Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Υπέρ της λύσης των δύο κρατών για Ισραήλ - Παλαιστίνη τάχθηκαν HΠΑ και Αίγυπτος κατά τη συνάντηση Pence - al Sisi

Guardian: Υπέρ της λύσης των δύο κρατών για Ισραήλ - Παλαιστίνη τάχθηκαν HΠΑ και Αίγυπτος κατά τη συνάντηση Pence - al Sisi
Το θέμα της Ιερουσαλήμ θα απασχολήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, M.Pence και κατά τις επισκέψεις του σε Ιορδανία και Ισραήλ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence είπε κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση θα στηρίξει τη λύση των δύο κρατών, εφόσον κάτι τέτοιο επιθυμούν τόσο οι Ισραηλινοί, όσο και οι Παλαιστίνιοι, γράφει ο Guardian.
O Pence βρέθηκε στην Αίγυπτο το Σάββατο 20/1 κατά την περιοδεία του που θα έχει άλλους δύο σταθμούς, στο Ισραήλ και την Ιορδανία.
Από τον Δεκέμβριο του 2017 είχε να επισκεφτεί τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικάνικης κυβέρνησης την περιοχή, όταν ο Trump είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και του Αιγύπτιου προέδρου Abdel Fatah al - Sisi.
"Ακούσαμε την άποψη του προέδρου al - Sisi" ανέφερε ο Pence μετά τη συνάντησή τους, προσθέτοντας ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης έκανε λόγο "για διαφωνία μεταξύ φίλων" για ό,τι συνέβη με τον Trump.
Ο Pence είπε ακόμα ότι διαβεβαίωσε τον Sisi ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν το στάτους κβο των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ και δεν υπάρχει ακόμα οριστική λύση για το θέμα που απασχολεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
"Η εντύπωσή μου είναι ότι ήχησε ενθαρρυντικά στα αυτά του Sisi το μήνυμά μας" συμπλήρωσε ο Pence.
H αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ο Sisi επισήμανε πως μόνο η λύση των δύο κρατών μπορεί να φέρει ένα τέλος στη σύγκρουση και η Αίγυπτος θα την υποστηρίξει.
Ο Pence ανέφερε ακόμα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Αιγύπτου κατά της τρομοκρατίας και ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο μετά από καιρό.
Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει προβλήματα ασφαλείας, ειδικά με τις επιθέσεις του ISIS στη βόρεια περιοχή του Σινά.
Για τον Trump αποτελεί προτεραιότητα η καταπολέμηση του ISIS.
Αν και ο Pence αναμένεται να συζητήσει αντιτρομοκρατικά θέματα και κατά τη συνέχεια του ταξιδιού του, η απόφαση για την Ιερουσαλήμ παραμένει ένα κορυφαίο θέμα.
Η ανακοίνωση του Trump σε συνδυασμό με την πρόθεσή του να μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, οδήγησε τους Παλαιστίνιους στο να απορρίψουν τις ΗΠΑ ως διαμεσολαβητική δύναμη για την ειρήνη.
Από το Κάιρο ο Pence κατευθύνθηκε στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Abdullah, σύμμαχο των ΗΠΑ.
Και ο Abdullah είχε ταχθεί ενάντια στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή και ότι θα εμποδίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Pence θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να τύχει θερμής υποδοχής μετά την απόφαση Trump.
Σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, να απευθυνθεί στο ισραηλινό κοινοβούλιο και να επισκεφτεί το τείχος της Δυτικής Όχθης.
Δεν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί και με Παλαιστίνιους ηγέτες, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πιστές στη δέσμευσή τους για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Ο Pence θα επισκεφτεί και αμερικάνικα στρατεύματα στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης