Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αρνητική η Βάση του SPD για διαπραγματεύσεις με τη Merkel - Αβέβαιο το αποτέλεσμα του Συνεδρίου (21/1)

Γερμανία: Αρνητική η Βάση του SPD για διαπραγματεύσεις με τη Merkel - Αβέβαιο το αποτέλεσμα του Συνεδρίου (21/1)
Η απόφαση του SPD θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία
(upd4) Στη Βόννη στρέφονται πλέον τα βλέμματα, καθώς ξεκίνησε το κρίσιμο συνέδριο  του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο πλαίσιο του οποίου  είτε θα εγκριθεί ή είτε θα απορριφθεί η πρόταση της ηγεσίας του για να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της A. Merkel.
Το έκτακτο Συνέδριο άρχισε  στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) με ομιλία του Μ. Schulz, που θα έχει διάρκεια περίπου μίας ώρας, ενώ θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις των στελεχών και  η ψηφοφορία θα διεξαχθεί γύρω στις 17:00.
Θα κληθεί το προεδρείο του κόμματος να αποφασίσει ποια πρόταση πλειοψηφεί και σε περίπτωση που η διαφορά είναι πολύ μικρή, τότε θα γίνει καταμέτρηση των ψήφων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος του SPD και Δήμαρχος του Αμβούργου, Allow Solsch , θα παρουσιάσει ένα κείμενο που από τη μία θα καθησυχάζει τα στελέχη του κόμματος, ενώ από την άλλη δεν θα κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Πάντως, κάθε άλλο παρά εύκολος είναι ο δρόμος για αρχηγό του SPD,  Μ. Schulz, αφού βρέθηκε αντιμέτωπος με εσωκομματικό μέτωπο κατά μιας νέας συγκυβέρνησης με την A. Merkel, ενώ γεννώνται ερωτηματικά και για το δικό του μέλλον  σε περίπτωση συγκρότησης "μεγάλου" συνασπισμού, δεδομένου ότι υπάρχουν στελέχη που ζητούν να τηρήσει την δέσμευσή του και να μην αναλάβει κυβερνητική θέση.
Πάντως, στο θέμα αυτό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Bild, ο M. Schulz, αν και αφήνει ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής του σε κυβερνητικό σχήμα, θα αποφύγει να κάνει κάποια αναφορά στο συνέδριο.

Το Σάββατο 20/1 το bankingnews  έγραφε:

Αβέβαιο παραμένει εάν αύριο Κυριακή (21/1) το συνέδριο του SPD που συνέρχεται στη Βόννη, θα δώσει πράσινο φως στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Χριαστιανοδήμοκράτες της A. Merkel για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Παρότι το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών, η ΚΟ, η πλειοψηφία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος αλλά και οι σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες των συνδικάτων έχουν εκφραστεί υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU, τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.
Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με τα ανώτερα κλιμάκια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τα μεσαία στελέχη και η βάση εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του SPD σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. 
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μια σειρά τοπικών οργανώσεων του SPD ήδη ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά, ενώ άλλες θέτουν προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Σε κοινή πρόταση που θα καταθέσουν αύριο στο συνέδριο οι ισχυρές οργανώσεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Έσσης επικρίνουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας που προέκυψε από τις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τα χριστιανικά κόμματα. Σε αρκετά θέματα που έχουν «ουσιώδη» σημασία για τους Σοσιαλδημοκράτες τα αποτελέσματα κρίνονται «ανεπαρκή». 
Ως προϋπόθεση για την συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού ζητούν «ουσιαστικές βελτιώσεις» που θα πρέπει να επιτευχθούν στις διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο κείμενο η καταγγελία συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς συγκεκριμένη και αντικειμενική τεκμηρίωση, η εξίσωση των αμοιβών που καταβάλλουν στους γιατρούς δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικά όπως και ρυθμίσεις για ειδικές περιπτώσεις προσφύγων με επικουρική προστασία σε ότι αφορά το δικαίωμα επανένωσης οικογενειών.
Σε δημόσιες παρεμβάσεις του τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του SPD Martin Schulz διευκρίνισε μεν ότι οι διαβουλεύσεις δεν συνιστούν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης και ότι υπάρχει το περιθώριο για βελτιώσεις, παράλληλα όμως επισήμανε πως το πλαίσιο και οι βασικοί παράμετροι για τις διαπραγματεύσεις με τα χριστιανικά κόμματα έχουν τεθεί. Όποια αβέβαια και αν είναι η έκβαση του αυριανού συνεδρίου, το σίγουρο είναι ότι ένα «όχι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων θα βάθαινε την κρίση στο κόμμα, θα έθετε σε αμφισβήτηση την ηγεσία του και δρομολογούσε πιθανότητα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αύριο η τελική ετυμηγορία 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο (21/1/2018) η απόφαση των μελών του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στο έκτακτο συνέδριο για την έναρξη ή μη κυβερνητικών διαπραγματεύσεων με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU).
Η απόφαση του SPD θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς σε περίπτωση απόρριψης των διαβουλεύσεων με το CDU η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα βυθιστεί σε πολιτική κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με συνέπειες και για την ΕΕ.
Πάντως ο γενικός γραμματέας του SPD, Lars Klingbeil, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η απόφαση του συνεδρίου θα είναι θετική για τις διαπραγματεύσεις.
«Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα είναι Ναι στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες .
Ιδίως στα 31.000 νέα μέλη τα οποία ενεγράφησαν τον τελευταίο χρόνο υπάρχει η επιθυμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού (GroKo)», είπε ο Klingbeil σε σημερινή του (20/10) συνέντευξη στην «Neue Osnabrücker Zeitung».
Την καμπάνια «NoGroko / Όχι στο μεγάλο συνασπισμό» της νεολαίας του κόμματος (Jusos) o Klingbeil είπε ότι την παρακολουθεί ψύχραιμα:
«Εάν oι Jusos έχουν διαφορετική άποψη, αυτό είναι μέρος της διαδικασίας των συζητήσεων».
Εξάλλου και ο ίδιος ήταν αντίθετος με έναν νέο μεγάλο συνασπισμό με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU).
Στις διερευνητικές συζητήσεις μαζί τους όμως του «έγινε σαφές ότι υπάρχει μια νέα γενιά στο κόμμα αυτό, η οποία δεν θέλει να το παραχωρήσει αποκλειστικά στον Βαυαρό ηγέτη του, τον Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) Alexander Dobrindt.
Υπάρχει μια νέα γενιά στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στην οποία πρέπει να αντιτάξουμε κάτι.
Και αυτό είναι για μένα ένα σημαντικό επιχείρημα για τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Ο Klingbeil αναφερόμενος στις συζητήσεις για την παραίτηση του προέδρου του κόμματος Martin Schulz σε περίπτωση που το αυριανό έκτακτο συνέδριο καταψηφίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό, κατέστησε σαφές ότι  δεν συνεκλήθη προκειμένου να αποφασίσει για τα πρόσωπα:
«Δεν θεωρώ καθόλου σκόπιμο να συνδεθούν οι συζητήσεις για την ουσία με θέματα προσώπων.
Αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια: δεν διαχωρίσαμε την ουσία από τα πρόσωπα.
Κάτι τέτοιο δεν το θέλει πλέον το SPD».
Επίσης, υπεραμύνθηκε του ηγετικού στιλ του Schulz λέγοντας ότι «ταιριάζει στους καιρούς.
Δεν είναι κάποιος ο οποίος εκπροσωπεί την πολιτική τού όλα ή τίποτα. Επιχειρηματολογεί και συζητά. Αυτός είναι και σωστός δρόμος», είπε ο Klingbeil.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ  «ουσιαστικές βελτιώσεις» της συμφωνίας των διερευνητικών συζητήσεων Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ζητούν με γραπτό αίτημα, το οποίο επεξεργάστηκαν από κοινού οι ηγεσίες του SPD δύο από τις ισχυρότερες οργανώσεις, της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Έσσης.
Το αίτημα, το οποίο περιήλθε σε γνώση της «Sueddeutsche Zeitung», θα κατατεθεί προς συζήτηση στο αυριανό έκτακτο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών το οποίο θα γίνει στη Βόννη.
«Τα θέματα τα οποία είναι ανοικτά θα μπορούσαν να διευκρινιστούν στις δυνητικές διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες», προτείνει το σχέδιο, το οποίο όμως διαπιστώνει επίσης ότι έως τώρα η πρόοδος σε ζωτικής σημασίας θέματα για τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν ανεπαρκής». Πιο συγκεκριμένα το έγγραφο ζητά την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς αντικειμενικό λόγο και την εξίσωση των εισφορών κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης, όπως επίσης και την θέσπιση της «ρήτρας επιείκειας» για την επανένωση των οικογενειών προσφύγων, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο καθεστώς «περιορισμένης προστασίας».
Στο εν λόγω έγγραφο δεν διευκρινίζεται πάντως τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποτυχίας των βελτιωτικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται απλώς ότι «εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένα «αποδεκτό αποτέλεσμα» η ηγεσία του SPD οφείλει να το θέσει σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος», τα οποία και θα έχουν τον τελικό λόγο.
Σημειώνεται ότι η Β. Ρηνανία-Βεστφαλία και η Έσση στέλνουν 144 και 72 αντιπροσώπους αντίστοιχα στο έκτακτο συνέδριο και το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων ανέρχεται σε 600.
Οι φωνές αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες ηγετικών στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ιδίως της αριστερής του πτέρυγας, αλλά κυρίως σε εκείνην της κομματικής νεολαίας Jusos, η οποία αρνείται κατηγορηματικά να ψηφίσει αύριο υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού.

Gabriel: Αναγκαίος και για την Ευρώπη ο μεγάλος συνασπισμός

«Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι με μια αδύναμη Ευρώπη χάνουμε τον αγώνα για τις αξίες και την επιρροή μας.
Γι αυτό τάσσομαι υπέρ της μεταρρύθμισης και της προώθησης της Ευρώπης», είπε ο Sigmar Gabriel , υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κεντρικό θέμα μιας δυνητικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και ο Gabriel, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους προεδρίας Trump, εξήγησε την προτίμησή του στο «Ναι» λίγο πριν το έκτακτο συνέδριο του κόμματός του για την ψήφιση ή μη της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού:
«Υπενθυμίζω στους συντρόφους μου την τεταμένη διεθνή κατάσταση: Οι ΗΠΑ απομακρύνονται συνεχώς από την διεθνή συνεργασία και οι πολυμερείς συνεργασίες ηχούν παράδοξες.
Οι απαιτήσεις των καιρών, λόγω του "Πρώτα-η-Αμερική" προέδρου, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια ικανή να λειτουργήσει Γερμανία σε συνεργασία με την Γαλλία.
Εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ευρώπη θα πρέπει να καθορίσουμε τα συμφέροντά μας σαφέστερα και να τα υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Απλούστατα δεν επιθυμώ να είναι η Ευρώπη μόνο ένα μικρό ψάρι σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Αισιόδοξη η Merkel

Αισιόδοξη ότι, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα εγκρίνει στο αυριανό του συνέδριο (21/1) την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
«Θα αναμένουμε το συνέδριο του SPD και μετά ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες», είπε η Merkel σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια.
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενισχύσουν την ευρωζώνη, για παράδειγμα θα συμφωνήσουν για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ώστε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.

Lindner: Σε πρόωρες εκλογές, εάν η ψήφος είναι αρνητική

«Αποκλείεται επανεκκίνηση των συζητήσεων για κυβέρνηση συνασπισμού τύπου Τζαμάικα (δηλαδή μεταξύ Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Φιλελευθέρων και Πρασίνων) σε περίπτωση απόρριψης του μεγάλου συνασπισμού από το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), διότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τον περασμένο Νοέμβριο για έναν τέτοιο συνδυασμό», δήλωσε κατηγορηματικά ο Christian Lindner , πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), σε σημερινή του συνέντευξή στην ειδησεογραφική ηλεκτρονική πύλη «Redaktionsnetzwerk Deutschland» (RND).
«Σε περίπτωση που το έκτακτο συνέδριο του SPD καταψηφίσει (αύριο 21/1) την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπσιμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), αναμένω ταχέως νέες εκλογές, διότι η καγκελάριος Merkel φοβάται την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο Φιλελεύθερος πολιτικός.
Ο Lindner είπε επίσης ότι «θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον το έκτακτο συνέδριο του SPD την Κυριακή» και πρόσθεσε πως «κατανοεί τις συζητήσεις στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά οι διαφορές μεταξύ Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες μεταξύ Πρασίνων Xριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Φιλελευθέρων (FDP).
Υπενθυμίζεται ότι ο Lindner ήταν ο υπαίτιος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικα τον Νοέμβριο 2017.
Όπως όμως είπε στην συνέντευξή του στο RND «λαμβάνει συνεχώς μηνύματα υποστήριξης από τις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) δεν είναι ένα ενιαίο μπλοκ. Από τις πίσω γραμμές της μας χτυπούν την πλάτη επειδή είχαμε το κουράγιο να μην συμμετάσχουμε σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό.
Ιδίως στην βάση των (Βαυαρών) Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) είχε σημάνει συναγερμός επειδή η ηγεσία τους φλέρταρε με τους Πράσινους», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης