Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου επεκτείνουν τη συνεργασία τους και μετά το 2018

Σαουδική Αραβία: Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου επεκτείνουν τη συνεργασία τους και μετά το 2018
Ο ακριβής μηχανισμός συνεργασίας για το επόμενο έτος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί
Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες  ανά τον κόσμο δέχθηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στην παραγωγή και μετά την εκπνοή της συμφωνίας τους για τις περικοπές στα τέλη του 2018, όπως  δήλωσε  σήμερα (21/1/2018) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih.
Είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, δηλώνει ότι ο ΟΠΕΚ και οι χώρες, που δεν ανήκουν στον Οργανισμό, θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται και μετά το 2018.
Ο ακριβής μηχανισμός συνεργασίας για το επόμενο έτος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, δήλωσε ο Falih, αν όμως τα αποθέματα πετρελαίου αυξηθούν το 2018, όπως κάποιοι στην αγορά αναμένουν, οι παραγωγοί ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συμφωνίας εφοδιασμού το 2019.
«Υπάρχει η ετοιμότητα να συνεχιστεί η συνεργασία μετά το 2018.
Ο μηχανισμός δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά υπάρχει μια συναίνεση για να συνεχιστεί», δήλωσε μετά από συνάντηση της μικτής υπουργικής επιτροπής που επιβλέπει την εφαρμογή των περικοπών.
Η επιτροπή περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τη Βενεζουέλα και την Αλγερία, καθώς και τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ Ρωσία και Ομάν.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν επίσης παρόντα στη συνάντηση καθώς κατέχουν την προεδρία του ΟΠΕΚ.
Πριν από τη συνάντηση, ο Falih δήλωσε ότι η επέκταση του πλαισίου συνεργασίας μετά το 2018 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιμείνουμε στους σημερινούς στόχους παραγωγής των χωρών.
Η συμφωνία ξεκίνησε τον  Ιανουάριο 2017 και η Σαουδική Αραβία κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο των περικοπών παραγωγής.
Ο Falih δήλωσε ότι μια συμφωνία σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής μετά το 2018 θα είναι «να εξασφαλίσει στους ενδιαφερόμενους, τους επενδυτές, τους καταναλωτές και την παγκόσμια κοινότητα μία σταθερότητα στη συνεργασία».
Ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ Bakheet al-Rashidi δήλωσε ότι η συνάντηση της Κυριακής επικεντρώθηκε στη συμμόρφωση με την τρέχουσα συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή και ότι η συζήτηση για το μέλλον της συμφωνίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο όταν ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης