιορίσει την κερδοσκοπία στη στεγαστική αγορά.
Η αγορά είχε ένα πολύ έντονο ξεκίνημα το 2017, με τις τιμές των κατοικιών να εκτινάσσονται σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, αλλά έκλεισε συγκρατημένα το έτος μετά από μία σειρά περιοριστικών μέτρων που έλαβαν οι τοπικές κυβερνήσεις, απηχώντας τη ρήση της κεντρικής κυβέρνησης ότι «η κατοικία είναι για να ζει κανείς, όχι για κερδοσκοπία».
Περίπου 110 πόλεις και κυβερνητικές υπηρεσίες θέσπισαν περισσότερους από 270 περιορισμούς για να ελέγξουν τη στεγαστική αγορά, με το Πεκίνο να εφαρμόζει πάνω από 30 περιοριστικές πολιτικές.
Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας έδειξαν ότι οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση σε εννιά από τις 15 μεγάλες πόλεις, που θεωρούνταν οι «πιο καυτές αγορές».

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης