Τελευταία Νέα
Διεθνή

To SPD ενέκρινε τις διαπραγματεύσεις με το CDU με 362 ψήφους υπέρ και 276 κατά

To SPD ενέκρινε τις διαπραγματεύσεις με το CDU με 362 ψήφους υπέρ και 276 κατά
«Το SPD πρέπει και θα είναι ορατό και αναγνωρίσιμο» τόνισε ο Schulz απευθύνοντας έκκληση στους συνέδρους να ψηφίσουν υπέρ των διαπραγματεύσεων
(upd4) Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά σε σύνολο 642 αντιπροσώπων, το έκτακτο συνέδριο του SPD άναψε σήμερα (21/1/2018) το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Angela Merkel και να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει με κάρτες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.
Ένας σύνεδρος απείχε από την ψηφοφορία.
Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο (22/1) φέρνοντας ανακούφιση  στους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρώπη, όπου η καγκελάριος Angela Merkel διαδραμάτισε για μεγάλο χρονικό διάστημα ηγετικό ρόλο στις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ.
Στις 12 Ιανουαρίου 2018 ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του SPD, με προσωρινή συμφωνία σε σημαντικούς τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η μετανάστευση, και oi φορολογικές περικοπές.

Ικανοποιημένος ο Schulz


«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Martin Schulz λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των συνέδρων, με την οποία πήρε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο Schulz διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
«Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.

Χαιρετίζει την απόφαση η Merkel

Την απόφαση του έκτακτου Συνεδρίου του SPD να εγκρίνει τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού χαιρέτισε η καγκελάριος Angela Merkel.
 Τόνισε ότι το πλαίσιο για αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είναι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών, ανέφερε ωστόσο και ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει «να διευκρινιστούν στις λεπτομέρειές τους».
«Το CDU άνοιξε τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού.
Χαιρόμαστε και καλωσορίζουμε ότι και το SPD έκανε το ίδιο σήμερα στο Συνέδριό του. Μετά τις εντατικές και πράγματι δύσκολες συζητήσεις έφεραν ένα θετικό αποτέλεσμα και με αυτό ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις συνασπισμού», δήλωσε η Merkel και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι σημαντικό για την Χριστιανική Ένωση η Γερμανία να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα θέματα του μέλλοντος και ότι θα μπορέσει να βρει λύσεις για αυτά».
Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην «οικονομική δύναμη και τις απαραίτητες αλλαγές για την εποχή της ψηφιοποίησης, ως βάση για κοινωνική δικαιοσύνη, για ασφάλεια».
Αυτά είναι τα κεντρικά θέματα που πρέπει να λύσουμε, συνέχισε και τόνισε ότι «το κείμενο των διερευνητικών είναι το πλαίσιο στο οποίο θα διαπραγματευτούμε και βεβαίως υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που πρέπει να διευκρινιστούν σε λεπτομέρειες και αυτό σίγουρα θα απαιτήσει και πάλι εντατικές διαβουλεύσεις».

Moscovici: Το SPD ψήφισε με αίσθημα ευθύνης

Την ικανοποίησή του για την έγκριση, που παρείχε το έκτακτο συνέδριο του SPD στην έναρξη κυβερνητικών διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), εξέφρασε με μήνυμά του στο Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
«Χαιρετίζω το αίσθημα ευθύνης του SPD, το οποίο ψήφισε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων συνασπισμού με το CDU / CSU.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μια αφοσιωμένη και εποικοδομητική σοσιαλδημοκρατία», επισημαίνει ο Moscovici, τονίζοντας πως απομένει για το SPD να πείσει τους πολίτες για τις προοδευτικές πρόνοιες του κυβερνητικού προγράμματος. .

Η αγωνιώδης ομιλία του Schulz

«Το SPD πρέπει και θα είναι ορατό και αναγνωρίσιμο» τόνισε νωρίτερα ο ηγέτης του SPD Martin Schulz απευθύνοντας έκκληση στους συνέδρους να ψηφίσουν υπέρ των διαπραγματεύσεων με τον πολιτικό σχηματισμό της Merkel.
«Ζητάμε τη συγκατάθεσή σας για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού», είπε ο ηγέτης του SPD, που αντιμετωπίζει σθεναρές αντιδράσεις από τη βάση του κόμματος και τη νεολαία, που ζητούν από την ηγεσία να μείνει στην αντιπολίτευση.
Ο 62χρονος πολιτικός δεσμεύτηκε για βελτιώσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα, εάν λάβει το «πράσινο φως» του συνεδρίου.
«Χωρίς το SPD, δεν θα υπάρξουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της Ευρώπης», συνέχισε ο Schulz, τονίζοντας πως όλη η ΕΕ στηρίζεται στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.
«Για να μπορέσουμε να επιδράσουμε στον σχηματισμό του κυβερνητικού προγράμματος και να κάνουμε περισσότερα για τους Γερμανούς πολίτες, σήμερα χρειαζόμαστε το ‘’Ναι’’» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Schulz.

Η αναφορά στον Τσίπρα

Έδωσε δε, ιδιαίτερη έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της προκαταρκτικής συμφωνίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του, του είπε πριν από κάποιες μέρες πως «αν το δικό σας πρόγραμμα για την Ευρώπη υλοποιηθεί, τότε θα μπορέσει και η νέα γενιά των Ελλήνων, οι νέοι στην Ελλάδα να ελπίζουν ξανά σε εργασία και απασχόληση».
Υπεραμυνόμενος μάλιστα της δικής του αλλαγής στάσης σε ό,τι αφορά την συμμετοχή σε μεγάλο συνασπισμό υπό τη Merkel, επισήμανε ότι «σημείο καμπής» υπήρξε για τον ίδιο η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα».
Επίσης εξέφρασε την κατανόησή του για την απογοήτευση πολλών στελεχών και ζήτησε την εμπιστοσύνη τους, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο για απόφαση που ελήφθη αβασάνιστα. Αποκάλυψε δε ότι κατά την διάρκεια των διερευνητικών συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνασπισμού «Κένυα», με την συμμετοχή και των Πρασίνων, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν.
«Ένα κατηγορηματικό όχι σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να είναι η θέση του αρχηγού του SPD», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα δεν αποφασίζεται μόνο η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, αλλά η κατεύθυνση που θα πάρει η Γερμανία και η Ευρώπη.
Προσερχόμενη στο συνέδριο η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Andrea Nahles και μιλώντας στο Reuters εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη.

Το Σάββατο 20/1 το bankingnews  έγραφε:

Αβέβαιο παραμένει εάν αύριο Κυριακή (21/1) το συνέδριο του SPD που συνέρχεται στη Βόννη, θα δώσει πράσινο φως στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Χριαστιανοδήμοκράτες της A. Merkel για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Παρότι το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών, η ΚΟ, η πλειοψηφία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος αλλά και οι σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες των συνδικάτων έχουν εκφραστεί υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU, τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.
Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με τα ανώτερα κλιμάκια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τα μεσαία στελέχη και η βάση εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του SPD σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μια σειρά τοπικών οργανώσεων του SPD ήδη ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά, ενώ άλλες θέτουν προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Σε κοινή πρόταση που θα καταθέσουν αύριο στο συνέδριο οι ισχυρές οργανώσεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Έσσης επικρίνουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας που προέκυψε από τις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τα χριστιανικά κόμματα. Σε αρκετά θέματα που έχουν «ουσιώδη» σημασία για τους Σοσιαλδημοκράτες τα αποτελέσματα κρίνονται «ανεπαρκή».
Ως προϋπόθεση για την συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού ζητούν «ουσιαστικές βελτιώσεις» που θα πρέπει να επιτευχθούν στις διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο κείμενο η καταγγελία συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς συγκεκριμένη και αντικειμενική τεκμηρίωση, η εξίσωση των αμοιβών που καταβάλλουν στους γιατρούς δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικά όπως και ρυθμίσεις για ειδικές περιπτώσεις προσφύγων με επικουρική προστασία σε ότι αφορά το δικαίωμα επανένωσης οικογενειών.
Σε δημόσιες παρεμβάσεις του τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του SPD Martin Schulz διευκρίνισε μεν ότι οι διαβουλεύσεις δεν συνιστούν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης και ότι υπάρχει το περιθώριο για βελτιώσεις, παράλληλα όμως επισήμανε πως το πλαίσιο και οι βασικοί παράμετροι για τις διαπραγματεύσεις με τα χριστιανικά κόμματα έχουν τεθεί. Όποια αβέβαια και αν είναι η έκβαση του αυριανού συνεδρίου, το σίγουρο είναι ότι ένα «όχι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων θα βάθαινε την κρίση στο κόμμα, θα έθετε σε αμφισβήτηση την ηγεσία του και δρομολογούσε πιθανότητα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης