Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις συμπληγάδες Μακεδονικού και Οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση...και η λαική δυσαρέσκεια

Στις συμπληγάδες Μακεδονικού και Οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση...και η λαική δυσαρέσκεια
Στο Σκοπιανό ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντιδράσεις από το κόμμα του ενώ ακόμη και για την στάση του κ. Καμμένου θεωρεί ότι «ο Πάνος Καμμένος είναι έντιμος πολιτικός
Μεταξύ Μακεδονικού και οικονομίας κινείται η κυβέρνηση, η οποία, μετά και το χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με τον λαικό παράγοντα και να εκφραστεί στο εθνικό θέμα η δυσαρέσκεια από την οικονομική πολιτική. 
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε θετικά στο αίτημα του ομολόγου του των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, και θα συναντηθεί μαζί του στο περιθώριο του Νταβός την προσεχή Τετάρτη 24 του μηνός. Ο κ. Τσίπρας αφού παρακολούθησε τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, έκρινε ότι έχουν γίνει από την πλευρά της ηγεσίας του κρατιδίου βήματα –προς το παρόν στο ρητορικό πεδίο-, και υπάρχουν οι προυποθέσεις ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και να έχει θετικό αποτέλεσμα.
Η συνάντηση στην ουσία δίνει το πράσσινο φως στις διπλωματικές υπηρεσίες των δύο χωρών να αναζητήσουν έναν συνολικό συμβιβασμό που δεν θα περιορίζεται στο όνομα. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης το πλαίσιο έχει δώσει ο κ. Τσίπρας με επανειλημμένες δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες.
«Οφείλουμε να αναζητήσουμε τη λύση σε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων», είναι η θέση που διατύπωσε ο κ. Τσίπρα μιλώντας προχθές στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός.
Μιλώντας στο «Έθνος» της Κυριακής, ανέφερε ότι δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος, ενώ για το ονοματολογικό προέκρινε σύνθετη ονομασία με γεωργαφικό ή χρονικό προσδιορισμό, κάτι που συμπεριλαμβάνει και το «Νέα Μακεδονία».

Οξύνεται η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση

Στο Σκοπιανό ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντιδράσεις από το κόμμα του ενώ ακόμη και για την στάση του κ. Καμμένου θεωρεί ότι «ο Πάνος Καμμένος είναι έντιμος πολιτικός και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση όπως έπραξε το 1993 ο Αντώνης Σαμαράς». Το σύνολο των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος τάσσονται αναφανδόν υπέρ μίας συμβιβαστικής λύσης που θα βασίζεται σε σύνθετη ονομασία.
Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου στην Θεσσαλονίκη πάντως ανησύχησε την ηγεσία της κυβέρνησης, η οποία είχε κάνει προληπτικές κινήσεις για να μην έχει μεγάλη συμμετοχή. Προς τούτο, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος ακολούθως δήλωσε ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά ομοψυχία κα συναίνεση. Μία σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ταχθεί στα μέσα ενημέρωσης, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο κατά της κινητοποίησης. Στο πλαίσιο μίας πολιτικής που δεν θέλει την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, η κυβέρνηση έχει ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση των Σκοπίων.
Στο πλαίσιο του πολιτικού χειρισμού στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δημιουργήσει διαχωριστική γραμμή με τις «εθνικιστικές δυνάμεις» και την ηγεσία της ΝΔ, την οποία ταυτίζει πλέον με τον Αντώνη Σαμαρά. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί σκληρή γραμμή, έχει δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή Εξωτερικής Πολιτικής, αν δεν υπάρξει ενιαία θέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ χθες χαιρέτισε το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη: «Σέβομαι και συμμερίζομαι την ευαισθησία των πολιτών... πρόκειται για διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα». Η στάση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης: «Ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για το σημερινό συλλαλητήριο, απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός», ανέφερε η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου. Εμμέσως προκύπτει και η τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στο συλλαλητήριο και στις κινητοποιήσεις που ενδεχομένως ακολουθήσουν. Όσον αφορά την στάση της Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός εξασφάλισε την συναίνεση του Αρχιεπισκόπου, όχι όμως και του συνόλου της Εκκλησίας, όπως έδειξε η στάση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος παρακίνησε τον λαό της πόλης να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.

Καθαρή έξοδος

Ενώ όμως όσον αφορά το Σκοπιανό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ομοψυχία, όσον αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία στο προσεχές διάστημα υπάρχει προβληματισμός που εκφράστηκε από αρκετά κομματικά στελέχη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα που προκαλεί τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Τα στελέχη δεν έχουν πεισθεί ότι οι τράπεζες θα αποφύγουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τον εσωκομματικό διάλογο για τη μετά το μνημόνιο εποχή. «Μετά το μνημόνιο τι;», ήταν το ερώτημα στο οποίο κάλεσε τα στελέχη του να τοποθετηθούν. Ο ίδιος μιλά για καθαρή έξοδο ενώ επιφυλακτικά υπόσχεται μείωση της φορολογίας για να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των μεσαίων στρωμάτων.
Ως προς αυτό ήταν σαφής στην χθεσινή του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος ανέφερε: «Η κυβέρνηση επιλέγει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος...η πιστοληπτική γραμμή δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης» και εξήγησε ότι «πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέους όρους, αλλά και αβεβαιότητα και απροσδιοριστία για το μέλλον». Αφού σημείωσε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων είναι στα επίπεδα προ κρίσης, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία μαξιλαριού ασφαλείας γύρω στα 18 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ αναμένονται από τον ESM και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές».
Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει ένα πολυκεντρικό σύστημα. Η πλειονότητα των δυνάμεων στηρίζει την προσπάθειά μας για έξοδο από τα μνημόνια.
Υπάρχουν όμως και μειοψηφίες που δεν θα επιθυμούσαν αυτήν την προοπτική. Απέναντι σε αυτές δίνουμε διαρκή μάχη». Στον Γιάννη Στουρνάρα και στην θέση του για πιστοληπτική γραμμή αναφέρθηκε και ο πρωθυπουρός: « κυβέρνηση ακούει με πολύ προσοχή αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου. Από την άλλη υλοποιεί την απόφαση του Γιούρογκρουπ του περασμένου Ιουνίου η οποία καθορίζει τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για αυτόν το σκοπό. Για να μην χρειάζεται, δηλαδή, στο τέλος του προγράμματος η πιστοληπτική γραμμή».

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης