Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φλόγες πολέμου από την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία - Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Φλόγες πολέμου από την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία - Τουλάχιστον δέκα νεκροί
Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί κατά των Κούρδων στη συριακή επαρχία Afrin
(upd 7) Η Τουρκία συνέχισε να σφυροκοπά τις θέσεις των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία την Κυριακή 21/1, μετά τις τέσσερις ρουκέτες που είχαν πλήξει νωρίτερα μία συνοριακή της πόλη, όπως μεταδίδει το Reuters.
H συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί τη δεύτερη μέρα του νέου μετώπου που άνοιξε η Τουρκία στη Συρία και το ονόμασε "Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας".
Όλα άρχισαν το Σάββατο 20/1 με αεροπορικές επιδρομές στη συριακή επαρχία Afrin, με τα πυρά να ακούγονται και από την τούρκικη πλευρά των συνόρων ανά τρία λεπτά περίπου.
Στρατιωτικό κονβόι κατευθύνεται, εξάλλου, προς τα σύνορα, μεταφέροντας ακόμα και τανκς, ενώ ο εκπρόσωπος του προέδρου Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin έγραψε στο Twitter ότι "στη δεύτερη μέρα της η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας συνεχίζει να διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια για τον λαό μας, να προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να εξουδετερώνει όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία στην περιοχή".
"H Toυρκία περιμένει από τους συμμάχους της να την υποστηρίξουν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές" καταλήγει η ανάρτηση.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu είχε μεταδώσει ότι τέσσερις ρουκέτες από τη Συρία έπληξαν την τούρκικη πόλη Kilis και ότι οι Τούρκοι προχώρησαν άμεσα σε αντίποινα.
Η επιχείρηση των Τούρκων κατά των Κούρδων, που είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ έρχεται σε μία στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Οι αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου 20/1 έπληξαν συνολικά 108 στόχους, σύμφωνα με τον τούρκικο στρατό.
Παράλληλα, οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας με τη βοήθεια των ανταρτών του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού επιχειρούν στην Αfrin.
H Toυρκία θεωρεί το YPG παρακλάδι του ΡΚΚ, που οδηγεί την εξέγερση των Κούρδων εδώ και δεκαετίες.
Οι ΗΠΑ, όμως, στηρίζουν το YPG, διότι το θεωρούν σύμμαχο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.



Δέκα νεκροί και 13 τραυματίες

Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν (Afrin) της Συρίας, ενώ σε 13 ανέρχονται οι τραυματίες.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε εκπρόσωπος Τύπου των Κούρδων πολιτοφυλάκων, σκοτώθηκαν κυρίως άμαχοι.
Όπως δήλωσε ο Birusk Hasakeh, εκπρόσωπος τύπου των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν, σκοτώθηκαν επτά μεταξύ των οποίων ένα παιδί, όπως επίσης δύο γυναίκες μαχήτριες, των κουρδικών μονάδων γυναικών, και ένας μαχητής.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός B. Yildirim οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις θα προχωρήσουν σε «απαραίτητες δραστηριότητες» στην επαρχία Αφρίν της Συρίας την  Κυριακή.

Η Τουρκία θα δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στην επαρχία της Συρίας Afrin

H Toυρκία σκοπεύει να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων ως μέρος των επιχειρήσεών της στη βόρεια επαρχία της Συρίας Afrin, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Binali Yildirim στο τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Yildirim μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες τραυματίες.
Παράλληλα, ο τούρκικος στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισαν και οι επιχειρήσεις εδάφους στην περιοχή
Στο μεταξύ, ο τούρκικος στρατός έχει πλήξει μέχρι στιγμής 153 στόχους κατά την επιχείρησή του ενάντια στους Κούρδους μαχητές στη συριακή επαρχία Afrin, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή 21/1.
Οι στόχοι ήταν καταφύγια, κρησφύγεται και οπλοστάσια, που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές, ενώ σύμφωνα με τον τούρκικο στρατό συνεχίζονται και τα πυρά από εδάφους.

Πύραυλος έπληξε τουρκική πόλη - Ένας νεκρός και 32 τραυματίες

Πύραυλος προερχόμενος από τη Συρία έπληξε την τουρκική πόλη Reyhanli κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και δεκάδες να τραυματιστούν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Bekir Bozdag.
Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τραυματίστηκαν 32, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Hussein Sanverdi  στα τουρκικά ΜΜΕ.
Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Sanverdi είπε:
«Ένας Σύρος έχασε τη ζωή του. Υπάρχουν 32 τραυματίες, δύο πιο σοβαρά» σύμφωνα με τον Hurriyet

Ρουκέτες  που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία έπληξαν την τούρκικη πόλη Κilis

Τέσσερις ρουκέτες  που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία έπληξαν την τούρκικη πόλη Kilis, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο και το πρακτορείο Anadolu.
Τρεις από τις ρουκέτες  κατέστρεψαν δύο σπίτια, ενώ η τέταρτη προσγειώθηκε στο έδαφος στο κέντρο της πόλης, ωστόσο, δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με το Anadolu.
Οι τούρκικες ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε αντίποινα με τον ίδιο τρόπο.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία άρχισε την επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" το Σάββατο 20/1, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο ΡΚΚ, άλλους Κούρδους μαχητές και το ISIS στην επαρχία Afrin.

Erdogan: Θα συντρίψουμε όποιον μας απειλεί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan  προειδοποίησε σήμερα (21/1/2018) ότι η χώρα του «θα τελειώσει» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό συριακό κόμμα PYD «μέχρι να μην απομείνει τίποτα».
«Θα συντρίψουμε όποιον απειλεί τον εθνικό αγώνα της Τουρκίας"», είπε σε ομιλία του σε ένα συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Προύσα.
«Δεν μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να νικήσετε την Τουρκία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στις YPG.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι «κάποιοι από τους συμμάχους» της Τουρκίας –αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ– παρέδωσαν 2.000 αεροπορικά φορτία 5.000 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές YPG.
Είπε επίσης ότι σκοπεύει να στείλει πίσω στην πατρίδα τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Τουρκία και απείλησε ότι όποιος διαδηλώσει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία «θα πληρώσει το τίμημα».

Απειλές Cavusoglu

Πυρά αλλά και απειλές προς όσους αντιδρούν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu λέγοντας ότι «όποιος αντιτάσσεται στην επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας τάσσεται με την πλευρά των τρομοκρατών και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράκ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η Άγκυρα ανέμενε από τη Γαλλία να στηρίξει τη στρατιωτική επιχείρησή της.
Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν η έκκληση της Γαλλίας προς την Τουρκία για αυτοσυγκράτηση και η προειδοποίησή της ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.

Αυτοσυγκράτηση ζητούν από την Τουρκία οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη σύμμαχό τους Άγκυρα να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» στη Συρία στο έδαφος της οποίας εισήλθαν σήμερα (21/1/2018) Τούρκοι στρατιώτες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Heather Nauert.
«Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις θα είναι περιορισμένης έκτασης και διάρκειας και σχολαστικά να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό» επισήμανε η Nauert σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζοντας «την κλιμάκωση της βίας» στη βορειοδυτική Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο και τον Ρώσο ομόλογό του, τον Mevlut Cavusoglu και τον Sergei Lavrov προκειμένου να διατυπώσει την ανησυχία του για την κατάσταση, τόνισε η εκπρόσωπος Tύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert.

Assad: Η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατία και χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις

Για στήριξη προς τις εξτρεμιστικές οργανώσεις κατηγόρησε την Τουρκία ο Σύρος πρόεδρος Basar al Assad ο οποίος καταδίκασε την στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στην επαρχία Αφρίν, που ελέγχεται από τους Κούρδους.
«Η ωμή τουρκική επίθεση στη συριακή πόλη Αφρίν είναι αδιαχώριστη από την πολιτική που ακολουθεί το τουρκικό καθεστώς από την πρώτη ημέρα της συριακής κρίσης, μια πολιτική που ουσιαστικά βασίζεται στην υποστήριξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές» είπε ο Assad σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν σήμερα στην Αφρίν, κατά την δεύτερη ημέρα μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας που χαρακτηρίζονται "τρομοκράτες" από την Άγκυρα.
Από την έναρξη της κρίσης στη Συρία, το 2011, η Δαμασκός έχει επικρίνει πολλές φορές την Τουρκία για την υποστήριξη που παρείχε στους αντάρτες, κατηγορώντας την ότι χρηματοδοτεί τζιχαντιστικές οργανώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Faisal Mogdad προειδοποίησε ότι η Συρία θα μπορούσε να καταρρίψει τουρκικά μαχητικά αν παραβιάσουν τον συριακό εναέριο χώρο. Το Σάββατο, ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε ότι η Δαμασκός είχε ενημερωθεί από την Άγκυρα για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν, χαρακτηρίζοντάς την «νέα τουρκική επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας».

Το Σάββατο 20/1 το bankingnews έγραφε:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χερσαία επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan.

«Κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων» που δρουν στη Συρία, αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ».
Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
«Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου» είπε ο Erdogan, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.



Λίγο αργότερα σήμερα (21/1/2018) το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση για να καταστρέψουν στοιχεία" των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) είπε σε μια ομιλία του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildirim.
Λίγο νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν τα μέλη τριών οργανώσεων, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του κουρδικού συριακού κόμματος PYD και των YPG, υποστηρίζοντας ότι έβαλαν εναντίον τουρκικών θέσεων εντός της Τουρκίας.



Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.

Κούρδοι: Οι Τούρκοι πλήττουν κατοικημένες περιοχές

Τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Αφρίν της Συρίας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί στα σπίτια του και σε καταφύγια, έγινε σήμερα γνωστό από έναν ανώτερο Κούρδο αξιωματούχο.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης που κυβερνά το Αφρίν, είπε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες.
Τα τουρκικά αεριωθούμενα βομβάρδισαν σήμερα θέσεις των κουρδικών δυνάμεων στο Αφρίν, έγινε νωρίτερα γνωστό από έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο.

Παρέμβαση της  Ρωσίας

Η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν, δήλωσε ένας Ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA.
«Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση.
Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια», είπε ο Franz Klincevic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης