Βίτσας για ονομασία της πΓΔΜ: Η θέση της κυβέρνησης είναι πεντακάθαρη - Η λύση βρίσκεται σε τρία επίπεδα

Βίτσας για ονομασία της πΓΔΜ: Η θέση της κυβέρνησης είναι πεντακάθαρη - Η λύση βρίσκεται σε τρία επίπεδα
"Η απόφαση θα κινείται στην εθνική γραμμή: σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, χωρίς αλυτρωτισμούς", τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας
«Είναι προς το συμφέρον της χώρας να λυθεί το λεγόμενο "Σκοπιανό"», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Μίλησε για ένα θέμα το οποίο χρήζει λύσης, το οποίο έχει σημασία και για τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η χώρα στα Βαλκάνια αλλά και για το ζήτημα της ειρήνης στα Βαλκάνια.
 «Πάνω σε αυτό το θέμα, ενώ πρέπει να συζητήσουμε, να δημιουργήσουμε συναινέσεις, να δημιουργήσουμε μια κοινή αντίληψη και να βοηθήσουμε να λυθεί, αν μπορεί να λυθεί, γιατί δεν φτάνει η δική μας η θέληση αλλά χρειάζεται και η διεθνής θέληση, αντί να συζητάμε, παίζουμε ένα παιχνιδάκι για εσωτερική κατανάλωση», σημείωσε ο κ. Βίτσας .
Κατά τον ίδιο είναι θετικό ότι και οι δύο πλευρές λένε, ότι υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση, ενώ υπογράμμισε πως «η θέση της κυβέρνησης είναι πεντακάθαρη: σύνθετη ονομασία έναντι όλων και σε όλα τα φόρα και εσωτερικά, μέσα σε ένα πακέτο που να αποκλείει τον αλυτρωτισμό».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «στο θέμα των Σκοπίων πρέπει να πάμε μαζί όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού και θα είναι κυβερνητική η θέση η οποία θα εκφραστεί και κατά τις διαπραγματεύσεις», αλλά και ότι η «η λύση βρίσκεται σε τρία επίπεδα: σύνθετη ονομασία, έναντι όλων και χωρίς διαδικασίες αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια. Αυτή είναι και η εθνική θέση».
 «Αν ανοίγουμε συζήτηση εσωτερικά, κάθε φορά, που η όλη διαδικασία δεν έχει προχωρήσει κατά τι, δεν έχουμε δηλαδή φτάσει σε ένα επίπεδο ώστε να κάτσουμε και να συζητήσουμε πολύ σοβαρά, τότε δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις», σημείωσε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι «το να λένε, "έχω μια γλώσσα" - που εγώ θεωρώ ότι είναι διάλεκτος και δεν είναι  οριοθετημένη γλώσσα - και από εκεί να ξεκινάς και να πας να δημιουργείς ένα δήθεν έθνος, που δήθεν υπάρχει και από εδώ και από εκεί.
Αυτά πρέπει να λυθούν και να υπάρχει παγιοποίηση και σεβασμός των συνόρων έναντι όλων.
Μην ξεχνάτε ότι τα Σκόπια ήταν ένα κράτος μέρος μιας ομοσπονδίας και δέχεται πιέσεις από άλλα κράτη».
Για τη συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμένο και το ζήτημα της πΓΔΜ, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι συνεργάζονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Πάνο Καμένο, χίλια τα εκατό, για ζητήματα του Υπουργείου, προσθέτοντας «συζητήσεις κάνουμε για όλα αλλά δεν κάνουμε διαπραγματεύσεις επί των θέσεων.
Η γραμμή θα είναι της κυβέρνησης».
Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της, με συγκεκριμένους τρόπους και η κυβερνητική γραμμή εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.
Για το συγκεκριμένο, αρμόδιος υπουργός, είναι ο υπουργός Εξωτερικών.
 Βέβαια, όλοι οι υπουργοί έχουν λόγο.
Δεν υποτιμώ τον ρόλο του Πάνου Καμένου στη κυβέρνηση, ίσα ίσα τον υπερτιμώ αλλά συγχρόνως λέω, ότι ανήκει σε ένα άλλο κόμμα.
Αυτό το άλλο κόμμα διατυπώνει τις θέσεις του, θα τις πάρουμε υπόψη μας αλλά η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης και επαναλαμβάνω ότι αυτή η απόφαση θα κινείται στην εθνική γραμμή: σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, χωρίς αλυτρωτισμούς».
Για τη στάση της αντιπολίτευσης, ο κ. Βίτσας αφού σημείωσε πως «έχουμε την ευθύνη να ακούμε τις σκέψεις, τις ανάγκες και τις αγωνίες του κόσμου και να συνυπολογίζουμε τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης αλλά δεν είμαστε εμείς για να λύνουμε τα ψυχολογικά προβλήματα της αντιπολίτευσης», τόνισε ότι «εμείς είμαστε αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή περίοδο με το μικρότερο δυνατό κόστος και με μεγάλα οφέλη για τη χώρα.
Το 2014 θα έβγαινε, δήθεν, η χώρα από τη μνημονιακή περίοδο με 27,5% ανεργία και όλα αυτά που υπήρχαν τότε στη χώρα.
Εμείς βγαίνουμε αυτή τη στιγμή, με μια προσπάθεια που έχει κατεβάσει κατά 7% την ανεργία, που μας οδηγεί σε ανάπτυξη, καθώς το 1,7 ανάπτυξη καταγράφεται για πρώτη φορά.
Ερχόμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν καινούργιες προοπτικές και καινούργιες ευθύνες.
Υπάρχουν μέτρα που άλλα είναι σκληρά και άλλα ανακουφιστικά».
Σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας και τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό , ο κ. Βίτσας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Εκκλησία είναι ένα θεσμός, έχει τα πνευματικά της και άλλα καθήκοντα.
Για αυτά τα ζητήματα (εξωτερική πολιτική) αποφασίζει η Πολιτεία με συντεταγμένες διαδικασίες και με τις διαπραγματεύσεις της».
Για το πρόσφατο συμβάν στα Ίμια, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε χάρη στην ψυχραιμία και την εκπαίδευση, που ξεκινάει από την στρατιωτική ηγεσία και φτάνει στον κυβερνήτη του πλοίου και στον τελευταίο στρατιώτη.
Όπως είπε, η Τουρκία κάνει μια πολιτική για τους δικούς της εσωτερικούς και διεθνείς λόγους, ενώ «για εμάς είναι ξεκάθαρα τα πράγματα: “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.
Τελεία.
Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν κινδυνεύουν από ρητορικές αναφορές.
Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας με ψυχραιμία, γνώση και αποφασιστικότητα. Προτιμάμε τον διάλογο, προτιμάμε την ειρήνη, όχι όμως διάλογο πάνω σε ζητήματα που έχουν λυθεί και για μας δεν συζητιούνται».
Τέλος, ανέφερε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου της ένταξης των νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Τις μέρες που έρχονται θα υπάρχει οριστική απόφαση, μετά από ένα έτος συζήτησης» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το έμψυχο δυναμικό μας αλλά και τα οπλικά συστήματα.
Να δυναμώσουμε στα νησιά, στον Έβρο και τις παραμεθόριες περιοχές την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS