Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνικό λάθος η Ελλάδα με 320 δισ. χρέος και 100 δισ. προβληματικά δάνεια να «θέλει» καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Εθνικό λάθος η Ελλάδα με 320 δισ. χρέος και 100 δισ. προβληματικά δάνεια να «θέλει» καθαρή έξοδο από τα μνημόνια
Γιατί η Ελλάδα να μην διαθέτει ένα μηχανισμό προστασίας με κεφάλαια του ESM που κοστίζουν και φθηνότερα στο 0,89% ως δίχτυ προστασίας εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο;
Είναι αδιανόητο, είναι εγκληματικό ενάντια στα εθνικά συμφέροντα η Ελλάδα να μην διαθέτει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας μετά τον Αύγουστο του 2018.
Ακόμη και εάν η Ελλάδα θεωρητικά ήταν έτοιμη να πετύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια με 320 δισεκ. χρέος και 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα ήταν εγκληματικό λάθος να μην διαθέτει ένα προληπτικό μηχανισμό προστασίας.
Η αυξημένη εποπτεία με εμπλοκή και των 4 δανειστών τουλάχιστον για 2 χρόνια μέσω ενός μηχανισμού Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (μια μείξη μνημονίου, ECCL και PCCL πιστωτικής γραμμής) θα αποδειχθεί μονόδρομος.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι αγορές, οι διεθνείς επενδυτές, τα funds θέλουν μια καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια καθώς θα αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ότι η Ελλάδα επανήλθε στην κανονικότητα.
Αυτό είναι αληθές αλλά αποτελεί την μισή αλήθεια.
Τι θα συμβεί εάν μια χώρα όπως η Ελλάδα 8 χρόνια στην εντατική βγει από τα μνημόνια χωρίς κάποιο δίχτυ προστασίας;
Εάν υπάρξει ένα στραβοπάτημα, οι αγορές δεν θα είναι αυτές που θα τιμωρήσουν την Ελλάδα, εκτοξεύοντας τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα και προκαλώντας χάος στο χρηματιστήριο;
Οι αγορές είναι αυτές που επιδοκιμάζουν την καθαρή έξοδο αλλά οι αγορές είναι αυτές που θα είναι ο αμείλικτος τιμωρός της Ελλάδος στο πρώτο στραβοπάτημα.
Και το ερώτημα που γεννάται γιατί η Ελλάδα να μην διαθέτει ένα μηχανισμό προστασίας με κεφάλαια του ESM που κοστίζουν και φθηνότερα στο 0,89% ως δίχτυ προστασίας εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο;
Οι έλληνες τραπεζίτες, ο ESM και ορισμένοι διεθνείς οίκοι αντιλαμβάνονται το αυτονόητο.
Η Ελλάδα με 320 δισεκ. χρέος που έχει επίσημα θεωρηθεί ως μη βιώσιμο (από το ΔΝΤ έως εξαιρετικά μη βιώσιμο) και με 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια τα οποία μπορούν να τινάξουν στον αέρα την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών είναι λάθος η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μιλάει για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Ήδη η κυβέρνηση και ο αντιπρόεδρος της ο Δραγασάκης κατανοούν την πίεση και έτσι εξηγείται η δήλωση ότι δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης πιστοληπτική γραμμή με νέους όρους.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews οι ευρωπαίοι σχεδιάζουν για την Ελλάδα το Πρόγραμμα για την Σταθερότητα και Ανάπτυξη» θα είναι ένα μεταβατικό πρόγραμμα όπου η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει για 2 + 2 χρόνια εάν και εφόσον χρειαστεί.
Επίσης η αυξημένη εποπτεία θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει και μετά το πέρας του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Σοβαρή υποσημείωση

Η ελληνική κυβέρνηση ποντάροντας στην σταδιακή βελτίωση της οικονομίας και στην μεγάλη βελτίωση της αγοράς ομολόγων πιστεύει – και θα το πετύχει τελικώς – ότι θα αντλήσει 9 δισεκ. από 3 δημοπρασίες ομολόγων.
Ναι ο στόχος θα επιτευχθεί αλλά τα 9 ή 18-20 δισεκ. δεν διασφαλίζουν την πολυπόθητη σταθερότητα.
Η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί ένα προαιρετικό υβριδικό πρόγραμμα θα είναι λάθος να ρισκάρει με καθαρή έξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης