Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φωτίου: Ιδρύουμε στη χώρα μας την κοινωνική αλληλεγγύη - Μέχρι τώρα δεν υπήρχε προνοιακό κράτος

Φωτίου: Ιδρύουμε στη χώρα μας την κοινωνική αλληλεγγύη - Μέχρι τώρα δεν υπήρχε προνοιακό κράτος
Tο δημογραφικό δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου
«Εμείς ιδρύουμε στη χώρα μας την κοινωνική αλληλεγγύη», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της σε εκπομπή της ΕΡΤ1.
«Στην πραγματικότητα, μέχρι τώρα δεν υπήρχε προνοιακό κράτος στην Ελλάδα, αλλά ένα κράτος ιδρυματικό», ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε πως από τη μια, χιλιάδες ιδρύματα, ΜΚΟ, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, είχαν αναλάβει την κοινωνική προστασία και από την άλλη υπήρχαν τα επιδόματα.
«Αυτό δεν είναι προνοιακό κράτος.
Το προνοιακό κράτος αφορά όλους, όχι μόνο τον άστεγο, τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους κτλ.», σημείωσε χαρακτηριστικά  και συμπλήρωσε πως «εμείς δημιουργούμε ένα σύστημα με 240 Κέντρα Κοινότητας, με 13 περιφερειακά παρατηρητήρια και με μία Διεύθυνση μέσα στο υπουργείο.
Υπάρχει ένα ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο πολίτης, με το ΑΦΜ του, πληροφορείται ποια επιδόματα και ποιες παροχές δικαιούται.
Το δεύτερο μητρώο παρέχει πληροφορίες για υπηρεσίες και το τρίτο παρέχει πληροφορίες για τα προγράμματα που "τρέχουν".
Με αυτόν τον τρόπο, τελειώνει το πελατειακό κράτος.
Αυτό σημαίνει πρόνοια και κοινωνική αλληλεγγύη».
Η κ. Φωτίου αναφερόμενη στα επιδόματα υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε σ’ αυτή την αξιολόγηση όλα τα χρήματα που θεωρούσαν και οι δανειστές ότι ήταν δημοσιονομικά ουδέτερα, δηλαδή δεν έβγαιναν από τον προϋπολογισμό αλλά από την εξοικονόμηση δαπανών στα υπουργεία και τα οποία ήταν 315 εκατομμύρια, να δοθούν αποκλειστικά για το παιδί.
Δηλαδή, 260 εκατομμύρια επιπλέον στα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκατομμύρια επιπλέον για τα σχολικά γεύματα, 15 εκατομμύρια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Επιδόματα παίρνουν 800 χιλιάδες οικογένειες».
Κατά την ίδια, απ’ αυτές το 92%, δηλαδή 738 χιλιάδες οικογένειες, θα δουν αυξήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 100%, μειώσεις θα δουν τα δυο ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και μάλιστα, σε λιγότερο από το 50% των τριτέκνων και πολυτέκνων, που όμως θα αντιμετωπιστούν εντός του 2018.
Για τα σχολικά γεύματα ανέφερε ότι αυτές τις μέρες δίνονται καθημερινά 130 χιλιάδες σχολικά γεύματα σε όλη την Ελλάδα, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σημείωσε ότι σήμερα μπαίνουν δωρεάν 110 χιλιάδες παιδιά και του χρόνου 120 χιλιάδες παιδιά, το δε 2020 θα μπαίνουν 165 χιλιάδες παιδιά έχοντας φτιάξει επιπλέον 2.200 βρεφονηπιακούς σταθμούς στους σημερινούς 1800.
Σχετικά με τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για ακόμη ένα θετικό μέτρο για την κοινωνία που σχεδίασε και υλοποιεί το υπουργείο, πρόσθεσε πως η αλλαγή αυτή θα αποφορτίσει τον ανάπηρο από το να πηγαινοέρχεται σε υπηρεσίες, για να πάρει το ποσοστό αναπηρίας του, καθώς απλοποιείται όλη η διαδικασία και μάλιστα, αυτό θα φανεί στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην Αθήνα, στις αρχές του Μαρτίου και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
Περαιτέρω, η κ. Φωτίου τόνισε ότι το δημογραφικό δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα, ενώ ανέφερε ότι δουλεύουν δυο χρόνια το νομοσχέδιο για τις υιοθεσίες, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου σε εθνικό αρχείο για τα παιδιά, ώστε να διευκολύνονται, αν θέλουν να βρουν τις ρίζες τους και να μην έχουμε όλες αυτές τις προσωπικές τραγωδίες.
Επιπλέον, όπως είπε, όλοι οι υποψήφιοι θετοί γονείς θα μπορούν να μπουν στο εθνικό σύστημα, το οποίο θα καταγράφει πόσοι είναι και θα έχει καταχωρημένο το φάκελό τους, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες και  μέσα σε 15 μέρες, όταν ένα ίδρυμα δεν έχει κοινωνικό λειτουργό θα μπορεί να παραπέμπει στο Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) ο οποίος έχει όριο ημερών για να κάνει την έρευνα και την κοινωνική έκθεση για τους υποψήφιους γονείς.
 «Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι, μέσα σε έναν χρόνο, να ολοκληρώνεται η διαδικασία της υιοθεσίας, ενώ η αναδοχή να μπορεί να γίνεται εντός έξι μηνών», κατέληξε η κ. Φωτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης