Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους – Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τους Δημοκρατικούς

ΗΠΑ: Αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους – Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τους Δημοκρατικούς
Αισθητές από τη Δευτέρα 22/1 αναμένεται να γίνουν οι πρώτες επιπτώσεις της παύσης της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους
Σε αναστολή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών τους οδηγήθηκαν οι ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2013, μετά την αποτυχία ψήφισης στη Γερουσία νομοσχεδίου για τη χρηματοδότησή τους, εξέλιξη για την οποία ο Λευκό Οίκο κατηγορεί του Δημοκρατικούς.
Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 16 Φεβρουαρίου δεν πέρασε, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν 51 έδρες στο σώμα σε σύνολο 100, δεν κατάφεραν να πείσουν τους Δημοκρατικούς για να συγκεντρώσουν τις 60 ψήφους προκειμένου αυτό να υιοθετηθεί.
Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί είχαν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο αν δεν προβλέπεται σε αυτό η παράταση του προγράμματος DACA που αφορά τους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και οι οποίοι, σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα,  μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απέλασης.
Μάλιστα, η αποτυχία ψήφισης του νομοσχεδίου πυροδότησε σειρά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, καθώς οι ΗΠΑ από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής (7:00 το πρωί του Σαββάτου 20/1 ώρα Ελλάδας) είναι αντιμέτωπες με την πρώτη παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους από τον Οκτώβριο 2013.
Ο Λευκός Οίκος, μετά την εξέλιξη αυτή, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «κρατούν ομήρους», αναφέροντας μάλιστα σε ανακοίνωσή του πως«σήμερα το βράδυ (οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία) έβαλαν την πολιτική πάνω από την εθνική μας ασφάλεια».
Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει πως «δεν θα διαπραγματευτούμε για το καθεστώς των παράνομων μεταναστών για όσο διάστημα οι Δημοκρατικοί με τις ανεύθυνες απαιτήσεις τους κρατούν ομήρους τους νομοταγείς πολίτες», αλλά και ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής «όταν οι Δημοκρατικοί αρχίσουν να πληρώνουν τις ένοπλες δυνάμεις μας και τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης».
Πάντως, δεν είναι γνωστό το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή τη φορά η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους,αν και οι επιπτώσεις θα είναι αισθητές από τη Δευτέρα 22/1,  όμως το 2013 η αναστολή της λειτουργίας κάποιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών είχε διάρκεια 16 ημέρες και ως συνέπεια να τεθούν σε τεχνική ανεργία πάνω από 850.000 δημόσιοι υπάλληλοι  που θεωρούνταν «μη απαραίτητο» προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αυτές όπως οι οικονομικές, αναμένεται ότι θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες, ανεπηρέαστες αναμένεται πως θα είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ χωρίς να πληρώνονται οι 1,4 εκατ. Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης