Πολιτική

Σκουρλέτης για Σκοπιανό: Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα που ανοίγει μια ευκαιρία επίλυσης

Σκουρλέτης για Σκοπιανό: Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα που ανοίγει  μια ευκαιρία επίλυσης
Τι ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης
«Aντικειμενικά φαίνεται να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα που ανοίγει μπροστά μας μια ευκαιρία επίλυσης» στο ζήτημα της ονομασίας της  πΓΔΜ, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η εποχή».
«Αν αυτό συνδυαστεί με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας δίνει μεγάλο αβαντάζ στη χώρα, καθώς επιβεβαιώνει το ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όχι με έναν ηγεμονικό τρόπο αλλά με έναν τρόπο ισότιμο και αμοιβαίου οφέλους», συμπλήρωσε , ενώ εξέφρασε το φόβο ότι «πάμε να σπαταλήσουμε ως χώρα αυτή την ευκαιρία για λόγους εσωτερικής σκοπιμότητας• η ΝΔ για λόγους μεγάλων εσωτερικών αγκυλώσεων και αντιφάσεων.
Μικρότερες πολιτικές δυνάμεις διότι έτσι αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική τους επιβίωση.
Και φοβάμαι ότι -παρότι οι κυβερνητικοί μας εταίροι πάντα είχαν μια διαφορετική θέση πάνω σε αυτό το θέμα- ιδιαίτερα με την πρόταση του δημοψηφίσματος συμβάλουν και αυτοί σε μια δυναμική που μπορεί να μπλοκάρει τα πράγματα». Τόνισε πως «οφείλουμε, με χαμηλούς τόνους και όχι με μια διάθεση πολιτικής επιβεβαίωσης -έπαρσης, να αξιοποιήσουμε τη θετική συγκυρία».  
Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει για την ώρα κίνδυνος αναζωπύρωσης εθνικιστικών αντιδράσεων».
Για τη στάση της Εκκλησίας, ανέφερε πως «παρότι η τοποθέτησή της δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι διατυπωμένη με τέτοια ένταση που να τροφοδοτεί ακραίες καταστάσεις».
Αντίθετα, όπως είπε, «ο κόσμος έχει κουραστεί από την 25ετή παραλυτική κατάσταση και επομένως αναμένει  να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».
Περαιτέρω, ανέφερε ότι η τρίτη αξιολόγηση ήταν η πιο εύκολη μέχρι στιγμής και λανθασμένα την αντιμετωπίζουμε την κάθε αξιολόγηση αποσπασματικά, σημειώνοντας πως «πρέπει να την προσεγγίζουμε ως μια συνέχεια μέτρων, που διέπονται από μια συγκεκριμένη λογική, εντός του πλαισίου της αρχικής συμφωνίας».
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, «τον συνολικό απολογισμό θα τον κάνουμε λίγο πριν το τέλος του προγράμματος, διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ποια θα είναι τα περιθώρια των κινήσεών μας, βάσει των δεσμεύσεών μας μετά το 2018.
Τότε θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και τη δική μας αποτελεσματικότητα, όχι μόνο σε σχέση με την επίτευξη των στόχων, αλλά και πώς αργά αλλά σταθερά δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να απαλλαγούμε από την επιτήρηση και κυρίως από τις μνημονιακές λογικές».
Κληθείς να απαντήσει ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θεωρεί ότι η συζήτηση με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι κυρίως πολιτική, διότι θα τεθούν οι όροι για το τι γίνεται μετά τον Αύγουστο του 2018, ενώ κατά τη γνώμη του, πρέπει να τεθεί ευθέως το θέμα του επανασχεδιασμού των δεσμεύσεων σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα και ύστερα η το θέμα του χρέους, η συζήτηση για το οποίο εκτιμά ότι «δεν μπορεί να έχουμε την αυταπάτη ότι θα κλειδώσει στη δεδομένη στιγμή- πρέπει να το θέσουμε έγκαιρα, καθώς είναι ένα ζήτημα που θα μας συνοδεύει για πολλές στιγμές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και θα επηρεάζεται ανάλογα με τις συνθήκες στην Ευρώπη».
Το θέμα του χρέους, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη,  επηρεάζεται ευθέως από την πολιτική δυναμική των πραγμάτων στην Ευρώπη τη δεδομένη στιγμή και η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα εξαρτηθεί από το τι επιλογές στρατηγικού τύπου θα γίνουν συνολικά στην Ευρώπη για το πώς θα πορευτεί η Ευρώπη, άρα ποιες ηγεσίες θα έχουμε, ποιες νέες πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη, τι κυβέρνηση θα προκύψει στη Γερμανία, τι είδους ισορροπία θα υπάρξει με τον γαλλικό παράγοντα, πώς ο ευρωπαϊκός Νότος θα διεκδικήσει μια διαφορετική αντιμετώπιση, πώς θα εμπεδωθεί η ιστορία του Brexit.
Κληθείς να σχολιάσει την έντονη  φημολογία περί ανασχηματισμού, ο υπουργός
αναφέρει πως «ό,τι μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη συλλογικότητα της κυβέρνησης πρέπει να επιχειρείται και να υιοθετείται.
Αν ο ανασχηματισμός είναι μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση, θα το κρίνει ο πρωθυπουργός».
Τέλος, για τις αναμενόμενες αλλαγές στην αναθεώρηση του Καλλικράτη, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει πως «υπάρχει πρόθεση, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, να δοθεί η εντύπωση ότι το μόνο μας μέλημα στην αναθεώρηση του νόμου είναι το ζήτημα της εφαρμογής της απλής αναλογικής», κάτι που όπως αναφέρει δεν είναι αληθές, αν και «είναι κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, διότι δεν θα επηρεάσει μόνο το ζήτημα της αντιπροσώπευσης αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, αφού ο δήμαρχος θα είναι υποχρεωμένος να επιδιώκει προγραμματικές συναινέσεις ή συμμαχίες.
 Προσθέτει ότι η μεταρρύθμιση «θα αναβαθμίσει τον πολιτικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, αφού τώρα ο δήμαρχος κρύβεται πίσω από τη θηριώδη πλειοψηφία  του σχήματός του και η αντιπολίτευση δεν αναζητά τρόπους να παρεμβαίνει αποτελεσματικά.
Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής θα αποκατασταθεί  η έννοια του δημοκρατικού διαλόγου.
Επιπλέον, θα επηρεαστεί η λειτουργία των διαφόρων επιτροπών», ενώ «επιδιώκουμε να ξεδιαλύνουμε  το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναποτελεσματικότητα που προκαλεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και οι αλληλοεπικαλύψεις, δίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο χώρο στην αυτοδιοίκηση ώστε  να μην είναι απόλυτα ελεγχόμενη από το κράτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης