Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tillerson (Αμερ. ΥΠΕΞ): Να υπάρξει πρόοδος με την Ευρώπη για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Tillerson (Αμερ. ΥΠΕΞ): Να υπάρξει πρόοδος με την Ευρώπη για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν
Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει ότι θα αποσυρθεί αν η ευρωπαϊκή πλευρά δεν βοηθήσει να διορθωθούν οι «τρομερές ελλείψεις» της συμφωνίας του 2015
Την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος με τους Ευρωπαίους σχετικά με την ιρανική πυρηνική συμφωνία, εξέφρασε σήμερα 22 Ιανουαρίου 2018 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson.
Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει ότι θα αποσυρθεί αν η ευρωπαϊκή πλευρά δεν βοηθήσει να διορθωθούν οι «τρομερές ελλείψεις» της συμφωνίας του 2015.
«Υπάρχει μια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί» και θα ξεκινήσει το έργο της την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Tillerson, έπειτα από τις συναντήσεις του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May και τον υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία) έχουν μια «κοινή αντίληψη» ότι «ορισμένα μέρη του κειμένου πρέπει να συζητηθούν» και «κάποιες πτυχές της στάσης» του Ιράν στην Μέση Ανατολή.
Αναφέρθηκε στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο δεν αποτελεί μέρος της πυρηνικής συμφωνίας και εξέφρασε την αμερικανική ανησυχία ότι συγκεκριμένοι περιορισμοί που παρέχει αυτή η συμφωνία μειώνονται σταδιακά από το 2025.
«Θα το συζητήσουμε αυτό στην ομάδα εργασίας και θα δούμε την πρόοδο που θα σημειωθεί», «μέσω μιας πιθανής συμπληρωματικής συμφωνίας, ή ενός μηχανισμού που λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες μας», εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η πρωθυπουργός May υπενθύμισε στον Tillerson τη δέσμευση του Λονδίνου στη συμφωνία.
«Η ευρωπαϊκή πλευρά ουσιαστικά συμφωνεί να παρακολουθούμε τη δράση του Ιράν αναφορικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους» και να εξετάσουμε «τι μπορούμε να κάνουμε, συλλογικά, για να περιορίσουμε αυτή τη δραστηριότητα», δήλωσε ο Boris Johnson πλάι στον Αμερικανό ομόλογό του.
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε μαζί», τόνισε.
Ωστόσο επέμεινε ότι αυτό πρέπει να γίνει «παράλληλα» με τη συμφωνία που υποτίθεται ότι θα αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει την ατομική βόμβα, έτσι ώστε να μην «υποβαθμιστούν οι βασικές αρχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης